Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Barwniak czerwonobrzuchy 112l + inne
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Barwniak czerwonobrzuchy 112l + inne  (Przeczytany 7799 razy)
pilotmh
Nowy
*

« : Luty 20, 2007, 18:04:13 »

Witam
Spodobały mi się ryby Barwniak czerwonobrzuchy, chce mieć 1 parke.
Do tego:
Prystelka barwna
Płaskobok
Glodojad.
Po ile sztuk bym mógł miec tych rybek i czy mogę jeszcze jakieś dobrać??
tomeq_10
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Luty 20, 2007, 19:38:46 »

Elo, ja właśnie też chciałbym trzymać parę barwniaków w 112 litrach. Moja obsada to głównie piękniczkowate (molki, mieczyki, gupiki) + kirysy żółtopase, żałobniczki i neony czerwone. Podpinająć się pod Twój post również proszę o info, pzdr
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Luty 20, 2007, 20:40:51 »

Barwniak ogólnie jest uważany za bardzo spokojną pielęgnicę jednak czarno widzę przyszłość gupików, chodzi o samce które wyrośniętym barwniakom posłuża jako urozmaicenie diety.
Samice są bezpieczne.Wyrośnięte neony czerwone także są bezpieczne tak jak większość rybek oby tylko nie były za drobne dla barwniaków.
Takie więc neonki innesa mogą zostać pożarte.Przyznaje bez bicia że sam pare lat miałem barwniaki z gupikami i neonami innesa tak są to spokojne rybki ALE...
Jeden blok dalej kolega miał też parkę czerwonobrzuchych i samiec wcinał samce gupika bez mrugnięcia okiem do tego koleś nijak nie mógł znależć czterech samców zwinnika jarzeńca,czyżby wyparowały? Wink
Po prostu rybki które są za bardzo smukłe będą obiektem polowań barwniaka bo nie macie pojęcia z jakim charakterkiem otrzymacie barwniaki.Dlatego więc tomeq_10 może pozegnac gupiki lub ryzykować że barwniaki jeśli młode przyzwyczają się do samców gupika.
pilotmh musi uważać na prystelki, natomiast nie bardzo widzę w 112 L płaskoboka w końcu mały nie rośnie a pływać powinien w stadzie.Po za tym wybornie smakują mu co delikatniejsze roślinki. Smiley
Bubo bubo
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 21, 2007, 22:16:47 »

BAAARDZO SPOKOJNA PIELĘGNICA Smiley - ale nie przy tarle.U mnie w 80 l samiec czerwonobrzuchy gonił Thomasa i szmaragdowe i to tak, ze musiałem je wynieść żeby do czego złego nie doszło - teraz mieszkają u mnie w pracy, a w sypialni została para czerwonobrzuchych z przychówkiem - z pewnością kilkadziesiąt, bo nie da sie policzyc dokładniej, za szybkie są Smiley Ale widok jest piękny jak para opiekuje sie małymi, jak je "pasie" przepływając nad dnem

450 l : 6 Pterophyllum scalare,3 Ancistrus sp. 3 Platydoras costatus,  3 Hoplosternum thoracantum, 3 Crossocheilus siamensis, 4 Ancistrus sp. 5 Corydoras sp.
pilotmh
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 09, 2007, 18:45:30 »

Co sądzicie o takiej obsadzie??
W tej chwili mam obsade:
Obsada :
- Prystelka 9 szt.
- Zbrojnik niebieski 3 szt.

Chce dokupić:
- Barwniak czerwonobrzuchy 2 szt
- Prętnik - ile sztuk?
- Kiryski - ile sztuk?

Czy taka obsada może być ??
Nowy
*

I Am Blanczek ;)

« Odpowiedz #5 : Luty 04, 2008, 21:40:32 »

Ja jestem początkującym akwarystą Grin Grin Grin Afro
mam akwa 76l i trzymam w nim ;
1x skalar
2x zmienniak plamisty
2x mieczyk hellera
i 1x samica barwniaka czerwonobrzuchego Cool
pierwszy dzień skalar gonił barwniaka ale przestał teraz wszystko jest już good Grin Grin Grin
pozdro papa

Akwa 76l. wielogatunkowe Wink
robcon
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 06, 2008, 10:58:27 »

blank.
76l akwarium dla skalara z czasem będzie za małe.zamień się z kimś na zmienniaka,mieczyka lub jakąś denną rybę(
np:kirysek)albo samca barwniaka.
pilotmh
jakiej wielkości masz akwarium?

akwarystyka jest chorobą,której nie da się wyleczyć
Cragio
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 07, 2008, 09:13:13 »

Siemka Blank. Na twój litraż to skalar będzie później za duży, a jeszcze jedno skalary lepiej się czują w małej grupce. Przynajmniej 4 sztuki. Pozbądź się również samicy barwniaka czerwonobrzuchego (samicy w twoim przypadku). Albo trzymaj parkę albo nic.
Ja bym Tobie radził :
- 2 x samicę 1 x samieć mieczyka hellera czerwonego
- tak samo molinezji
- glonojada syjamskiego
- 3-4 sztuki kiryska (wybierz sobie jakiego)
Będzie o niebo lepiej i miło dla oka, zobaczysz.

---------------------------------------

Co sądzicie o takiej obsadzie??
W tej chwili mam obsade:
Obsada :
- Prystelka 9 szt.
- Zbrojnik niebieski 3 szt.

Chce dokupić:
- Barwniak czerwonobrzuchy 2 szt
- Prętnik - ile sztuk?
- Kiryski - ile sztuk?

Czy taka obsada może być ??

Siemka, napisz najpierw jakie masz akwa (opisz je) a póżniej można pogadać. Dobrze by było, jakbyś zapodał jakąś fotkę.

Siemka. Proszę nie pisać ciągu wiadomości po sobie. Do dopisywania i edycji służy opcja Zmień. Emi

Sorki Emi, na przyszłość będę pamiętał.
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2008, 12:04:23 wysłane przez Cragio » Zapisane

Pozdro
Marcin Tongue
Nowy
*

I Am Blanczek ;)

« Odpowiedz #8 : Luty 08, 2008, 13:47:58 »

chłopaki dzięks za porady a co do skalara to oddałem koledze bo kupuje Aksolotla meksykańskego Good ! a inne rybki to zje??? a jak zje no to dobrze ;p
tamte rybki mają od 3 cm do 6cm.
poooooooooooooozdroooooooooo papa

Akwa 76l. wielogatunkowe Wink
kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Luty 08, 2008, 17:23:44 »

No to na pewno zje Wink

Astronotus ocellatus i drobnica.
Nowy
*

I Am Blanczek ;)

« Odpowiedz #10 : Luty 08, 2008, 22:18:47 »