Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ile powietrza???  (Przeczytany 17450 razy)
akwa209
Stały użytkownik

« : Luty 23, 2007, 09:00:51 »

Kto mi powie ile godzin powinno dzialac napowietrzanie  akwarium??? Ja mam ustawione ze caly czas ale na takich malenkich obrotach. Moze tak byc???
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 23, 2007, 10:10:52 »

w nocy powinno chodzić non-stop -chyba że masz deszczownię , wtedy może wystarczyć tylko ona jeśli nie masz przerybionego akwarium i zbyt dużej ilości roślin. rośliny też oddychają więc mogą wydzielać dużo CO2 a to może być w nocy szkodliwe dla ryb, dlatego zabezpieczamy się napowietrzaniem.
w dzień jeśli masz rośliny możesz spróbować je wyłączać, wtedy rośliny asymilują wydzielając tlen do wody. przy normalnym zagęszczeniu zbiornika rybami powinno wystarczyć ci tego tlenu, jeśli nie włączaj też napowietrzanie w dzień.
obserwuj ryby - jeśli są niemrawe i co gorsze łapią powietrze tuż spod tafli wody to oznaka że mają mało tlenu w wodzie.
są też testy na ilość tlenu w wodzie ale nie jest to obowiązkowe wyposażenie akwarium  Wink. przy zawartości tlenu 2mg/l zaczynają się kłopoty ryb. nawet najlepsze ,silne światło także nie zapewni produkcji tlenu przez rośliny- przy braku ''jedzonka'' roślinki też nie będą produkować tlenu.
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2007, 13:14:04 wysłane przez kafarski » Zapisane
akwa209
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 23, 2007, 12:13:00 »

Dziekuje bardzoz za wyczerpujaca i zadowalajaca odpowiedz
Smiley Smiley
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #3 : Luty 24, 2007, 02:28:04 »

Troche mnie dziwi twoja odpowiedz Kafarski. Ja sie tu zawsze klucilem, ze napowietrzanie jest takie niezbedne i wszyscy mnie linczowali ale miedzy czasie wydaje mi sie, ze nie ma nic gorszego niz napowietrzanie. Przedewszystkim podwyzsza pH; utlenia wszystkie chelatowe nawozy (m.in. Fe) w wodzie i czyni je nieprzyswajalnymi, ukorzystnia rozwoj glonow itd itd. Napowietrzanie to oxydacja, a oxydadja jest "be".  Podobno ryby w naturalnych warunkach maja ulamek tego tlenu w wodzie, co my im dajemy w akwa, a CO2 jest dopiero od extremalnie wysokiego stezenia niebezpieczne...

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Luty 24, 2007, 10:29:17 »

napowietrzanie jest zbędne w dzień w normalnym akwarium, takim z roślinami dnem. ale w nocy o tlen oprócz ryb walczą też rośliny. nie widzę innej możliwości aby nie napowietrzać. jeśli ktoś ma mało ryb to wystarczy deszczownia, ale nie każdy ma ich mało. wtedy pompka to minimum.
same ryby też mają różne zapotrzebowanie na tlen ,jednak tak jak pisałem 2mg/l w/g moich obserwacji to mało dla np paletek a one potrafią żyć w wodzie bez roślin a więc i z małą ilością tlenu. myślę tu o jeziorze Téfé gdzie radzą sobie z pH w ok 4-5 i tak kwaśną wodą że nic tam nie rośnie.
ogólnie poziom tlenu mierzony wieczorem w dobrze zaroślinionym akwa musi być maksymalny czyli ok 8mg/l w temp wody, która nas interesuje. pompkę napowietrzającą można włączać później - powiedzmy ok 3-4 godziny po ''zmroku'' - zgaszeniu świateł. wyłączać z godzinę przed ''świtem'' przy nawożeniu CO2 całodobowym zoptymalizowałby się wtedy poziom gazu dla poziomu nastawionego przez akwarystę albo takiego jaki daje bimbrownia.
tak czy inaczej dobrze mieć zawsze pompkę napowietrzającą pod ręką na wypadek choroby czy ''wpadki'' z nawożeniem CO2.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: