Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Dziwne podluzne biale narosle na pletwach dyskow
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwne podluzne biale narosle na pletwach dyskow  (Przeczytany 6585 razy)
Sayana
Nowy
*

« : Luty 23, 2007, 12:47:43 »

Pomocy co zrobic !
moje dyski znow zaatakowala jakas choroba na pletwach pojawily sie duze  narosle wygladaja jak biale robaki sa gdzies po dwie sztuki na jednej pletwie ,ryby trzepocza chora pletwa i sa plochliwe. Pozdrawiam i prosze o pomoc moze ktos wie co to za choroba i czy m ja leczyc .

Pozdrawiam Sayana.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 23, 2007, 13:04:51 »

czy to żywy pasożyt- czy rusza się? czy wszystkie ryby mają zaatakowane płetwy? wstaw zdjęcie.
jak ma się woda w twoim zbiorniku teraz?
Sayana
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 23, 2007, 15:36:59 »

czy to żywy pasożyt- czy rusza się? czy wszystkie ryby mają zaatakowane płetwy? wstaw zdjęcie.
jak ma się woda w twoim zbiorniku teraz?

Oj ! kafarski  musisz sie obejsc bez zdiecia, ale napisze ci ze to sie nie rusza wyglada to jak biale paleczki , zaatakowalo dyski mam jeszcze tetre i kirysy te czuja sie dobrze podwyzszylam temp. do 30"C jeden dysk ma juz widzialne te wypustki dosc dobrze u innych sa tylko biale kropki
Woda parametry:ph-7
                        Gh-9
                        KH-5
                        no2-1
                        NO-25
 Dzieki za odpowiedz w tepie blyskawicy czekalam .

Pozdrawiam Sayana.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Luty 23, 2007, 18:43:44 »

tak na szybkiego kojarzy mi się ze splewkami- można je odczepić ręką, ale powinny mieć jakieś oczy czy choćby odnóża. zobacz jeszcze w google isopoda, lernea. na pasożyty skóry pomaga kąpiel w solance -dwie łyżki na 10 litrów, wiaderko wody- 5minut o tej samej temp, najlepiej wody z akwarium. nie zaszkodzi na pewno.
potem w zależności co wykryjesz można leczyć chemią.
masz chyba testy paskowe 5w1 -  nie są miarodajne, lepiej kupić kropelkowe. chodzi mi o to że poziom NO2 jest za duży i jeśli coś rzeczywiście jest nie tak z filtrem to lepiej mieć pewność 100%.
Sayana
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 23, 2007, 23:47:00 »

tak na szybkiego kojarzy mi się ze splewkami- można je odczepić ręką, ale powinny mieć jakieś oczy czy choćby odnóża. zobacz jeszcze w google isopoda, lernea. na pasożyty skóry pomaga kąpiel w solance -dwie łyżki na 10 litrów, wiaderko wody- 5minut o tej samej temp, najlepiej wody z akwarium. nie zaszkodzi na pewno.
potem w zależności co wykryjesz można leczyć chemią.
masz chyba testy paskowe 5w1 -  nie są miarodajne, lepiej kupić kropelkowe. chodzi mi o to że poziom NO2 jest za duży i jeśli coś rzeczywiście jest nie tak z filtrem to lepiej mieć pewność 100%.

[/quote
No2<0.3mg/l
to najnizszy poziom
wczoraj faktycznie podalam NO2z paska ale mam test kropelkowy oto winiki

Pozdrawiam Sayana.
adi3641
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 24, 2007, 07:20:51 »

Witam.
Szkoda że nie masz zdjęcia bo po opisie to moje perłowe i tylko one też to miały ale dodatkowo nad wargami.
Na bank to pasożyt ale nawet jak pokazałem zdjęcie to nikt nie wiedział co to jest. Ja pozbyłem się tego za pomocą NADMANGANIANU POTASU (tak to się chyba pisze) kupiłem go w aptece ale kryształki nie tabletki (łatwiej dozować) i zrobiłem rybom kąpiel a dodatkowo jeszcze przemyłem te miejsca dość nocnym roztworem z nadmanganianu. Tak przez tydzień i w temp. 30-32'C.
Ale mogę się mylić. Postaraj się zrobić zdjęcie.
Pozdrawiam i powodzenia adi.

GG 11590574
Pozdrawiam adi.
Mój sklep aqwa: "ZEBRA", ul.Sienkiewicza 7, OPOLE.
Glony: http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/algae.html
Baza roślin: http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/lacinskiwykaz.html#8
Sayana
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 24, 2007, 13:45:43 »

Dzieki !nareszcie cos ruszylo, ale jest problem ja niestety mieszkam za granicami kraju i tylko moge cos kupic cos z Tetry bo to tu sprzedaja dzis bylismy sie pytac w jednym zologicznym fachowiec powiedzial ze nie mam sie martwic!!!chyba chcial mnie splawic  Roll Eyes na dzien dzisiejszy nie zrobilam nic  Embarrassed
Jak tu sie wstawia zdiecia ? Koszmar!!!!

Pozdrawiam Sayana.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #7 : Luty 24, 2007, 13:51:33 »

możesz wstawić do fotosika www.fotosik.pl na forum wstawiasz kody bezpośrednio do zdjęcia z fotosika ,możesz używać  z Google :Picasa - tam możesz mieć też albumy zdjęć, albo Hello - tam wysyłasz zdjęcia do przyjaciół którzy też mają Hello. te używam najczęściej ,są jeszcze jakieś image shack i in...
Sayana
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Luty 25, 2007, 02:56:10 »

Dzieki postaram sie wstawic zdiecie dla pewnosci co to za paskuctwo.
Ja mam dobre wiadomosci dzis w nocy owe wyrostki nagle znikly mam nadziej ze to koniec klopotow ja od siebie tylko podwyzszylam temperature do 32"C rszta to  proces naturalny.Ciesze sie ze tak sie stalo spadl mi kamien z serca ryby juz sie czuja lepiej nabraly kolorow ale jeszcze sa plochliwe napisz mi tylko co mam zrobic z tym NO2<0,3mg/l
i czy to prawda ze mozna dyski karmic robakami z mrozonki (wiadomosc od chodowcy )co ma powodowac wieksza czystosc wody w akwarium.

Pozdrawiam Sayana.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #9 : Luty 25, 2007, 10:04:58 »

jeśli masz NO2 na poziomie wyższym niż zero to znaczy że filtr niedomaga. może być za mały na twoje akwarium, możesz mieć zbyt dużo ryb w nim, filtr kręci za mało litrów na minutę - może się zapchał albo sam wirnik zarósł glonami. coś powoduje że bakterie nitryfikacyjne nie nadążają  z produkcją NO3.
napisz jakie masz wkłady w nim, czy nie płuczesz przypadkiem wodą z chlorem - coś zaradzimy  Wink.
Sayana
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Luty 25, 2007, 12:53:24 »

No to wbiles mi klina ,filtr ma 8 wkladow niestety nieznam ich nazwy(przypuszczam ze trudno mi by bylo spamietac ich po polsku a co dopiero po japonsku) moge ci tylko podac nazwe filtra Totto rozmiar dopasowany do akwarium ostatnio zdarzylo mi sie przeplukac wklady woda poniewaz bardzo ciezko kupic zapas ale niewiedzialam ze to zabroione.Moze ja poprostu dleje bakterii ?

Pozdrawiam Sayana.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #11 : Luty 25, 2007, 16:50:22 »

nie wiem czy to są różne wkłady ...hm. jeśli masz tam jakiś węgiel to go wyjmij i kup jakąś ceramikę. może masz dostęp do ''aquaclay'' -produkują też medium filtracyjne a na worku widziałem japońskie ''karampuki''  Wink. wyglądem przypomina brązowe ceglaste kuleczki. coś jak keramzyt.
bakterie pewnie już masz bo NO2 nie jest tak wysokie no i akwarium jest od jakiegoś czasu z rybami. a nie masz ich tam za dużo czasem? robisz im podmiany?
grounger
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Maj 16, 2007, 15:54:10 »

no właśnie mam podobny problem mianowicie, w akwa zauważyłem białe "kreseczki" najpierw widziałem jak się wije w wodzi a dzisiaj łazi to cholerstwo po szybie, nei miało się to kiedy pojawić tylko musiało teraz gdy się młode bojowniki wykluły, ehhh możę wiecie co to takiego?

Sayana
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Maj 17, 2007, 00:29:51 »

niestety u mnie soie nic nieporadzisz moje biale narosla zginely po podwyzszeniu temperatury ale nie chodzily po akwarium, do dzis nie mam pojecia co to bylo.Przykro mi bardzo ale nie moge Ci pomoc.Zycze powodzenia !!!.
Ja w krytycznych sytuacjach radze sie Kafarskiego on jest wszechwiedzacy i ma cierpliwosc do pytajacych .

Pozdrawiam Sayana.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #14 : Maj 17, 2007, 12:54:12 »

Ja w krytycznych sytuacjach radze sie Kafarskiego on jest wszechwiedzacy i ma cierpliwosc do pytajacych .

hej bez przesady, aż się czerwony zrobiłem ze wstydu Embarrassed
myślę ze robaczki w wodzie i narośla to dwie różne sprawy. w starszych poradnikach typu ''Akwarium'' było napisane że wielkopłetwy są polecane do zwalczania wypławków. myślę że i małe bojowniki sobie z nimi poradzą. na pewno kilka małych gupików też.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: