Czy to coś robi czy jest neutralne? W ogóle mam jaką plagę te białe glizdy
wypławki? przyczepiają się do ryb i ssą krew ale nie wszystkie oczywiście. proponuję na wypławki ryby labiryntowe tak jak pisałem. możliwe że razem z roślinami je przyniosłeś dla ryb dużych nie zagrażają życiem natomiast dla małych ryb są niebezpieczne pozdrawiam!
wiedźmin, kiedy jeszcze rozmnażałem ryby to nie martwiłem się tym że te małe robaczki zjedzą mi ikrę tylko czekałem kiedy się wylęgną małe żeby zjeść te wypławki.
napisałeś ze nie wszystkie oczywiście wysysają krew z ryb, czy możesz skonkretyzować jaki gatunek? sporo jest niedorzeczności w internecie i nie każdemu można wierzyć. jest wypławek biały - chyba najgroźniejszy - ale ma 3 cm i mieszka w zimnych wodach bardzo czystych - nie znosi zanieczyszczeń więc w naszych akwariach nie mógłby przetrwać.
jeśli ryby labiryntowe czy jakiekolwiek larwy ryb pobierają to jako pokarm to gdyby nawet te robaczki były zabójcami to ze względu na ich liczbę w akwarium nie byłoby żadnego wylęgu.
z moich obserwacji wynika też że wychodziły na szyby nawet w świeżym zbiorniku w którym nie było ryb albo tylko tarlaki przez dzień, więc nie zawsze przerybienie czy przekarmianie jest tu przyczyną, to raczej brak ryb typu gupiki, żyrardynki, neonki czy bojowniki sprawia że ich liczba wzrasta.