Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Aazotyny w akwarium  (Przeczytany 2486 razy)
King
Stały użytkownik

« : Luty 25, 2007, 21:12:14 »

Witam,

no to stało się, zaraziłem się od nowa pasją z lat młodości i od razu problemy, o których "w dawnych czasch" nawet nie miałem pojęcia, że istnieją: po niecałym tygodniu od założenia mojego akwa, jeszcze nim zdążyłem zrobić pierwszą podmianę wody, masowo zaczeły mi padać rybki, rzuciłem się gościnnie na wasze forum, ze dwa dni czytałem i dziś wiem co spaprałem i akwarium było biologicznie nieustabilizowane, zacząłem walkę: na początek testy, wynik: za wysokie PH,  woda średnio twarda i zgroza: azotyny w ilościach, które wg testu zagrażają życiu w akwa. W ulotce testu napisali: "natychmiast zrestartowac akwarium", znowu poczytałem i wyszło mi, że powinno się dać je ustabilizować. Odmuliłem, zrobiłem podmiankę 20% wody, wyjąłem muszle i napowietrzam i tu nie wiem czy z tym napowietrzaniem nie przesadzam, bo oprócz kubełkowego Fluwala 104 z deszczownią, dorzuciłem jeszcze do środka Aquaela FAN 2 i tego powietrza w wodzie jest tyle, że wygląda jak mineralna gazowana, powiedzcie mogę zrobić coś jeszcze na tą chwilę, coś zmienić, coś poprawić z czegoś zrezygnować? Dodam, że akwarium nie jest przerybione, ma 114litrów, obsada, która pozostała to: 1 x molinezja żaglopłetwa, 3 x mieczki, 3 x gupiki, 4 platki, 4 ancistrusy (małe), 4 gurami (małe), 6 kosiarek (też dzieciaki). Poradżcie.
wojto, wiem, że za szbko, po paru dniach czytania waszego, tfu... naszego forum, jestem już sporo mądrzejszy, ale co z tym napowietrzaniem? nie przesadzam z nim czasem?
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2007, 21:49:41 wysłane przez King » Zapisane

wojto
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Luty 25, 2007, 21:37:52 »

zastosuj SERA NITRIVEC lub odpowiednik  innej firmy. pomoze szybciej rozwinac sie pozytecznym bakteriom ktore azotyny beda zmieniac w  mniej szkodliwe azotany.

za szybko wpusciles ryby.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 26, 2007, 08:49:17 »

Sera toxivec w ciągu jednej nocy potrafi ustabilizować azotyny ale ja bym chemii nie stosowała.... Lepiej już nitrivec z bakteriami i czekać jak to się rozwinie.

Napowietrzaj, żeby ryby nie chorowały.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 26, 2007, 09:14:57 »

Karmić? bo czytałem gdzieś, że przy Nitrivecu powinno się zastosować głodówkę, czy to prawda? i ewentualnie jak długą?

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 26, 2007, 10:37:10 »

Ja nic takiego nie słyszałam. Na początku stosowaliśmy nitrivec ale żadnej głodówki nie stosowaliśmy. Może chodzi o to, zeby nie wlewać tych bakterii podczas karmienia tylko np kilka godzin po?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 26, 2007, 21:12:12 »

No dobra, to na dziś dzień wystarczy walki, zbiłem azotyny do poziomu na moje oko gdzieś tak pomiędzy 0,8 a 1 mg/l, (nie jestem daltonistą ale na tym teście coś tak kiepsko widać)  ryby jakoś tak się ożywiły i zaczęły dobrze jeść, chociaż to jeszcze poziom mocno szkodliwy. No nic, będę walczył dalej i zobaczymy co z tego wyjdzie, PH utrzymuje mi się wciąż na dość wysokim poziomie bo około 8 i nie wim, cz walczyć z tym, czy poczekać, jak zacznę walczyć z torfem we filtrze, to może znowu przenawożę?
Przy okazji walki z dużym akwarium, odkurzyłem też starą 40 l, nie będę już taki głupi i potrzymam je puste przez miesiąc, zawsze mażyłem o Karasiach, tylko nie wiem czy to wystarczy na dorodną parkę i parę Ancistrusów, niech ktoś doświadczony naskrobie słówko na ten temat.

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 26, 2007, 22:30:15 »

tylko nie wiem czy to wystarczy na dorodną parkę (karasi) i parę Ancistrusów
Nie wystarczy. Poza tym Zbrojniki i Karasie to inny biotop i inne wymgania (chocby temperatura).

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: