Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Biały osad na gumowych uchwytach do Grzałki i filtra
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Biały osad na gumowych uchwytach do Grzałki i filtra  (Przeczytany 2224 razy)
Rudy
Nowy
*

« : Luty 25, 2007, 22:30:49 »

Od pewnego czasu na gumowych uchwytach osadza sie cos bialego. Nie wiem o co w tym chodzi. Moze woda jest za twarda albo cos w tym stylu. Za bardzo nie znam sie na akwariach. Jestem dopiero nowicjuszem. jakby mogl mi ktos powiedziec o co w tym chodzi i co mam robic bylbym bardzo wdzieczny.
małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Luty 25, 2007, 22:36:49 »

Ale to coś jest twarde i da się to zdrapać czy jest śliskie? Jak to pierwsze to jest to kamień, a jak to drugie to nie wiem miałam coś takiego i to myłam po prostu od czasy do czasu.
Rudy
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 25, 2007, 22:40:32 »

To jest twarde i da sie zdrapać. Nie wiem jak moge temu zapobiec.
małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 25, 2007, 22:52:49 »

Nie zapobiegniesz, chyba że zmniejszysz twardość wody. To jest kamień który się wytrąca. Trzeba czyścić.
żałobniczka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 27, 2007, 20:11:05 »

Jeśli trudno będzie Ci to usunąć to znam sposób............ocet Smiley.

Moje akwa, odnowione foty Wink. Zapraszam do komentowania Smiley

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8645.0.html
Walus
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 27, 2007, 22:18:01 »

tylko nie lej go do akwarium
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 28, 2007, 02:24:00 »

poszukaj sobie w googlach info na temat odwapnienia biologicznego bo to właśnie chyba dotkneło twoje akawrium.
chodzi tu o wytrącanie się caco3. jeśli rośliny pobieraja ci co2 z wodorowęglanu wapnia wytrąca sie właśnie węglan wapnia i osiada na roślinach, szybach w postaci pyłu.

obniż twardośc tak jak wyżej ci radzono, możesz też zacząć podawać dwutlenek węgla. podaj ph kh i gh jeśli masz testy. jeśli nie masz to obnizaj twardość (podmiany na osmozę) ta metoda jest bezpieczniejsza dla ryb.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: