szymonw
|
|
« Odpowiedz #15 : Lipiec 28, 2007, 08:06:23 » |
|
to są dwie oddzielne propozycje. połączenie gurami i prętnika pręgowanego w takim litrażu mogłoby doprowadzić do niezłej jatki
|
|
|
|
|
|
|
Tomacha
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #16 : Lipiec 28, 2007, 15:58:27 » |
|
Jasne-tak to zrozumialem-ale wolalem sie upewnic.Jestem w trakcie zakladania takiego zbiornika i Twoje wskazowki sa dla mnie bardzo cenne.Dzieki:)
|
|
|
|
|
|
|
Nabijacz
Nowy
|
|
« Odpowiedz #17 : Sierpień 22, 2007, 10:17:07 » |
|
super to napisałeś. jestem pod wrażeniem
|
|
|
|
Chciałbym mieć własne akwarium i mam pytanko. Czy ktoś nie ma jakiejś strony www albo nie zna sklepu zoologicznego gdzie mógłbym zamówić akwarium o nietypowych wymiarach??? Pisać na PW. Z góry dzięki za odp.
|
|
|
gurami999
Master of disaster
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 07, 2007, 13:39:35 » |
|
Nieźle , ale mam pytanie: czy można trzymać razem prętniki karłowate i gurami (dwuplamiste i mozaikowe) w akwarium 160-200l?
|
|
|
|
Akwarium 60l
5x neon czarny 6x neon czerwony 1x bystrzyk barwny 1x mieczyk
Mieczyk i bystrzyk ze starej obsady... I atak glonów...
|
|
|
memozee
tańcząca z welonem
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #19 : Listopad 23, 2007, 14:47:26 » |
|
świetna praca, przyda mi się przy zakładaniu nowego akwa (ale to dopiero po nowym roku, narazie szukam i czytam jak najwięcej ) x]
|
|
|
|
zbieram na szczęście, kto się dołoży? To nie jest koniec, to nawet nie jest początek końca, to dopiero koniec początku.
|
|
|
Evrath
Nowy
|
|
« Odpowiedz #20 : Listopad 17, 2008, 12:47:17 » |
|
Można mieszać gurami mozaikowego (1+2) z prętnikiem karłowatym (1+2) w 160l? Jeśli tak, to jaką rybke możnaby dać na dno?
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #21 : Listopad 17, 2008, 13:11:50 » |
|
można jak najbardziej. kwestia przygotowania odpowiedniej aranżacji.
|
|
|
|
|
|
|
Luana
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #22 : Listopad 17, 2008, 18:37:01 » |
|
mam pytanie: czy jak w moim akwarium 112l mam 1 samca i 2 samice bojownika, 6 razbor hengeli, 5 zwinników latarników i 6 otosków (pozostałość po poprzedniej obsadzie - zwinniki dokonają u mnie żywota, potem dokupię świeżej krwi dla razbor) to czy mogę dokupić 1+2 prętnika karłowatego? czy bojowniki razem z prętnikami sie nie pozabijają nawzajem?
|
|
|
|
|
|
|
Evrath
Nowy
|
|
« Odpowiedz #23 : Listopad 17, 2008, 20:54:52 » |
|
można jak najbardziej. kwestia przygotowania odpowiedniej aranżacji.
Jeżeli chodzi o roślinność to jest jej sporo (pływającej także). Co można jeszcze do tego dorzucić, aby oba gatunki czuły się bezpiecznie w 160l (np. jakie kryjówki)? A na dno dam otoski.
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #24 : Listopad 18, 2008, 13:54:12 » |
|
mam pytanie: czy jak w moim akwarium 112l mam 1 samca i 2 samice bojownika, 6 razbor hengeli, 5 zwinników latarników i 6 otosków (pozostałość po poprzedniej obsadzie - zwinniki dokonają u mnie żywota, potem dokupię świeżej krwi dla razbor) to czy mogę dokupić 1+2 prętnika karłowatego? czy bojowniki razem z prętnikami sie nie pozabijają nawzajem?
w takim litrażu przy odpowiedniej aranżacji moim zdaniem ewentualne konflikty nie powinny zakończyc się smiercią. będzie to raczej przeganianie się samców ze swoich terytoriów. dobrze byłoby zatem tak to zaroślinnić by akwa niejako podzielić na dwie częsci. można jak najbardziej. kwestia przygotowania odpowiedniej aranżacji.
Jeżeli chodzi o roślinność to jest jej sporo (pływającej także). Co można jeszcze do tego dorzucić, aby oba gatunki czuły się bezpiecznie w 160l (np. jakie kryjówki)? A na dno dam otoski. roślinnosć spokojnie wystarczy. możesz urozmaicic aranżację korzeniami ale nie jest to konieczne. P.S. otoski nie sa rybami dennymi
|
|
|
|
|
|
|
Luana
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #25 : Listopad 18, 2008, 17:35:55 » |
|
plan podzielenia akwarium na 2 rewiry rozpoczęty. linią graniczną ma być duży i wysoki korzonek obsadzony gęsto mikrozorium, tak aby oba samce (bojownika i prętnika) mogły zniknąć sobie z oczu. zobaczymy co z tego wyjdzie.
|
|
|
|
|
|
|
Ropek
|
|
« Odpowiedz #26 : Styczeń 12, 2010, 16:21:43 » |
|
Pytanie co do czarnych wód: pisze co do filtracji, że ma być bardzo słaby przepływ/brak przepływu, czyli jak zrobiłbym jakis ok. 50l baniak filtrowany kubelkiem typu jbl e900/tetra ex700 ustawionym na minimalny przepływ, będzie ok? czy taki filtr jest za duży?
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2010, 16:24:50 wysłane przez Ropek »
|
|
|
|
|
SZPAKU1981
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #27 : Styczeń 14, 2010, 15:57:17 » |
|
myślę że za duży kup kaskadę i będzie ok
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
|
« Odpowiedz #28 : Styczeń 28, 2010, 14:33:45 » |
|
Razbory karłowate to Rasbora brigittae?
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #29 : Styczeń 28, 2010, 15:10:46 » |
|
Tak jest. Potocznie mianem "razbor karłowatych" nazywa się również takie rybki jak Boraras merrah czy Boraras maculatus choć ich nazwy są zupełnie inne. Zapewne chodzi o wielkość i określenie "karłowate"
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2010, 15:19:17 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|