Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « JBL permanent test CO2 + PH zabójcze wskazania ?!!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: JBL permanent test CO2 + PH zabójcze wskazania ?!!!  (Przeczytany 1904 razy)
wojkus
Nowy
*

« : Luty 28, 2007, 13:54:49 »

Witam wszystkich.Kupiłem taki test i po zamontowaniu go w akwa po 1 dniu wskazuje ,że  ph na poziomie poniżej 6,4[skala żółta]
proszę o odpowiedz czy ktos  ma taki test i czy moze ma podobne wskazania czy to wina testu [nie widze daty waznosci] moze jest po terminie uzycia. Huh
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 01, 2007, 01:49:46 »

miałem taki test. wskazuje raczej dobrze. zmierz tww wody ,może się okazać że jest bliska zeru. choć samo pH nie jest zabójcze jak piszesz to może też oznaczać wysoką ilość CO2 w akwarium. spróbuj zakręcić CO2 to powinno wzrosnąć wtedy pH.
wojkus
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 01, 2007, 10:06:55 »

witam i dziekuję za odpowiedz . Zrobiłem wymiane zawartości  ,wlałem nową wode i dodałem płyn po czym włożyłem z powrotem do akwa i minęło już jakieś 20 godzin i test pokazuje ph,co2na poziomi normy [pasek jest zielony].w instrukcji piszą ,że płyn należy wymieniać co 2 tygodnie a u mnie po 2 dniach zrobił się prawie bezbarwny [lekko żółty].podaję faktycznie CO zbutli wysoko ciśnieniowej 24h ,ale 1bąbel/5s ,roslin jest bardzo dużo i rosną w porządku .przestraszyłem się widoku wskazania tesu i byłem zaniepokojony zawartością CO2 ale u ryb nie stwierdziłem żadnych objawów przyduchy wszystko było w porządku .
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: