Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « parametry wody w dojrzewajacym akwarium
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: parametry wody w dojrzewajacym akwarium  (Przeczytany 1228 razy)
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« : Marzec 01, 2007, 22:26:35 »

zalałam akwarium 45l 5 dni temu.
dziś zmierzyłam parametry takim testem paskowym JBL i takie mi wyszły wyniki:

NO3 ~ 50 
NO2 ~ 0
GH pomiędzy 7 a 14
KH pomiędzy 3 a 6, wygląda, że bliżej 3
pH pomiędzy 8 a 8,4

NO3 wygląda tragicznie, ph tez o wiele za wysokie, za to kh chyba za małe.

co mam zrobić?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
napierka
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Marzec 01, 2007, 23:42:47 »

Moim zdaniem czekać, akwarium powinno dojrzewać minimum 3 tygodnie. Im dłużej tym lepiej. Mam nadzieję, że nie jest to sama woda, ale również podłoże, rośliny no i uruchomiony non stop filtr... Wink
Pozdrawiam

2 noeny innesa, 3 neony zielone (zwinnik costello), 4 neony czerwone, 5 kirysków, 2 zbrojniki niebieskie
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #2 : Marzec 02, 2007, 00:23:22 »

Po pierwsze nigdy nie mialem testow paskowych i zawsze slyszalem, ze sa nic warte. Widzac tolerancje Twoich wynikow moge to tylko potwierdzic (GH 7-14... Undecided). Te testy sa niestety nie wiele warte.
Napisze tylko tyle: jak bys miala duzo wkladu biologicznego w filtrze, uzyla jakiegos bio-startera (Sera-Nitrivec albo Nutrafin Cycle) i jakas mala bimbrownie na pH to po 48 godzinach parametry powinny byc cacy dla rybek.

PS: nie wiem co tam wlalas (mix RO z kranowka...?), ale znajac polska kranowke to te wartosci sa troche dziwne  Undecided - mysle ze masz pH troszke ponizej 8, a kH 3 brzmi troche bardzo niereealistycznie ale sorry, nie mam dzis wieczorem sily robic jakies porownania itp. Niech sie wypowiedza "mlodzi chemicy"

pozdro

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 02, 2007, 00:56:24 »

Mam filtr, grzałkę, oświetlenie i rośliny oczywiście Smiley

Woda jest z kranu, użyłam Sera-Nitrivec, wiem, że te parametry są dziwne  Huh  Testów nie miałam czasu kupować sama, poprosiłam kogoś o przysługę, nie wyraziłam się precyzyjnie i dostałam to co dostałam...

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: