Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Iglicznia - Syngnathus typhle  (Przeczytany 11129 razy)
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« : Marzec 02, 2007, 21:06:12 »

Czy ktoś miał jakiekolwiek doświadczenie z tą rybką jeśli tak to proszę o jakiekolwiek dane.
Nie wiem na pewno czy tak ta rybka się nazywa jak napisałem w temacie ale tak wygląda, zaznaczam, że jest to rybka słodkowodna, pływa u mnie w akwarium. Poniżej zamieszczam zdjęcia rybki.

Piszcie jak coś wiecie!

http://cinio.ovh.org/iglicznia.jpg

http://cinio.ovh.org/iglicznia1.JPG

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #1 : Marzec 02, 2007, 21:16:46 »

Ha ha - bylem dzis w Tesco - tez ja widzialem - pojechana ryba. Kupiles ja?  Kurde... juz sie do niej przymiezalem....  Wściekły
Pan mowil, ze je tylko zywy pokarm - larwy komarow itp.
Ja dzisiaj kupilem Sturisoma Festivus samca - sprzedaja ja jako Sturisoma Panamese. Po weekendzie chce dokupic samice

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 02, 2007, 21:31:25 »

Po prostu byłem odważniejszy i chwyciłem przynętę.  Cheesy
Jeśli chodzi o pokarm to mrożonki też wcina przed chwilą karmiłem!

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Marzec 02, 2007, 22:04:16 »

ile za to cudo trzeba zapłacić?

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #4 : Marzec 02, 2007, 22:22:15 »

super tanio - 40 zeta. tzn w porownaniu z innymi okazami, jakie tam mieli.
Ja za mojego dalem 80,- ale wzialem tylko dlatego ze byl najtanszy i mozna zrobic parke i sie ponoc rozmnaza w akwa. (samca trudno dostac) Igliczni nie bralem bo trza karmic miechem, a ja mam tyle zbrojnikow, to moglo by je zabic, jakby cos spadlo na dno.  Undecided

PS na tych fotach nie widac, jak to wyglada na zywo. Ona sie wcale nie rusza tzn wyglada jak patyk. Stoi w miejscu i tylko wachluje pletwami. (troche jak duch, tylko poziomo) Jak wyglada w akcji niestety nie widzialem.
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2007, 22:29:30 wysłane przez Oswald » Zapisane

KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 03, 2007, 10:45:21 »

Fakt mam ją dopiero od wczoraj a napatrzeć się nie mogę!  Shocked
Wyglądaj jak patyk, najczęściej pływa miej więcej pod kątem 40 stopni, kosiarka wzięła ją za patyk i chciała z glonów obskubać!  Cheesy
Ogólnie super rybka je także mrożonki, fajnie to wygląda jak swoją mordką wciąga robaczka.
Wczoraj wieczorem jak zgasło światło owinęła się wokół roślinki jak konik morski i tak siedziała.
W ogóle wygląda jak rozprostowany konik morski.

Jak się rozpoznaje płeć u tej rybki? i w ogóle więcej danych by mi się przydało bo to co w necie znalazłem nie bardzo do mnie przemawia. Najcenniejsze będą porady i dane tych, co je mają lub mieli.

didi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 03, 2007, 12:55:38 »

Shocked wow, niesamowita rybcia... wygląda jak taki wodny patyczak  Wink
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #7 : Marzec 03, 2007, 15:07:45 »

zainteresowala mnie ta rybka i tez troche szukalem. Jest troche na fishbase ale tylko ogolnie o Syngnathidae: http://filaman.ifm-geomar.de/Summary/FamilySummary.cfm?ID=258.

Na wiki.pl jest tylko zalazek artykolu (http://pl.wikipedia.org/wiki/Igliczniowate). Obszerniejszy opis jest na niemieckiej. Nalezy do tej samej rodziny, co koniki morskie!

jest to rybka morska ale mozna ja trzymac w wodzie slodkiej. Zyje w morzu srodziemnym, czarnym i... (!!!) w Baltyku. Zwlaszcza przy wybrzezu Meklenburg-Vorpommern i tam w morkich basenach odcietych ladem od morza (nie wiem jak to sie fachowo nazywa). Rozmnazanie bylo juz obserwowane w akwariach. Tarlo zaczyna sie od plywania synchronicznego lub jedna za druga.

Zyja w monagamii. Ikre przejmuje samiec i nosi ja pod brzuchem, ktory staje sie jakis gabkowaty. Prawdopodobnie wtedy ikra zostaje dopiero zaplodniona. Po 1-2 tygodniach wylegaja sie mlode pojedynczo przez kilka dni. Sa juz wtedy dosyc duze i jedza "zooplankton"

W angielskiej wiki jest tez tylko ogolnie o "Pipefish" http://en.wikipedia.org/wiki/Pipefish

PS: Syngnathus typhle jest na listach ryb zyjacych naturalnie w holandii i szwecji...  Cheesy
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2007, 17:39:02 wysłane przez Oswald » Zapisane

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 03, 2007, 15:12:33 »

a wie ktoś czy może ta rybcia jest dostępna w wawie i mniej więcej w jakiej cenie Huh

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #9 : Marzec 03, 2007, 17:34:14 »

moze sprobuj zamowic przez dealera z hurtowni. W trojmiscie chodze od 3 m-cy prawie codziennie po wszystkich zoologach i ta rybke widzialem po raz pierwszy. Tak samo moj Sturio (foto) - samcow nie mozna prawie dostac... Tongue

MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Marzec 03, 2007, 18:55:17 »

ale świetna rybka wygląda jak wąż  Roll Eyes

[45] [15] [4]
KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Marzec 04, 2007, 08:53:38 »

Dziś mnie zaniepokoiła!!!
Może jestem przewrażliwiony na punkcie tej rybki, ale rano wydawała się jakoś niemrawa, dziwnie leżała na dnie akwarium zwinięta pół.
W ogóle nic nie wiem na temat zachowania tej ryby w akwarium, może tak ma być!!??

Zaraz pojadę do akwarystycznego kupić jej żywy pokarm. Nie wiem może nie powinna jeść mrożonek!? Włączyłem też natlenianie.
Po 30 minutach zaczęła pływać po akwarium tak jak wczoraj niby wydaje się być OK.

Sam nie wiem jak otworzą sklep zaraz jadę po żywe żarcie.

Zdjęcia może lepsze niż poprzednie:
http://cinio.ovh.org/igli1.JPG
http://cinio.ovh.org/igli2.JPG
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2007, 09:28:33 wysłane przez KrystekGdynia » Zapisane

didi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Marzec 04, 2007, 12:33:33 »

może była jeszcze zaspana  Huh
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #13 : Marzec 04, 2007, 13:59:34 »

wyslij fotke, jak sie okreca o cos i troche mniejsze te fotki (tak do 1600px szerokosci) bo tak to widze albo koniec albo poczatek tej ryby
 Wink

KrystekGdynia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Marzec 05, 2007, 16:59:15 »

Chodzi o to, że jeszcze nie udało mi się jej zobaczyć w takiej pozycji (zakręconej o coś). Pływa zazwyczaj wyprostowana lub zgina się w pół i odpoczywa na liściach roślin.
Jeśli zaobserwuje coś ciekawego i zrobię zdjęcie to na pewno napiszę i wstawię fotkę!
Kupiłem jej w niedzielę żywy pokarm i nie widziałem ani razu żeby coś jadła poza jednym przypadkiem kiedy zjadła mrożonkę na drugi dzień po zakupie.
Zastanawiam się czy przeżyje? może nie widzę kiedy je!? Nie mam pojęcia  Sad

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: