Witam!
Blat ma wymiary 60x260cm.
Wys.: 100 +3cm grubosc blatu
Koncept jest na akwa o pow. 150x50 + 100x50 i wys. do 50cm + pokrywa na gorze
i na dole sa 2 miejsca na akwa o pow. do 80x40 i wys do 60cm z pokrywa.
Na srodku jest wneka o wymiarach wys ok 90cm i szer 70cm na aparature..
Przedewszystkim ma tam stanac 375l obok tego 112 co teraz stoi.
Jesli mi bedzie dalej odbijac z akwarystyka, to chce postawic 112l nizej, a u gory, obok 375 dac jeszcze 250l ale to napewno w dalekiej przyszlosci.
Blat ma grubosc 30mm a reszta plyt 18mm. Jest zrobiona jakby z 2 kozlow z calymi plecami. Jedynie miedzy kozlami jest przerwa 70cm. w przerwie tej sa 2 listwy ok 20cm wysokie. na jednej sa kontakty. Do dolnej przylega jeszcze polka pozioma, na ktorej stoja filtry (na malym jakby podescie, ktory dorobilem z resztek) Cala konstrukcja jest przykrecona do blatu poprzez belki 40x40. Sa 4 belki laczace boki z blatem i 2 belki laczace plecy z blatem. Prawie wszystko jest na klej i takie wkrety do plyt wiorowych bez czubka, gdzie trzeba nawiercac otwory. Tylko belki laczace blat z konstrukcja sa na sruby do 70mm zawsze z podladkami.
Kazda w.w. belka jast na taki maly katownik stalowy przykrecona do sciany (widac na zdj. nr3 w rogach u gory) czyli 2x w wnece i 2 razy po zewnetrznych (razem w 4 punktach) na 10tki dyble
Czy myslicie ze to uniesie te akwa, o ktoryh pisalem? Wszystkie opinie sie przydadza!!!przynajmniej zanim postawie na tym 375ke i mi sie spier... - wtedy bede znal sam odpowiedz
Ceny (Castorama Gdynia):
blat kuchenny wiorowy (orzech) byl w promocji 77,- PLN za 3 metry (nie na metry) takze trza kupic caly i mozna dac pociac. Plyta 18mm wiorowa, laminowana (orzech) koszt 32,10 PLN za qm, ale jak sie wezmie cala plyte (262x183cm) to kosztuje cala tylko 119,74 - to jest roche taniej niz na qm - wiec ja zaprojektowalem to tak, aby wyszlo wszystko z 1 calej plyty. Ciecie jest gratis. Problem troche byl, bo cala plyta ma syfiaste kanty i pare cm musza obciac, takze defakto trzeba odliczyc od wymiarow pare cm na kazda krawedz. Ale te krawedzie mi tez dali i zrobilem z nich wzmocnienia. Takze moj plan okazal sie troche do D i musieli mi przyciac dodatkowo 2 plyty z metra (ok 30,- PLN extra).
W sumie za drewno dalem 77(blat)+120(plyta calosc)+ok30 pln (dodatkowe plyta z metra) = 227,- PLN
+ ok 20,- PLN na srubki, + 10,- na silikon do zabezpieczenia nielaminowanych przegow, + ok 10,- na klej
+ 6x2,60 na kontakty, + 4M kalbla po 2,50 (3zylowy) + wtyczka do pradu (2,60) + 6 plastikow na dziury sredn. 60mm po 2,50 PLN
Tu w trakcie montowania (do gory nogami)
Tu juz na swoim miejscu
Tu wneka na aparature z 6oma gniazdkami
Tunele do rur i kabli
Tak wyglada to teraz w nocy. Na razie stoi 112 na gorze z przodu i 63 na dole z tylu. Obok 112 ma stanac 375 lub 450l. Jak mi bedzie dalej odbijac, to wstawie 112 na polke nizej i dam na gore jeszcze 250 do 300l (100cm dlugosci)