Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Parametry wody w nowo założonym akwarium
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Parametry wody w nowo założonym akwarium  (Przeczytany 2578 razy)
Szelek67
Nowy
*

« : Marzec 13, 2007, 19:02:39 »

Witam serdecznie.Akwarium "pracuje" już czwarty dzień.Dziś kupiłem testy do wody firmy Sera.
Oto wyniki:
NO2-N <0,1mg/l
No2     <0,3mg/l
pH         8,0
°dGH     14°
°dKH     12°
Akwarium ma być raczej "globalne"ze względu na obsadę rybek(ramirezki,brzanki wysmukłe,miedziki,zbrojniki,bocje siatkowane,kiryski.Czy mam coś zmienić aby uzyskać parametry odpowiednie dla stworzonek?Wg mnie woda jest chyba za twarda.I od razu pytanko:czy woda demineralizowana(taka np ze stacji Orlenu w 5-litrowych baniaczkach) jest odpowiednia żeby zmniejszyć twardość wody w akwarium?
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #1 : Marzec 13, 2007, 20:55:27 »

Twardosc Twojej wody jest dosyc typowa dla polskiej kranowki. Wiele ludzi (m.in tu z forum) trzyma rybki w takiej wodzie i zyja. Oczywiscie nie bylo by zle, zmniejszyc ta twardosc i dodanie wody demineralizowanej jest pewna opcja ale na dluzsza mete dobry jest filtr RO (na allegro od 179,-PLN)

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
RobRoy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 13, 2007, 22:05:19 »

Witam serdecznie.Akwarium "pracuje" już czwarty dzień.Dziś kupiłem testy do wody firmy Sera.
Oto wyniki:
NO2-N <0,1mg/l
No2     <0,3mg/l
pH         8,0
°dGH     14°
°dKH     12°
Akwarium ma być raczej "globalne"ze względu na obsadę rybek(ramirezki,brzanki wysmukłe,miedziki,zbrojniki,bocje siatkowane,kiryski.Czy mam coś zmienić aby uzyskać parametry odpowiednie dla stworzonek?Wg mnie woda jest chyba za twarda.I od razu pytanko:czy woda demineralizowana(taka np ze stacji Orlenu w 5-litrowych baniaczkach) jest odpowiednia żeby zmniejszyć twardość wody w akwarium?

Cześć Smiley jeżeli nie masz w planach ryb z jezior Afrykańskich(Malawi Tanganika Wiktorii) to moim zdaniem PH wody też przydałoby się obniżyć
a co do wody demineralizowanej to taki sposób (kupowanie jej gdziekolwiek) na dłuższą metę się poprostu nie opłaca(no chyba że masz zbiornik 30 l bo nic na ten temat nie napisałeś jaka jest pojemność)
Z testami też się trochę pospieszyłeś bo cztery dni po starcie to raczej dopiero i to przez duże D daj dojrzeć zbiornikowi (od 2 do 4 tyg.) i dopiero rób testy
Pozdrawiam Smiley
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2007, 22:18:29 wysłane przez RobRoy » Zapisane

450 l czrna wodzionka        Skalary
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #3 : Marzec 13, 2007, 22:39:46 »

chyba że masz zbiornik 30 l bo nic na ten temat nie napisałeś jaka jest pojemność

to prawda! Napisz jaki masz zbiornik i filtracje. Jesli masz troche luzu w filtracji to dodatek granulatu torfowego troche by Ci obnizyl pH, TWO i TWW. Ale jak juz pisalem, jezeli chcesz walczyc z pH, TWO i TWW to najlepsza bronia bedzie filtr RO

papa

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 14, 2007, 09:25:45 »

Lepiej martw się NO2 i PH (dla ramirezek dużo da dużo) zanim Ci wybije obsadę.

Poczytaj o dojrzewaniu akwarium bo bo rybki po 4 dniach to trochę przesada: http://www.akwa.freehost.pl/rady.html
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2007, 09:27:33 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Szelek67
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 15, 2007, 11:42:10 »

Moje akwarium to profil 112l(wlane 100l-105l).Mam pytanko: czy mając filtr kaskadowy(FZN-2) mogę włożyć do niego jakiś dodatkowy wkład (poprawiający parametry wody) w miejsce gąbki(którą mógłbym ewentualnie skrócić)?Jeśli tak to poproszę o jakieś wskazówki dla początkującego Wink Z góry dzięki.

P.S.Nie zauważyłem jak kolega Oswald napisał o wkładach torfowych Embarrassed Jak mniemam to taki wkład należy włożyć nad gąbkę(woda idzie od dołu) ale proszę mnie poprawić jeśli się mylę
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2007, 12:43:12 wysłane przez Szelek67 » Zapisane
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #6 : Marzec 22, 2007, 22:35:13 »

nie mylisz się. masz trochę kiepski stosunek twardości węglanowej do ogólnej. optimum to TwW=0,5*TwO. Woda demineralizowana ze stacji nadaje się do zmiękczania. Jeśli nie bije Cię to po kieszeni to jak najbardziej możesz jej używać. jeśli obniżysz twardość węglanową, spadnie Ci również pH. O tym jak to zrobić jest już na forum, wystarczy poszukać w dziale Woda.

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #7 : Marzec 22, 2007, 23:35:04 »

ja bym radzil wsadzic torf jako ostatnie medium przed wylotem wody z filra. Dzis w sklepie Lidl kupilem skarpeetki kobiece (takie jak ponczochy) 2 pary za 1,39 to sa 4 torebki do filtrow za 1,39. Filtus sprzedaje jedna za 3,90 albo 4,50

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: