Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Malenki zbrojnik bez jednej gornej pletwy ? ? ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Malenki zbrojnik bez jednej gornej pletwy ? ? ?  (Przeczytany 1904 razy)
angela
Stały użytkownik

A to moje akwa:)

« : Marzec 13, 2007, 23:44:55 »

Witam!
 Jakies dwa tygodnie temu "wykluly" mi sie zbrojniki niebieskie! Maluchy maja juz okolo 1,5 cm. dlugosci i nie posiadaja juz pecherzow zoltkowych! Dzisiaj zauwazylam u jednego, ze nie ma prawej gornej pletwy, moze nie ma to za duzo powiedziane, ma ale bardzo....hmm.....szczatkowa!
Jak sadze jest to wada wrodzona, bo maluszki sa w bezpiecznym kotniku!Raczej nikt nie mogl jej uszkodzic! Mechaniczne uszkodzenie tez jest malo prawdopodobne! I teraz mam pytanie: Czy ktos z Was spotkal sie juz z czyms takim i czy ta pletwa mu, nazwijmy to, odrosnie?

Czekam na odpowiedzi i z gory za nie dziekuje!
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Marzec 13, 2007, 23:49:37 »

jeśli to wada wrodzona to z pewnością nie odrośnie. taki zbrojnik w naturalnym środowisku szybko padłby ofiarą drapieżnika. to normalne że nie wszystkie wyklute rybki są w pełni sprawne

angela
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 13, 2007, 23:58:42 »

Z racji tego "inwalidztwa" glonojadek zostaje u mnie! Czy wiesz moze Lucas jakiej wymaga opieki? Wlasnie za ta innosc juz go pokochalam i nie chce, zeby w wyniku mojego bledu  cos mu sie stalo! Od razu powiem, tak na wszelki wypadek, ze w ogolnym akwa nie mam ryb drapierznych! Chodzi mi o jakies specjalne pokarmy itp.Czy jak podrosnie zrobic mu nowy dom, czy moze mieszkac w akwarium ogolnym?

Dziekuje Ci Lukas za tak szybka odpowiedz Cheesy
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Marzec 15, 2007, 20:01:56 »

póki jest mały, to jego ułomność może być przyczyną niedojadania - po prostu zdrowe-sprawniejsze rodzeństwo może go ubiegać przy pobieraniu pokarmu. później nie powinien sprawiać żadnych kłopotów i nie musisz traktować go w żaden specjalny sposób.

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 16, 2007, 16:28:51 »

tak to prawda u małych glonojadów liczy się spryt w zdobywaniu pokarmu kto  ierwszy ten lepszy jeśli grupę masz dużą to dawaj pokarm w jednym miejscu i obserwuj czy ten glonojad bez płetwy tam popłynie jeśli nie to zrób tak że sypiesz pokarm w dwóch miejscach jedno miejsce pierwsze - dla tych sprawnych kiedy zauważysz że większośc glonojadów jest na tym pierwszym miejscu i między nimi nie ma tego z uszkodzoną płetwą to sypiesz w drugie gdzie ten glonojad będzie i spokojnie będzie mógł się pożywic a jego bracia będą w innym miejscu u małych glonojadów można zauważyc współzawodniczenie o pokarm przeganiają się takimi charakterystycznymi ruchami w bok dlatego glonek mógł ucierpiec jeśli ta strata górnej płetwy jest w wyniku tego współzawodniczenia to płetwa odrośnie młode ryby mają dobrą zrolnośc regeneracji płetw jeśli to ubytek genetyczny to niestety będzie bez płetwy ale to ryba denna więc płetwa grzbietowa nie ma takiego wielkiego znaczenia oprócz tego że będzie słabszy poczekaj a zobaczysz ja myślę że to jednak od przepychanek i odrośnie kilka razy tez tak miałem pozdrawiam!

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
angela
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 16, 2007, 17:08:15 »

To nie pletwa grzbietowa tylko prawa gorna! Zobaczymy co sie bedzie dalej dzialo, na razie jest ok!Dzieki za odpowiedzi! Cheesy
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: