Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Coś mi zeżarło ogon od gupika
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Coś mi zeżarło ogon od gupika  (Przeczytany 1972 razy)
::Martyna::
Stały użytkownik

« : Marzec 15, 2007, 15:46:43 »

No właśnie  Wściekły Ja tak patrzę i licze rybki w akwa (mój głupi zwyczaj) i zawsze liczę je po parach, policzyłam wszystkie, ale przypomniało mi się o gupiku.... Ja patrzę, a on bez ogona (totalne 0 ) nic dosłownie, pływa do góry płetwami, ale w 100% jeszcze żyje.. jeszcze  Undecided Żal mi go Cry  No i mam takie rybki: 2 brzanki różowe (główne podejżane), 2 prętniki - samce i 2 molinezje z 1 gupikiem. Narazie gupika odłowiłam do 7 litrówki  Embarrassed Ale lepiej już 7 l. niż słoik z lodowatą wodą :-/ I pływa sobie biedny do góry płetwami, wdowiec z 13 dziećmi :/ Co mam zrobić  Huh Która ryba mu to zrobiła Huh

x))
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 15, 2007, 15:50:43 »

wydaje mi się że prętniki niestety tak będziesz miała puki one tam bedą i licz się ze zmniejszeniem ilości tych dzieci bo też mogą byc zjedzone jakie duże masz te prętniki?

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 15, 2007, 15:59:55 »

przy akwa 45 litrów nie trzymaj takiej kombinacji ryb bo gupiki wkrótce mogą ci zniknąc jeśli chcesz łączyc w jednym zbiorniku rybki o tak dużej różnicy wielkości to potrzebne jest większe akwarium

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 15, 2007, 17:04:12 »

Niestety Gupik zdechł Cry

wydaje mi się że prętniki niestety tak będziesz miała puki one tam bedą i licz się ze zmniejszeniem ilości tych dzieci bo też mogą byc zjedzone jakie duże masz te prętniki?

Prętniki ... A to padalce Wściekły Jeden jest starszy, ma ok. 6 cm i to on rządzi w akwa, bo był pierwszy. Drugi to taka cicha woda, ma gdzies tak 5 cm  i on jest słabszy, może nwet boi sie tego pierwszego :-/

przy akwa 45 litrów nie trzymaj takiej kombinacji ryb bo gupiki wkrótce mogą ci zniknąc jeśli chcesz łączyc w jednym zbiorniku rybki o tak dużej różnicy wielkości to potrzebne jest większe akwarium

Co Huh Kominacja :-/ Przecież tylko 4 gatunki ryb, teraz to już 3 Cry Prętniki Karłowate nadają się do mniejszych akwariów (40 l. w górę) Także nie kapuję o co ci biega. Po za tym największe ryby mają po 6 cm, a najmniejsze po 4 cm :-/

Niewiem czy to nie krewetki, ale szczerze wątpię, bo one się boją ryb ;//

x))
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 15, 2007, 17:18:26 »

chodzi mi o to że jesli chcesz chodowac gatunki o tak dużej różnicy wielkości to musisz miec większe akwa bo wtedy jest mniejsze prawopodobieństwo że skubną jakąkolwiek mniejszą rybę i więcej jest miejsca do ucieczki o to mi chodzi:)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 16, 2007, 15:09:09 »

Może ktoś jeszcze odpowie Huh Bo nadal na 100% niewiem, która ryba to zrobiła. Ten gupik był już długo w akwa, jakiś miesiąc i nic się nie działo, no i też niewiem dlaczego tak się stało.

P.S: Ile rosną małe gupiki, tzn. po jakim czasie się wybarwiają i są już dorosłe Huh

x))
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Marzec 16, 2007, 16:18:50 »

to zależy jaki pokarm dajesz i w jakim zbiorniku je trzymasz czy natleniasz cały czas i czy dodajesz środki na wybarwianie to wszystko się liczy no i ile masz tego narybku jeśli 13 to po dobrym dokarmieniu po 1-2 miesiącach będą miec kokoło 1cm wachania są różne ponieważ nie każda ryba równomiernie je i przenosi się t potem na wielkośc ryby

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: