Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Całkowita wymiana wody - robić czy nie?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Całkowita wymiana wody - robić czy nie?  (Przeczytany 4804 razy)
King
Stały użytkownik

« : Marzec 16, 2007, 22:57:32 »

Witam wszystkich,

mam pytanko do bardziej doświadczonych koleżanek i kolegów.
Mam akwa 120 l i regularnie stosuję podmianę 25 l raz w tygodniu, akwa chodi już jakiśczas i jest ustabilizowane, z tym stabilizowaniem przeszedłem horror, którego nie chciałbym ponownie przechodzić, dla tego napiszcie mi: jak i czy w ogóle stosować całkowitą okresową wymianę wody połączoną z porządkami? Pytam bo w końcu pewnie kiedyś będę zmuszony to zrobić, jak się zbiornik zabrudzi i zar a wolałbym uniknąć rzezi jaką spowodowałem zakładając akwarium i wprowadzając doń ryby bez uprzedniego ustabilizowania biologicznego zbiornika? Liczę na kilka słów porad od doświadczonych koleżanek i kolegów. Pozdrawiam.

MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Marzec 16, 2007, 23:08:04 »

Cześć  Grin jak bardzo chcesz wszystko posprzątać itp. to zostaw chociarz 50% wody tej co była w aqwa !!! posprzataj i ja wlej a reszte wody odstanej przez około 24 h.  Roll Eyes ja tak zrobiłem około miesiąc temu i jest oK Good !

[45] [15] [4]
rybak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 17, 2007, 11:35:53 »

Według mnie lepiej nie stosowac całkowitej podmiany wody tylko np cotygodniowe podmiany połączone z odmulaniem dna i czyszczeniem szyb zbiornika. Jeżeli akwarium bedzie ciągle utrzymywane w czystości to nie bedzie konieczna całkowita wymiana wody.
didi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 17, 2007, 15:52:27 »

popieram przedmówcę, co tydzień wymiana około 20% wody w zbiorniku, odmulanie, a generalne porządki to tak chyba raz na rok  Wink
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #4 : Marzec 17, 2007, 22:51:16 »

Spokojnie jak będziesz regulanie mył szyby odmulał żwirek i pielęgnował rośliny wymiana całej wody nie będzie potrzebna, lecz jeżeli masz jakieś pasożyty to tak, ale z tego co piszesz masz wszystko oki więc nie martw się i dbaj o swoje akwarium jak do tej pory SmileySmiley Good !

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 02, 2007, 20:29:20 »

Zgadzam sie z Malym. Ja pare dni temu zrobilem wymiane prawie 90% - nie ruszalem tylko dna, ale za to filtr kubelkowy nie chodzil 2 dni, wiec cale bio zdechlo, ale przeplukalem go i dodalem troche "Nutrafin Cycle" - w zasadzie tego juz nie stosuje, ale mam jeszcze zapas, a zrobilem z tym b. dobre doswiadczenie przy zakladaniu, wiec jak restartowalem filtr to dalem tego dosyc obficie i wszystko jest super. Nawet mi woda nie zmetniala ani troche - co kiedys bywalo juz nawet przy podmianie 30%

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 03, 2007, 07:50:19 »

Ja w zbiorniku roślinnym stosuję podmiany co tydzień 50% i jest w porządku z bilologią.
Ale mam dużą biomasę roślin.

Nie stosuj nigdy wymiany całej wody.
Podmiany za małe(10-15%) choćby i regularne nie usuwają skumulowanych nadmiarów niepożądanych substancji. Jeśli w ogóle nawozisz - nie stosuj podmian mniejszych niż 30%.
Znam natomiast gościa, który stosuje podmiany nawet po 90%, z tym że filtr uruchamia praktycznie natychmiast po podmianie.

OSWALD - co się stało, że zrobiłeś taką dużą podmianę?
i czemu filtr nie chodził przez 2 dni? jakaś awaria?
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 03, 2007, 11:00:17 »

OSWALD - co się stało, że zrobiłeś taką dużą podmianę?
i czemu filtr nie chodził przez 2 dni? jakaś awaria?

kurcze....
robilem demolke w pokoiku. przenosilem moj nieszczesny stolik na przeciwlegla sciane (bo nosna) a za ta inna spi corka, i pompy jej halasowaly, wzmacnialem stolik belkami 90x45, musialem wszystkie akwa oproznic, przenosic itp. Rybki mieszkaly w plastikowym pojemniku 2 czy 3 dni, ale dokonczylem. Musze tylko pomalowac. A... no i akwa 112 stoi teraz pod blatem, i jest tak niekorzystnie, ze prawie lapy tam nie moge wsadzic

tu widac to moje nieszczescie - droga krzyzowa do 375 litrow
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,9458.msg76472.html#msg76472
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2007, 11:27:07 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 03, 2007, 15:40:57 »

ałaaaa
cierp ciało jakżeś chciało  Wściekły
ale nagroda będzie boska - lepsza niż nałożnice w raju u boku Allaha Wink