Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Mam pytania.....  (Przeczytany 2907 razy)
Marty$
Nowy
*

« : Marzec 17, 2007, 17:54:52 »

.... Proszem o odp =)
1. Czy prętnik karłowaty i bojownik mogą być razem w jednym akwa ?
2. Po jakim czasie małe gupiki się wybarwiają ? Jak przypsieszyć wybarwianie ? Karmię tylko roślinnym.
3. Dzisiaj znalazłam gupika w żwirze i on pływa tak po ukosie, w przyszłości będzie krzywy ? Jak go znalazłam to już chyba miał miesiąc, bo tylko miesiąc temu miałam małe gupiki.... Powiem jeszcze, że jest on wiele mniejszy od braci i sióstr.
4. Jeśli małe gupiki mają miesiąc to da sie już rozróżnić u nich płećHuh

Dzięki za wszystkie odpowiedzi  Smiley
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #1 : Marzec 17, 2007, 18:36:53 »

1. U mnie prętnik nie grzył się z bojownikiem, ale się unikały Smiley

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #2 : Marzec 17, 2007, 19:13:59 »

1. bojek to w zasadzie najspokojniejsza ryba, jaka spotkalem, chyba ze trafi na swojego albo sie zaleca do samic.
Pretnik jest dosc agresywny, zwlaszcza przy karmniku, ale to sie utrzymuje w granicach
Ja trzymalem razem i bylo cacy. predzej dochodzilo do konfliktow "pretnik vs. skalar" tylko pretniki zdechly na chorobe wrzodowa. Nie polecam. Bo mam akwa z dobrymi warunkami i troche drogich ryb z odlowu i im nic nie jest a pretniki przynosza jakis syf ze soba.
zob.: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8925.0.html - polecam dokladnie przeczytac caly ten watek przed zakupem pretnika!!!

2. sa pokarmy wybarwiajace ale trudno powiedziec czy one cos daja. ja czasem daje i zauwazylem jedynie ze moj czarny skalar zaczal sie mienic na zielonkawo i oczy wszystkich skalarow zrobily sie intensywnie czerwono-pomaranczowe.

Ten pokarm wybarwiajacy Tetry (Pro Color) jest imho troche nie teges, bo sa to takie jakby "kapiszony", ktore troche ciezko rozdrobnic a w calosci sa zbyt duze dla wiekszosci rybek. Mam tez Nutrafin Max wybarwiajacy, te platki sa znowu b. delikatne, ale chyba troche lepsze niz te kapiszony Tetry
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2007, 19:27:56 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Marzec 17, 2007, 20:28:44 »

nie wiem dokładnie czy po miesiącu ale samce wybarwiają sie wczesniej, a mianowicie ogon robi mu sie przeważnie czarny. samiczki duzo póżniej nabieraja koloru Cheesy

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #4 : Marzec 17, 2007, 22:53:39 »

Z tym pokarmem Tetry to da się rozdrobnić, ale po miesiący stosowania nie polecam żadnej różnicy nie zauważyłem więc nie ma po co kupować.

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
didi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 18, 2007, 17:25:53 »

czy można trzymać bojownika w 60l akwarium z takimi rybkami jak danio pręgowany, gupiki, neonki ?
::Martyna::
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 18, 2007, 18:03:18 »

czy można trzymać bojownika w 60l akwarium z takimi rybkami jak danio pręgowany, gupiki, neonki ?

No niewiem czy bojek nie obgryzie ogona gupikowi.

x))
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #7 : Marzec 18, 2007, 18:45:36 »

Sądzę, że mógłby poobgryzać ogony gupikom i danio więc osobiście bym odradzał

didi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 19, 2007, 09:19:49 »

dzięki za rady Smiley no szkoda, nie będę ryzykować ogonków moich rybciów  papa
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #9 : Marzec 19, 2007, 10:46:49 »

dzięki za rady Smiley no szkoda, nie będę ryzykować ogonków moich rybciów  papa

moze warto zaryzykowac... Marzyciel
ja mysle ze nie bedzie obgryzal, ale bojowniki miewaja rozne charaktery. W kazdym razie bojek to napewno 100x fajniejsza rybcia niz gupiki (imho) a jak masz parke, to tarlo jest przepieknym widowiskiem.
Ja tam mojego bojka bardzo polubilem, a gupiki mnie do dzis wkurzaja jakos i uwazam je (jak sama nazwa wskazuje) za dosyc glupie ryby - bez zadnego - jakby - charakteru.... Undecided

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #10 : Marzec 19, 2007, 15:03:34 »

Też nieprzepadam za gupikami i wole bojowniki ale wiesz czasem jak my ryzykujemy rybciom może stać się krzywda... Ale jeżeli bardzo Ci zależy na gupikach to je zostaw jak nie to pomyśl nad bojownikiem, bo to piekne ryby

didi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Marzec 19, 2007, 15:29:43 »

hmmm... no to jeszcze pomyślę, bo kusi mnie ten bojownik... mam jeszcze pytanie, czy ktoś może podać mi namiar na zdjęcie błyszczyka parańskiego - ciekawi mnie jak wygląda, a w spisie rybek przy forum wyskakuje mi jakiś błąd i nie mogę zobaczyć zdjęcia...
akwa209
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Marzec 19, 2007, 15:40:00 »

na pierwszej lepszej stronie internetowej typu wp masz zdjecie i opis blyszczyka. A co do bojownika to zalezy od osobnika czy bedzie podgryzal inne rybki. Mozna sprobowac, w razie czego mozna oddac. A moze dzieki tobie jeden bojownik nie bedzie musial mieszkac w jednorazowym kubeczku.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Marzec 19, 2007, 15:55:58 »

http://www.akwarium.mud.pl/blypara2.jpg
http://users.interblock.pl/~fotoakwarium/ryby/blyszczyk/index.html

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
didi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Marzec 19, 2007, 16:01:00 »

dzięki Emi, zainteresowała mnie ta rybcia, bo też pochodzi z Ameryki Południowej, jak neonki, które już mam i pewnie pasowałyby w jednym akwarium Smiley tylko że pewnie też trzeba by minimum ze 3 sztuki bo to stadna...
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: