Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Akwarium 190 litrów szybko czysto bez kłopotów
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 190 litrów szybko czysto bez kłopotów  (Przeczytany 9375 razy)
DanieLzGliwiC
Nowy
*

« : Marzec 19, 2007, 22:58:19 »

Witajcie  jestem nowy na forum ale mimo to mam nadzieje ze najdziecie dla mnie kilka minut

Chce wstawic akwarium do mojego biura ze względów estetycznych ale równierz z powodu tego ze lubie ryby ( miałem kiedys małem akwarium ale mysle ze moje z nim doświadczenia maja sie nijak do tego ktore planuje kupić )

A wiec chce kupic akwarium

http://allegro.pl/item177110349_ekskluzywny_narozny_zestaw_akwa_juwel_trigon_190.html

nie wiem co mi jest potrzebne zeby to ładnie wygladało chce zeby było czerwonawo-niebieskio-zielone wiem ze to wygórowane marzenia, konieczne jest roznierz zeby nie trzeba bylo sie tym akwarium zajmowac calym czasem ( jesli jest taka mozliwosc to płacąc ze jakies dodatkowe filtry ipt. nie musiec zmieniac wody zbyt czesto bo bylo by z ztym duzy problem w zwiazku z umieszczeniem biura )

jak juz pisałem pieniadze nie maja zbyt duzej roli... oczywiscie nei chce zeby to duzo kosztowało ale wazniejsze dla mnie jest imoidge biura

prosze o szybka odpowiedz i pozdrawiam wszystkich ludzi z forum.
DanieLzGliwiC
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Marzec 20, 2007, 00:34:32 »

czy ten filtr bedzie odpowiedni ??

http://allegro.pl/item173557863_filtr_tetra_tec_ex_700_gratis_transport_.html

i czy ta grzałka bedzie dobra ?

http://allegro.pl/item174049215_jager_eheim_grzalka_grzalki_100_watt_.html
akwa209
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 20, 2007, 07:49:43 »

Mysle ze filtr bedzie dobry, ale grzalka jest za mala. Przeznaczona jest do akwarium 100 - 150 litrow. A twoje bedzie wieksze. obawiam sie ze podmiana wody jest nieunikniona, tylko moze ze wzgledu na wielkosc akwarium nie tak czesta ( mysle ze co 2 tygodnie podmiana ok. 20%).
Trzeba bedzie dodac sporo oswietlenia, bo te ktore jest w pokrywie 2x18W to zdecydowanie za malo. Na takie akwarium potrzeba ok 100W.
A co do kolorów w akwarium to zielony uzyskasz poprzez duza ilosc roslinnosci.
A inne kolorki dzieki rybkom jakie beda tam plywaly.
Jaki chcialbys miec biotop???
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 20, 2007, 09:33:22 »

Jeśli nie chcesz się zajmować tym akwarium i nie będziesz miał czasu na to a chcesz mieć profesjonalną opiekę proponuję zatrudnić fachowców, firmę, która się tym zajmuje a nie kombinować samemu bo skończy się na tym, że będziesz miał śliczną hodowlę glonów a skoro to ma być reprezentacja firmy to chyba warto trochę zainwestować.

Jeśli chcesz mieć prawie bezobsługowy zbiornik roślinny z świetną opieką polecam tą firmę:
http://www.aquabotanique.pl/indexaq.html
Właściciel ma na swoim koncie niejeden zbiornik reprezentacyjny i jest zdobywcą wielu nagród w dziedzinie tworzenia podwodnych ogrodów.

Jest jeszcze jedna firma z Gliwic, która zajmuje się aranżacją podwodnych mini światów, nazywa się "Malawi" a tu jest więcej informacji na ich temat: http://www.akwarium.net.pl/port/modules/addresses/visit.php?cid=33&lid=45

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
DanieLzGliwiC
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 20, 2007, 11:35:25 »

Niestety nie mam funduszy na comiesieczny poł etet dla osoby do akwarium...

Jeśli filtr jest dobry i dobiore wiekszą grzałke i wiecej oświetlenia ( czy lampki led sa odpowiednie ?? ) co jeszcze potrzebuje ?

ta podmiana wody co dwa tygodnie myśle ze bedzie bez problemu tzn i czasowo i mozliwoscionwo

chciałbym uzyskac cos w stylu :

http://malawi.gliwice.w.interia.pl/056.jpg
http://malawi.gliwice.w.interia.pl/054.jpg

tzn słodkowodny raczej .

w tak duzym akwarium (190L ) ile woda powinna stać bez ryb zeby sie ustabilizowało wśrodku wszystko ??

Pozdrawiam

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 20, 2007, 15:47:27 »

Ok. miesiąca. Lampki led się nie nadają.

Powyższa aranżacja akwarium nie jest trudna do osiągnięcia ale wg mnie trochę bez pomysłu niemniej o gustach nie powinno się dyskutować. Przede wszystkim w budżecie musisz przewidzieć wydatek rzędu 200 zł na testy do wody.
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2007, 15:54:24 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
DanieLzGliwiC
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 20, 2007, 17:06:45 »

mi chodziło o cos w tym stylu ale oczywiscie o wiele ładniejsze, tylko takie zdjecia znalazłem w tej chwili...

wystarczą 2 testy ?? jeden około 100 kosztuje co nie ?

jak juz mam ustabilizowane akwarium to wtedy dopiero wpuszczam rybki ??
i jakie polecicie rybki do takiego akwarium ( kolory czerwieni i niebieskie )

Pozdrawiam
adi3641
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Marzec 20, 2007, 18:16:29 »

Daniel ale określ jaki chcesz mieć w tym aqwa biotop  Huh

czerwony i niebieski  Huh

większość ryb ma takie kolory  Grin

GG 11590574
Pozdrawiam adi.
Mój sklep aqwa: "ZEBRA", ul.Sienkiewicza 7, OPOLE.
Glony: http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/algae.html
Baza roślin: http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/lacinskiwykaz.html#8
akwa209
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 20, 2007, 19:37:17 »

Testy wcale nie sa takie drogie. Jezeli kupujesz caly zestaw czyli miedzy innymi na twardosc weglanowa, ogolna, ph, NH3, NH4 i wiele innych to taki zestwa kosztuje ok 200 zl.A jeseli kupujesz pojedynczo to koszt okolo 20 zl.
Diody led stosuje sie do oswietlenia np. nocnego.
Dokup świetlówki które podkreslaja kolory w akwarium i takie ktore sa korzystne dla roslin.
Woda powinna stac ok 2-3 tygodnie zanim wpusci sie ryby. Oczywiscie przez ten czas wszystkie urzadzenia musza juz chodzic i warto wczesniej posadzic rosliny.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #9 : Marzec 20, 2007, 21:12:25 »

tu na forum sa setki ludzi, ktorzy nie maja testow, pojecia o glonach czy jakis cyklach azotowychi i mimo to trzymaja rybki i doradzaja nawet innym, a tu wszyscy troche dramatyzuja troche to hobby.

Glownym warunkiem, aby nie trzeba bylo sie bardzo intensywnie zajmowac takim akwa jest minimalne zarybienie jakimis latwymi w hodowli rybami, ktore sie nie za ostro rozmnazaja. Moze np. 4 skalry albo Teleskopy (przy teleskopach grzalka bedzie prawdopodobnie zbedna). Do tego takie standartowe oswietlenie jak jest i pare ladnych, niewymagajacych roslin i nie powinno byc problemow. Mala nadfiltracja np. Fluval 305 (to dla tego, ze sam uzywam Fluvala, a kazdy poleca taki filtr, jaki sam ma) bedzie mogl chodzi napewno 1/2 roku bez serwisowania. Grzalka lepiej 200 Watt (moze byc Jäger moze byc Tetra). + Zegar do oswietlenia.

Jedyna rzecz, ktora byla by wazna, to podmiany wody. Zasada 20-25% co tydzien, ale jak by bylo malo ryb i dobry filtr to napewno starczy tez tak z 30L co tydzien albo 50L co dwa. Napowno w bjurze jest kibelek. Tam postawic maly zbiorniczek 30-50 litrow i go z 2 dni przed podmiana napelnic aby woda sie troche odstala.

I bedzie CACY  Good !

Powyższa aranżacja akwarium nie jest trudna do osiągnięcia ale wg mnie trochę bez pomysłu
no... troche noob-akwa  - poprostu roslinki ze sklepu powtykane w zwir, gdzie popadnie
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2007, 21:20:44 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Marzec 20, 2007, 21:35:46 »

a nie uważasz oswald że są rybki które mniej brudzą niż teleskopy Huh Może lepiej jakaś ławica neonek, czerwonogłówek, może razborek i kilka kirysków, ale to tylko moja skromna sugestia Embarrassed

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #11 : Marzec 20, 2007, 22:16:06 »

generalnie podpisuję sie pod wypowiedzią Oswalda. rybami które najmniej wydalają są zdecydowanie kąsaczowce, także na bazie ławic tych ryb można spokojnie budować obsadę. można by połączyć neony innesa z ornatusami i rodostomusami. a jakby było mało kolorowo to dodać kilka platek.

PS: Karasie (w tym teleskopy) raczej nie nadaja się do akwariów, przy których chcemy mało robić. One dużo brudzą i często trzeba u nich sprzątać aby zachować pożadek, a w biurze na pewno nie będzie na to czasu.

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #12 : Marzec 20, 2007, 22:38:07 »

a nie uważasz oswald że są rybki które mniej brudzą niż teleskopy Huh Może lepiej jakaś ławica neonek, czerwonogłówek, może razborek i kilka kirysków, ale to tylko moja skromna sugestia Embarrassed

ja tylko podalem propozycje. mysle ze 4 teleskopy w takim akwa to nie problem z brudem jak byl by taki filtr jak zaproponowalem, ale ja sam welonow nie trzymam i sie na nich wcale nie znam. Wiem tylko ze nie sa zbyt wymagajace. Lawica neonek jest napewno tez OK, ale tam juz powinno sie od czasu do czasu przeliczyc rybki, aby wiedziec, czy jest wszystko OK w akwa, a to juz troche roboty. Chodzilo tylko o zasade, ze jak sie da malo rybek itd to mozna jechac. Nowicjusze tenduja zawsze do przerybiana na zasadzie "Co moge jeszcze dodac?"
 papa

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
RobRoy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Marzec 20, 2007, 23:05:09 »

mi chodziło o cos w tym stylu ale oczywiscie o wiele ładniejsze, tylko takie zdjecia znalazłem w tej chwili...

wystarczą 2 testy ?? jeden około 100 kosztuje co nie ?

jak juz mam ustabilizowane akwarium to wtedy dopiero wpuszczam rybki ??
i jakie polecicie rybki do takiego akwarium ( kolory czerwieni i niebieskie )

Pozdrawiam
Tak na moje oko to wpuściłbym spore stadko Neonków (2w1 czerwone i niebieskie) no i ewentualnie jakieś ryby przydenne no i wiadomo roślinność + rośliny
np.   www.akwarysci.com/ryba.php?dzial=krzysztof&id=384
      www.akwarysci.com/ryba.php?dzial=krzysztof&id=385

www.akwarium.info.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=176&Itemid=57
www.akwarium.info.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=175&Itemid=57

« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2007, 23:25:40 wysłane przez RobRoy » Zapisane

450 l czrna wodzionka        Skalary
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Marzec 20, 2007, 23:06:48 »

ja mam 2 welony więc naprawde wiem jak one potrafią brudzić więc ja polecam jakieś ławiczki spokojnych rybek Cheesy

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: