Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Akwarium 190 litrów szybko czysto bez kłopotów
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 190 litrów szybko czysto bez kłopotów  (Przeczytany 9372 razy)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #30 : Marzec 22, 2007, 01:07:02 »

a tak wracajac do tematu albo i nie, to ta dyskusja "czy uzywac biostarter czy nie" eskaluje na tym forum 3 razy w tygodniu. Moze powolac jakas komisje w celu znalezienia konsensusu. W kazdym razie nie czytalem, aby komus cos sie stalo z powodu uzycia biostartera, i mysle ze one jednach troche przyspieszaja dojrzewanie akwa. Moze nie z pieciu tygodni na piec godzin, ale jesli sa to nawet 2 tygodnie zamisat pieciu i komus jest to warte te 13,-PLN czy ile tam, to czemu nie. Dlaczego kazdy zawsze tak zaciekle broni swojego stanowiska, chociaz nie ma na to zadnych konkretnych dowodow.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #31 : Marzec 22, 2007, 02:06:16 »

Prawdopodobnie każdy chwali swój wybróbowany sposób "biostartu" i możliwe że wszyscy mają po trochu racji.Zależy jak komu dana metoda się sprawdza i takiej będzie bronił.
Ja jednak myślę że kontrowersje wzbudza sama reklama procudenta a nie to, czy można użyć startera bo przecież nie zaszkodzi a najwyżej pomoże,jednak skoro pisze:"okres ten skraca się nawet kilku godzin" to słowo "nawet" jest tym haczykiem bo wielu z nas zrozumie jako "już" po pięciu godzinach.

Myślę że do powołania takiej komisji znalezli by się odpowiedni ludzie. Wink
To tacy co przygotowują akwaria na wystawy i często słyszałem że mają nieraz maksimum tydzień na pokazanie zbiornika z roślinami i rybami razem, no a to przecież wystawa.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Marzec 22, 2007, 10:03:43 »

PS: To że ryba jest skarłowaciała jest ewidentną oznaką przerybienia! Co jak co, ale po tobie Emi nie spodziewałem się takich wypowiedzi.
EOT

Ja wiem, że te rybki są skarłowaciałe i że tam jest przerybienie ale to nie mój zbiornik i nie moja sprawa. To tak jak trzymanie barana do zjadania trawy w ogrodzie. On nie ma być ładny, zdrowy tylko żreć trawę. Powtarzam - zbiornik o którym pisał grisza nie jest zbiornikiem z rybami tylko z roślinami. Jest to dość trudno wytłumaczyć komuś kto w akwarium hoduje ryby dla nich samych tak jak my a rośliny są dodatkiem. To jest specjalny zbiornik w 100% roślinny i nigdy nie miał być inny i ryby są tam tylko i wyłącznie jako sprzątaczki i są na dalekim miejscu za roślinami. Wysoki poziom NO3, wysoki poziom CO2 na pewno też przyczyniły się do karłowacenia tych kosiarek - nie tylko przerybienie. My jesteśmy w stanie poświęcić rośliny dla ryb - właściciel tamtego baniaka nie ma skrupułów jeśli chodzi o poświęcenie kilkudziesięciu kosiarek dla dobra jego roślin.
Niestety czasem jest coś za coś a priorytety każdy ustala sobie osobiście.

Lukas, w ostatnim czasie poznałam wielu ludzi o różnych podejściach do szerokopojętej akwarystyki. Jedni trzymają w akwariach tylko ślimaki bo uważają, że to cud natury (ja jak widzę te cholerne zatoczki to wywalam - oni je hodują), inni trzymaja w akwarium sam mech, inni paletki, jeszcze inni same rośliny a ryby to tylko konieczny dodatek potrzebny do czyszczenia i wreszcie my - towarzyscy, które trzymają wszystkiego po trochu probując stworzyć rybkom dobry dom. Każdy z nas ma inne priorytety i inne oczekiwania w stosunku do baniaka. Nie wszyscy dobro ryb stawiają na pierwszym miejscu, ku mojemu ubolewaniu.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #33 : Marzec 22, 2007, 10:13:50 »

PS: To że ryba jest skarłowaciała jest ewidentną oznaką przerybienia! Co jak co, ale po tobie Emi nie spodziewałem się takich wypowiedzi.
EOT
heh
jestem pewien, że gdyby porównywać średnią śmiertelność w "skarłowaiałych" baniakach roślinnych ze śmiertelnością w wielu baniakach towarzyskich, prowadzonych zgodnie z wszelkimi regułami, doszlibyśmy do zaskakujących wniosków  Wściekły
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Marzec 22, 2007, 10:31:48 »

Grisza, nie ma czego porównywać. W dobrze poprowadzonym roślinnym śmiertelność powinna być taka sama jak towarzyskim  czyli  zerowa. Nie chodzi o śmiertelność w sensie poświęcenia ale o warunki w jakich żyją i zespół czynników jakie doprowadziły do skarłowacenia. Sam widziałeś moje roczne kosiarki i stwierdziłeś, że tamte półtoraroczne są o wiele wiele mniejsze niż nasze więc coś musiało być przyczyną takich dysproporcji i na pewno nie będzie to przekarmianie naszych Smiley
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2007, 10:35:02 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #35 : Marzec 22, 2007, 10:57:26 »

To tacy co przygotowują akwaria na wystawy i często słyszałem że mają nieraz maksimum tydzień na pokazanie zbiornika z roślinami i rybami razem, no a to przecież wystawa.

Oni prawdopodobnie uzywaja wody z dojzalych juz zbiornikow.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #36 : Marzec 22, 2007, 22:07:42 »

nie łódź się

w zasadzie nie jestem do końca pewien czy zbiorniki wystawowe w ogóle są stabilne biologicznie. przecież ich zadaniem jest wyglądać porządnie jedynie przez 2-3 dni, a potem są demontowane. Przez tak krótki okres czasu można utrzymać w pozornym porządku nawet niedojrzały zbiornik.
Oczywiście pewnie nie dotyczy to najbardziej prestiżowych wystaw gdzie każdy chce się pokazać z jak najlepszej strony.

RobRoy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #37 : Marzec 22, 2007, 22:52:18 »

Nie sądzę żeby ktoś woził w czymś na wystawę 200-300 lub 500 l wody i to jeszcze dojrzałej
tak jak ktoś wcześniej napisał te akwaria są przygotowywane 1-2 dni( nawet mniej)przed wystawą i mają za zadanie przetrwać przez 2-3 dni(zazwyczaj sobota -niedziela)
heheheh widziałem akwarium na wystawie z "mleczną " wodą to chyba o czymś świadczy
o małym doświadczeniu tego kogoś (w co wątpię) lub o pośpiechu Smiley

450 l czrna wodzionka        Skalary
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: