Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: karlki szponiasty  (Przeczytany 2625 razy)
asiulka
Nowy
*

« : Marzec 21, 2007, 15:32:06 »

witam wczorej zakupilam w zoologicznym 2 karliki szponiaste tylko mam pytanie sa to moje pierwsze zabki i nie wiem czy to normalne u nich ze ta jedna caly czas plywa po powierzchi a jak chce plynnac na dno to ja wypycha do gory i jest taka gruba jak napompowana czy z nia cos nie tak czy ja jestem przewrazliwiona prosze o jakies info na ten temat z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam  Roll Eyes
numiko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 22, 2007, 16:59:11 »

Ekspertem nie jestem ale słyszałam o chorobie zwanej chorobą balonową. Prawdopodobnie to właśnie to.
Frosch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 30, 2007, 15:30:50 »

Może być to choroba balonowa, ale wtedy nie wynosiłoby żabki na powierzchnie (w chorobie balonowej gromadzi się limfa i żabka może normalnie się zanurzyć). Miałem przez wiele lat karliki i zdarzało się, że nie mogły się zanurzyć. Nie karmiłem ich wtedy i wszystko wracało do normy. Prawdopodobnie coś fermentowało w jelitach np. przypadkiem połknięte szczątki roślin-nie strawne dla płazów. Czytałem też, że podobnie mają traszki, jeśli połkną kawałki roślin wraz z pokarmem. Na wszelki wypadek przegłodź żabkę, daj jej jakies rośliny, żeby mogła się schować (normalnie ukryłaby się w pobliżu dna), żeby się nie stresowała. Pozdrawiam.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: