Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada baniaka 25l  (Przeczytany 2967 razy)
tom_94
Nowy
*

« : Marzec 21, 2007, 18:35:00 »

Siemka!
Mam malutki problemik z obsadą ryb i roślin w moim maluteńkim akwa...
MYślałem o 5 gupikach i 3 neonkach, ale słyszałem ze u gupików bardzo często występuje martwica płetw. Proszę o pomoc w obsadzi

Z góry dzięx
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Marzec 21, 2007, 18:53:52 »

jeśli myślisz o obsadzie gupiki- neonki to lepiej daj parke gupików ponieważ po krótkim czasie ich przybędzie a lepiej zwiększ liczbę neonków bo to stadne rybki, ale i tak 25l to raczej na kotnik niż na akwa.  Trudno będzie Ci tam utrzymać odpowiednie warunki.... Aroślinki to jakieś nieduże i nie wymagające np moczarka, może jakaś kryptokoryna....

tom_94
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 21, 2007, 19:00:15 »

Dzięx - za jakiś czas będe wymieniał ten baniak ale to jeszcze troche potrwa. A jeszcze edno pytanie jakie warunki im utrzymywać i czym karmić?? posiadam filtr aquaszut junior, i mam zamiar kupić grzałkę - pokrywa z zarówką 25W. narazie posiadam 2 rybki - nie wiem juz jakie tylko te przeżyły po remoncie. ich opis to złoto żółte, ogon z czarnym paskiem i z jasnymi białymi punkcikami na bokach, troszkę przezroczysta, dosyć mała
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 22, 2007, 00:20:57 »

no karmic je mozesz takimi małymi płatkami, nie wiem jak sie nazywają ale są wiesz takie trochę kolorowe, niektóre takie jakby czerwonawe a inne takie zielonkawe w takich białych pojemniczkach z nakręconymi wieczkami. a warunki do życia takie no nie za ciepło, nie za zimno, może trochę kryjówek albo i nie. Wink

jakie pytanie taka odpowiedź. może to da ci trochę do myślenia

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 22, 2007, 11:12:11 »

Hehe...  Wink

Gupiki i inne żyworódki odradzam bo to się mnoży bez opamiętania - wiem z doświadczenia. Co do roślin i rybek to zerknij na akwaria użytkowników w Galerii, którzy mają 25l zbiorniki, może coś sobie podpatrzysz.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
didi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 22, 2007, 11:25:57 »

a ja Ci proponuję małe stadko jednego rodzaju bez mieszania, bo to mały zbiorniczek - ślicznie wyglądałoby z 8 neonków
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Marzec 22, 2007, 11:50:18 »

Neonki pomału robią się bardziej oklepane od gupików. A może jakieś inne małe rybki Cię zainteresują?

Pozdrawiam,
Emi

didi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Marzec 22, 2007, 21:50:33 »

może i robią się oklepane, ale są śliczne i nie mogę się napatrzyć, jak sobie czasem pływają zwartą grupką  Cheesy czasem też jeden wpływa do środka wydrążonego korzenia - kryjówki dla zbrojnika - i widać wtedy tylko dwa fosforyzujące punkciki - moje dzieci lubią je obserwować   Cheesy
tom_94
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 03, 2007, 14:03:14 »

podajcie jakieś fajne rybki na ten malutki zbiorniczek tylko żeby nie były żyworodne a takze duzo nie wymagały.
 Smiley
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 03, 2007, 14:31:22 »

Prystelki, zwinniki...

Pozdrawiam,
Emi

tom_94
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 03, 2007, 15:00:50 »

Ej mam problem mam 2 Miedziki, wiem ze to ryby stadne... Co moge do tego dokupić, w mojej okolicy juz nie kupi miedzików, a zależy mi na ładnym zbiorniku
PeScE
Zainteresowany
**

3majcie się ciepło

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 04, 2007, 09:33:31 »

A może kup 6 neonek innesa i 2 gupiki (samce)

Akwarium 25l, obsada:
- 3x neon innesa
- 2x gupik
tom_94
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 05, 2007, 09:15:11 »

Ale miedziki to ryby stadne i one obskubują ogony gupikom!! Po pierwsze mam ich za mało!!
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 05, 2007, 11:56:37 »

Dżizas.... sam sobie zaprzeczasz. Najpierw piszesz, że nie możesz dokupić więcej miedzików a potem, że to ryby stadne i że masz ich za mało. Weź idź do sklepu i je wymień na neonki z gupikami i po sprawie!

Pozdrawiam,
Emi

rysio
Bywalec

:)

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 05, 2007, 12:15:41 »

Na forum jest duzo wątków na temat obsady 25l akwarium poszukaj.Sam mam akwarium 25l i trzymam w nim gupiki -3(mnożą sie co chwile  Roll Eyes ) i neony inessa 6 ale niedlugo robie z tego baniaczka krewetkarium  papa

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
Strony: [1]
  Drukuj