Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8
  Drukuj  
Autor Wątek: Co na noc wylaczyc?  (Przeczytany 160311 razy)
numiko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #45 : Kwiecień 24, 2007, 10:03:37 »

W moim akwa jest tak:
1. Światło dzienne 9.00-21.00
2. Światło wieczorne (ledy niebieskie) 21.00-23.00
3. Filtr kaskadowy 24h na dobę
4. Grzałka z termostatem 24h na dobę
5. Napowietrzanie (kurtyna) 24h na dobę

Uważam, że tłumaczenie bo źle się śpi i tym podobne to zwykły egoizm  Undecided W końcu jak decydujemy się na akwarium i rybki to właśnie im ma być dobrze a nie nam. Mój mąż też troszkę na początku narzekał, że pompka w nocy hałasuje - ale nie uległam i nie wyłączałam jej. W końcu przyzwyczaił się - my się wysypiamy a rybki nie cierpią na niedotlenienie  Tongue
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #46 : Maj 25, 2007, 18:28:59 »

W moim przypadku oswietlenie sztuczne akwarium zależy od pory roku. Mam pokoik, którego jedyne okno wychodzi na południowy-wschód, więc mam dobre oświetlenie w przedpołudnie. Latem robię tak, że od. ok. 8 wylączam światło w akwarium (po co im sztuczne jak mają i tak całkiem jasne słoneczne, a słoneczne refleksy na korzeniu ładnie wyglądają i cienie przepływających rybek), i ok. 16 je włączam,  i mam je właczone do 22 albo 23. W zimie kiedy jest mniej światła (a w styczniu mam go tyle z okna co nic) proporcjonalnie sztuczne światło trzymam włączone dłużej.

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
cor@lgol
Nowy
*

« Odpowiedz #47 : Czerwiec 30, 2007, 00:35:00 »

http://sklep.dyskoteka.pl/?p=productsMore&iProduct=71
co myślicie o tym? jak w tym świetle (dodatkowym) wyglądało by malawi?

..."wiem, że ciężko jest żyć gdy rozmiar wiedzy pozwala ocenić głupotę innych"... -cor@lgol
200L, 3skalary, 5żałobniczek, 2mieczyki, 2żółtaczki, 20neonków, 3otoski
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #48 : Czerwiec 30, 2007, 20:48:18 »

To chyba nie jast najzdrowsze rozwiązanie dla rybek....

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
AgnieszkaMarcin
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #49 : Sierpień 08, 2007, 10:06:18 »

Czy ktos z Was w okresie letnim jak sa upaly wylacza grzalke w akwarium?Ja tak zrobilam wczoraj i jak na razie temperatura wody sie nie zmienia.Nie wiem tyko czy to dobre rozwiazanie dla ryb,czy delikatne skoki temperatury im nie zaszkodza.Mam dosc duze akwarium (190 litrow),grzalka troszke pradu mi pozera wiec choc latem troszke podoszczedze.Co o tym myslicie?
Pozdrawiam!
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #50 : Sierpień 08, 2007, 10:12:54 »

Zakładam ze masz grzałkę z termostatem. Jesli temp jest ok to ona sie po prostu nie włącza.

AgnieszkaMarcin
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #51 : Sierpień 08, 2007, 10:23:29 »

Tak mam grzalke z termostatem,wlasnie ja chcialam wyczyscic,bo sie odczepila ,a na niej widze,ze sobie spia 2 malusienkie glonojadki.W sumie to masz racje,skoro jest termostat to nie musze je wylaczac.Ach ,my kobiety......
bartomaniak
Nowy
*

« Odpowiedz #52 : Styczeń 23, 2008, 15:14:53 »

na noc sa specjalne pswietlenia w UV kture stymuluja wzrost roslin w nocy a po za tym napowietrzacz grzalke filtr

Koczam krewetki
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #53 : Styczeń 23, 2008, 15:56:30 »

na noc sa specjalne pswietlenia w UV kture stymuluja wzrost roslin w nocy

Huh

a po za tym napowietrzacz grzalke filtr

Z całym szacunkiem kolego ale tego własnie nie powinno się na noc wyłączać poza grzałkę o ile jest bez termostatu. Napowietrzacz jesli w ogóle jest potrzebny to głównie w nocy (nie licząc sytuacji awaryjnych) gdyż rośliny w nocy wydalają dwutlenek węgla co w przypadku bardzo zarośniętego akwarium ze sporą obsadą ryb ną może prowadzić do porannej przyduchy. Grzałka powinna być cały czas włączona jeśli jest z termostatem a jeśli nie to na noc rzeczywiście powinno się ją wyłączać aby ryb nie "ugotować". Filtr bezwzględnie powinien chodzić 24h/dobę.

Proponuje Ci przeczytać cały ten temat.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Sebastian297
Nowy
*

« Odpowiedz #54 : Styczeń 24, 2008, 21:32:44 »

ja zbudowałem sobie z 2 diod światło UV  na noc ,ale grzałke mam z termostatem więc mam cały czas ją włączoną światło wyłączam na noc

Akwarium 30 l
4 gupiki
4 kiryski
4 neonki innesa
4 neonki czarne
IQ
Nowy
*

« Odpowiedz #55 : Styczeń 29, 2008, 11:59:20 »

Ja w moim akwa nie mam grzałki, filtr chodzi cały czas a lampa cały dzień sie świeci i jest git. Wink
Welonka_12
Nowy
*

« Odpowiedz #56 : Luty 19, 2008, 11:31:40 »

Ja w moim akwa nie mam grzałki, filtr chodzi cały czas a lampa cały dzień sie świeci i jest git. Wink

Nie ma grzałki? Jaką masz temperaturę? Szczególnie teraz zimą jest o nią trudno ( 25 stopni C ).

Lampa cały czas włączona? W nocy też?
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #57 : Luty 19, 2008, 11:35:30 »

ja mam 2 obwody ze świetlówkami i tylko je włączam i wyłączam, reszty ne ruszam.

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
gutek79
Nowy
*

« Odpowiedz #58 : Luty 19, 2008, 12:26:47 »

witam,

czyli filtr chodzi 24 na dobe, grzałka z termostatem też dwa cztery, światło 12h na dobe... a co z napowietrzaczem - też powinien chodzić non-stop ?
Jestem nowy w temacie rybek.
Mam 45 l akwarium od paru dni i 4 rybki (2 platki i 2 gupiki), a filtr to Aqua-Szut Super Mini 360 - czy powinien chodzić na max mozliwości? czy np. na noc napowietrzanie zmniejszyć do minimum ?

prosze o info.

Afro

45L
2 gupiki
2 platki + x młodych
2 otoski
3 neonki innesa
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #59 : Luty 19, 2008, 12:28:28 »

napowietrzanie powinno chodzić tylko w nocy, chyba, że w aqua nie ma rośłin to 24/7

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8
  Drukuj  

Skocz do: