Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwny nalot...  (Przeczytany 1437 razy)
lucas71
Nowy
*

« : Marzec 24, 2007, 10:03:22 »

Witajcie.
Moje akwarium 72 litrowe rozpoczelo trzeci tydzien dojrzewania, posadzone sa rosliny, pracuje caly sprzet, swieci sie oswietlenie przez 12 godzin na dobe.
Dzisiaj postanowilem wymienic czesc wody (nie wiem czy nalezy to robic w czasie dojrzewania ale juz stalo sie...) i na przyssawkach od osprzetu zauwazylem dziwny, galaretowaty nalot koloru przezroczystego, moze lekko bialego, bardzo podobny do krochmalu. Wystraszylem sie, bo za 2 tygodnie chcialem kupowac i wpuszczac pierwsze ryby a zupelnie nie wiem co to moze byc; moze to normalne w czasie dojrzewania? Nie wiem i dlatego bardzo Was prosze o rade.
Jeszcze 2 pytania - 1. czy w czasie dojrzewania akwarium nalezy czyscic filtr? (kublowy TetraTec EX600); 2. czy jesli kilka lisci z roslin zrobilo sie brazowych to nalezy je usunac czy pozostawic jako "pokarm" dla wody?

Uczymy się języków obcych a po polsku piszemy i mówimy niepoprawnie - starajmy się to zmienić...
=============================================================
Pozdrawiam.
Jacek
GG: 3673121
Patryk.ruda
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 24, 2007, 10:17:44 »

witam kubełkowego sie nie czysci tak czesto a tym  bardziej że niema jeszcze ryb. a liście usun bo one gniją i źle to wpływa na wode, a tym nalotem JA bym sie nie przejmował. Cheesy
pozdrawiam  papa

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 28, 2007, 15:41:06 »

hmm galaretowate mówisz a jesteś pewien że ślimaków nie masz? ślimaki składają jaja w galaretowatej otoczce możliwe że je przytargałeś z roślinami zerknij tam na rośliny czy ich nie masz pozdrawiam!

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
akwa209
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 28, 2007, 16:26:11 »

Spoko jest, to raczej nic groznego. Ja mialam to samo, tez mam swieze akwarium - 2 miesiace. Po prostu to zmyj i tyle.
didi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 28, 2007, 21:14:36 »

ja wczoraj podnosiłam trochę mój filtr, żeby nie był tak blisko żwirku i po oderwaniu przyssawek od szyby spod nich wyleciało coś takiego, jak opisujesz - myślę, że to nic strasznego, wyłowiłam i już - rybki mam od 2 miesięcy - pływają a nawet mają młode Smiley także nie przejmuj się tym...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: