musze przyznac, ze jakis Twoj stary post z tym zdjeciem zainspirowal mnie do kupna tych 10". Tez znalazlem po 30,- i to 3-czesciowe. Ten Jakiz, u ktorego ty kupowales mial, ale po 60,-
Fajnie, ze przez te 10" mam w 5 sekund wiadro czysciutkiej wody - wprawdzie nie RO ale do mieszania jest optymalnie i nie potrzebuje juz tych Aquatanow itp. Takze najpredzej po 6 miechach sie ta stowka zwroci.
U Jakiz`a kupowałem tylko akcesoria do ro, korpusy miałem na miejscu. Przy stosowaniu prefiltrów do uzyskiwania wody "nie ro" pamiętaj o wcześniejszej wymianie wkładu węglowego, zwłaszcza jeśli wodę w kranie masz chlorowaną (w pozostałych widać stopień zabrudzenia). O ile dobrze pamiętam to wkład węglowy (blok węgla spiekanego) ma żywotność ok. 8000 l.
RO to korzystny zakup, w moim przypadku szybko zwrócił się, wodę wykorzystuje na różne sposoby, np. do żelazka, akumulatora, spryskiwaczy (przy dodatnich temp. sam robię płyn), nawilżacza ultradźwiękowego, tygodniowo zużywam ok. 150 l, gdybym taką ilość miał kupować... bankructwo
Ale jak to jest z tym wylotem do sciekow ?. Czy jak go dam 1m wyzej niz wylot czystej RO, to uszkodze membrane czy cos? (no bo opor na scieki wtedy troche wzrasta)
Może nie tyle uszkodzić co skrócić jej żywotność, i to znacząco, wylot powinien być nie wyżej niż odpływ wody ro.
I jak to jest z plukaniem membrany ? musze wtedy zatkac wylew do sciekow czy jak? I kiedy sie plucze ta membrane i ile wody trzeba przepuscic?
Pierwsze słysze o jakimś płukaniu membrany, o ile mi wiadomo membrana jest hermetycznie pakowana w środowisku wilgotnym i nie może wyschnąć (nawet w opakowaniu, dlatego jest hermetycznie zamykane). Jedyne co trzeba płukać to prefiltry, zwłaszcza węglowy (przez kilka minut), ostatniego (1 mikron) nie musisz zakładać, robisz to dopiero po przepłukaniu bloku, i potem jeszcze chwilkę komplet wkładów, po tym podłączasz wężyk doprowadzający wodę do korpusu ro i to wszystko.
I jaka byla by optymalna temperatura wody do RO ? Ja mam chyba cos ok 10-12°C w kranie
Nie pamietam dokładnie ale temperatura przy których producent testuje membrany to ok. 20`C, ale głowy nie dam.
Z ciepłą wodą nie radzę kombinować.