Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Moja Osmoza  (Przeczytany 2191 razy)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« : Marzec 26, 2007, 21:14:16 »

Witam
Dostalem wreszcie moja osmoze i ja zainstalowalem.
Jest to osmaoza z Allegro - niby GE Osmonics 100GPD / Wyd. ok 100G/H czyli ok 380 litrow na dobe
do niej mam 3x10" filtry narurowe (zamowione osobno) 5 micron poly, wegiel (10 micron) i 1 micron poly - potem osmoza - potem ten wegiel od osmozy ale ja go zalaczylem jako filtr szlifujacy po osmozie
Parametry wody sa chyba OK. TWO jest niewykrywalna (1 kropla) TWW (2 krople).
Cisnienie mam w piwnicy ogromne.
Param wody kranowej so OK: 192 mg(L) = 11°gH

Mam pare pytan:
1. Mierzylem wydajnosc i mi wychodzi ok 5L na godzine czyli ok 120 L na dobe - ma byc niby 380
czy ta wydajnosc sie zwieksza po czasie
czy jest to chinska podroba GPD25 z naklejaka 100GPD i mam robic stres na Allegro
Czy moze zrobilem cos nie tak
(moczylem membryne tylko 1/2 godziny w wodzie a nie 1 godz)

2. Stosunek RO/scieki jest u mnie taki:
jak mam obydwa wyloty przy ziemi to jest ok 1:5,
jak wstawie butle na scieki do umywalki - czyli ok 70-80 cm wyzej, to wychodzi prawie 1:2

3. Po co jest ten ogranicznik (Paluch) na scieki - mozna nim cos zmienic?

no i ogolnie prosze o komentarze

to jest w piwnicy (pralni) temu takie wszystko poobdzierane na nokolo  Embarrassed
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2007, 21:23:25 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 26, 2007, 23:52:16 »

Membranę w osmozie mam również 100 gpd, korpusy również 10", takie same wkłądy i w takiej samej kolejności, uzykuje 8 l /h (przy nowych wkładach trochę więcej), stosunek wody 1:2-3 (ro:odpad) całość wygląda tak:

Wg mnie dodatkowe prefiltry (liniowe) są zbędne (w twoim przypadku wegiel) i przez to może być zmniejszona wydajność, nie widzę również celu filtrowania czystej wody przez węgiel, zwłaszcza że wkłady liniowe szybciej ulegają zanieczyszczeniu niż 10". Na wydajność ma wpływ ciśnienie wody, wspomniany wyżej przepływ, stopień zabrudzenia wody oraz temperatura. Producenci podają "wyżyłowane parametry" i uzyskanie takich w warunkach domowych graniczy z cudem, nawet przy dodatkowych pompach podnoszących ciśnienie.
Ogranicznik wody brudnej służy do wytworzenia ciśnienia w membranie, musi być założony i musi być dopasowany do wydajności membrany.

385 l - dyskowce
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #2 : Marzec 27, 2007, 12:11:30 »

musze przyznac, ze jakis Twoj stary post z tym zdjeciem zainspirowal mnie do kupna tych 10". Tez znalazlem po 30,- i to 3-czesciowe. Ten Jakiz, u ktorego ty kupowales mial, ale po 60,-

Fajnie, ze przez te 10" mam w 5 sekund wiadro czysciutkiej wody - wprawdzie nie RO ale do mieszania jest optymalnie i nie potrzebuje juz tych Aquatanow itp. Takze najpredzej po 6 miechach sie ta stowka zwroci.

Ale jak to jest z tym wylotem do sciekow ?. Czy jak go dam 1m wyzej niz wylot czystej RO, to uszkodze membrane czy cos? (no bo opor na scieki wtedy troche wzrasta)

I jak to jest z plukaniem membrany ? musze wtedy zatkac wylew do sciekow czy jak? I kiedy sie plucze ta membrane i ile wody trzeba przepuscic?

I jaka byla by optymalna temperatura wody do RO ? Ja mam chyba cos ok 10-12°C w kranie

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 27, 2007, 18:39:06 »

musze przyznac, ze jakis Twoj stary post z tym zdjeciem zainspirowal mnie do kupna tych 10". Tez znalazlem po 30,- i to 3-czesciowe. Ten Jakiz, u ktorego ty kupowales mial, ale po 60,-
Fajnie, ze przez te 10" mam w 5 sekund wiadro czysciutkiej wody - wprawdzie nie RO ale do mieszania jest optymalnie i nie potrzebuje juz tych Aquatanow itp. Takze najpredzej po 6 miechach sie ta stowka zwroci.

U Jakiz`a kupowałem tylko akcesoria do ro, korpusy miałem na miejscu. Przy stosowaniu prefiltrów do uzyskiwania wody "nie ro" pamiętaj o wcześniejszej wymianie wkładu węglowego, zwłaszcza jeśli wodę w kranie masz chlorowaną (w pozostałych widać stopień zabrudzenia). O ile dobrze pamiętam to wkład węglowy (blok węgla spiekanego) ma żywotność ok. 8000 l.
RO to korzystny zakup, w moim przypadku szybko zwrócił się, wodę wykorzystuje na różne sposoby, np. do żelazka, akumulatora, spryskiwaczy (przy dodatnich temp. sam robię płyn), nawilżacza ultradźwiękowego, tygodniowo zużywam ok. 150 l, gdybym taką ilość miał kupować... bankructwo  Wink

Ale jak to jest z tym wylotem do sciekow ?. Czy jak go dam 1m wyzej niz wylot czystej RO, to uszkodze membrane czy cos? (no bo opor na scieki wtedy troche wzrasta)

Może nie tyle uszkodzić co skrócić jej żywotność, i to znacząco, wylot powinien być nie wyżej niż odpływ wody ro.

I jak to jest z plukaniem membrany ? musze wtedy zatkac wylew do sciekow czy jak? I kiedy sie plucze ta membrane i ile wody trzeba przepuscic?

Pierwsze słysze o jakimś płukaniu membrany, o ile mi wiadomo membrana jest hermetycznie pakowana w środowisku wilgotnym i nie może wyschnąć (nawet w opakowaniu, dlatego jest hermetycznie zamykane). Jedyne co trzeba płukać to prefiltry, zwłaszcza węglowy (przez kilka minut), ostatniego (1 mikron) nie musisz zakładać, robisz to dopiero po przepłukaniu bloku, i potem jeszcze chwilkę komplet wkładów, po tym podłączasz wężyk doprowadzający wodę do korpusu ro i to wszystko.

I jaka byla by optymalna temperatura wody do RO ? Ja mam chyba cos ok 10-12°C w kranie

Nie pamietam dokładnie ale temperatura przy których producent testuje membrany to ok. 20`C, ale głowy nie dam.
Z ciepłą wodą nie radzę kombinować.

385 l - dyskowce
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #4 : Marzec 27, 2007, 19:08:38 »

Pierwsze słysze o jakimś płukaniu membrany,

No sprzedawcy pisza, ze po dluzszym czasie "nieuzytkowania" powinno sie przeplukac. Ale najbardziej zdziwilo mnie, jak testowalem "kalkulator do wody RO" na dennerle.de. Tam do kazdej podmiany wody dolicza sie 50 L (!!) wody do plukania membrany.

PS Dziex za odp

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: