Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Skalar - opis  (Przeczytany 3847 razy)
micki
Psychopatyczny Morderca Moderatorów
Zainteresowany
**

« : Marzec 27, 2007, 15:21:27 »

Skalar (Pterophyllum scalare) – słodkowodna ryba z rodziny pielęgnicowatych.

POCHODZENIE: dorzecze Amazonki

WIELKOŚĆ: długość 10 – 15 cm, wysokość 12 - 24 cm rozpiętości płetw grzbietowej i odbytowej.

OPIS WYGLĄDU: Duża ,majestatycznie pływająca ryba z przedłużoną płetwą grzbietową i odbytową.

skalar

ZACHOWANIE SPOŁECZNE:  Ryba stadna, pokojowo usposobiona. Jedynie w okresie tarła zajmuje rewiry. UWAGA! Nie należy trzymać razem z neonami ,bo stanowią naturalne pożywienie skalarów.

ROZMNAŻANIE: Skalary składają ikrę na podłużnych liściach np nurzańca olbrzymiego.W naturze oboje rodzice opiekują się jajami i larwami. W warunkach niewoli skalary opiekują się ikrą około 2- 3 godzin po czym ikrę zjadają. Zdarzają się przypadki, że para troszczy się o ikrę, ale ilość narybku jest wtedy o wiele mniejsza. W hodowli należy odłożyć ikrę do osobnego zbiornika.Ikra wymaga czystej, ciepłej - około 27'C i dobrze napowietrzonej wody.

WSKAZÓWKI HODOWLANE

WYMIARY AKWARIUM: Jest to duża ryba ,więc potrzebuje dużego akwarium ,by mogła się swobodnie ruszać ,dlatego akwarium 100l to minimum dla dorosłej ryby.

TAMPERATURA I PH WODY: 24 - 28 °C. Znosi przejściowo temperaturę 22 °C, ale po kilku dniach zaczyna chorować na pleśniawkę, którą łatwo wyleczyć podnosząc temperaturę do właściwego poziomu. Hodowane formy skalarów, najczęściej dostępne w sklepach, są przystosowane od pokoleń do wody której PH wynosi od 6,5 do 7,5 i szerokiego zakresu twardości ogólnej i węglanowej, czyli wprost mówiąc polska kranówa.

POKARM: pokarmy suszone (płatkowane i granulowane), pokarm żywy taki jak ochotki i wodzienie, pokarm mrożony oraz posiekane dżdżownice i poszatkowane serca wołowe.

TRUDNOŚĆ HODOWANIA: średnio-łatwa

ŹRÓDŁA INFORMACJI[/u]
wiedza: strona http://www.wikipedia.pl/ i książka "Ryby akwariowe - encyklopedia hodowcy"
zdjęcia: strona http://users.interblock.pl/~fotoakwarium/strona_glowna.htm
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2007, 17:55:48 wysłane przez micki » Zapisane

Dajcie mi broń i pokażcie gdzie moderator!

gg:2724878
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 27, 2007, 15:22:29 »

To nie jest skalar

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

micki
Psychopatyczny Morderca Moderatorów
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 27, 2007, 15:31:32 »

Wiem to była molinezja.  EmbarrassedPomyłka przy wysyłaniu. Embarrassed Już naprawiłem> Undecided

Dajcie mi broń i pokażcie gdzie moderator!

gg:2724878
rysio
Bywalec

:)

« Odpowiedz #3 : Marzec 27, 2007, 17:51:06 »

UWAGA! Nie należy trzymać razem z neonami ,bo stanowią naturalne pożywienie skalarów.
Nie koniecznie skalary beda zjadać neonki  Roll Eyes

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 27, 2007, 18:00:59 »

u mnie skalar pozjadal mi wszystkie neony jak i rozbory i od tej pory zraiłem się do skalarów no ale planuje ich kupno
rysio
Bywalec

:)

« Odpowiedz #5 : Marzec 27, 2007, 18:04:30 »

Mój kumpel najpierw wrzucił spore neonki a po okolo 7 dniach wrzucil skalary i zyja w zgodzie juz ponad rok   Roll Eyes

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
poppo
Ramirezki to najpiękniejsze rybki na świecie!
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 27, 2007, 19:18:53 »

Można trzymać skalary z neonkami, ale skalary muszą od małego z nimi przebywać. A gdy podrosną nie będą na nie polować. U mnie tak było.

112l
4 Skalary
2 Zbrojniki niebieskie
2 Opaczki
2 Pielęgnice ramireza
40l
2 Neonki Innesa
2 Kiryski
2 Platynki
Dużo Gupików
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #7 : Marzec 27, 2007, 20:35:14 »

tekst bardzo niedopracowany. składnia momentami przerażająca, a informacji jak na lekarstwo. zdjęcia (jeśli nie są twojego autorstwa) winny być podpisane nazwiskiem autora lub przynajmniej adresem strony, z której są pobrane.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: