Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Gruby pretnik - Potrzebna szybka pomoc !!!
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Gruby pretnik - Potrzebna szybka pomoc !!!  (Przeczytany 16807 razy)
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #15 : Marzec 31, 2007, 18:20:25 »

Podaje TROPICAL SUPERVIT. Przecież napisałam że zaczne karmić ŻYWYM, A tak wogóle to ja mam 12 lat i powiedz czy puściłbyś córkę samą tramwajem do oddalonego M1-tylko tam kiedyś widziałam Tongue Moja mama  siędzi i ogląda "Mode na sukces" A kiedy poprosze aby mi kupili cośtam to najczęściej zapominają lub mówią że nie będą karmic ryb żywą ochotką bo się brzydzą... Jak mi przywieziesz to chętnie podam rybą, bo najwcześniej do Centrum M1 pojedziemy jak znam życie... za miesiąc...
 Wściekły  Wściekły   Wściekły
Pozdrawiam wszystkich  Wściekły
 papa  papa

Pozdrawiam, Magda.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #16 : Marzec 31, 2007, 22:40:16 »

dobrej jakości pokarmy suche są jak najbardziej odpowiednim pokarmem dla ryb i z pewnością ryby nie będą od nich chorować. oczywiście dieta rybia powinna być możliwie urozmaicona, a w jej skład powinny wchodzić również rozmaite pokarmy świeże/mrożone. Twój prętnik na pewno nie choruje od tego że dostawał pokarm sztuczny ,a dlatego że pokarm ten był dla niego nieodpowiednio dobrany.

PS: przygotowywanie sałaty dla prętników to tak jak przygotowywanie pure dla psa.

Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #17 : Marzec 31, 2007, 22:48:45 »

Noo... wrescie mogę podziękować!!!
 Kiss  papa  Kiss  papa

NIE MA TO JAK MODERATOR  Good !
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2007, 22:56:00 wysłane przez Magdallenah » Zapisane

Pozdrawiam, Magda.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #18 : Marzec 31, 2007, 23:01:47 »

PS: przygotowywanie sałaty dla prętników to tak jak przygotowywanie pure dla psa.

Moj pies je wszystko oprucz bananow i winogron  Cheesy

Polecam pokarmy JBL - drogie jak (...) ale sa super.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
::Martyna::
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 01, 2007, 09:05:26 »

Eee no mój to samo :/ Musze z żywym chyba spróbować Tongue

x))
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 01, 2007, 09:56:40 »

a ja moderatorowi radziłbym dobrze poczytac mój post zanim napisze cokolwiek czy ja napisałem że sałatę dla prętników? tam była mowa o żałobniczkach i neonach... poza tym jeśli ryba cały czas je suchy pokarm to nic dziwnego że ma zapalenie przewodu pokarmowego.

czy ryby w naturze jedzą sztuczny pokarm?... brak słów - podstawa dla mnie to żywy i naturalny. a dawanie sztucznego to chyba albo z wygody albo lenistwa.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2007, 10:00:21 wysłane przez wiedzmin22 » Zapisane

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 01, 2007, 10:02:02 »

A ja radziłambym Wiedzminowi czy jak mu tam poczytać coś o rybach akwariowych... Bo chyba mu brak lektury  Roll Eyes Karmie tym co dostępne na rynku/ a byłam w zoologu i żywego pokarmu nie było

Pozdrawiam, Magda.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 01, 2007, 10:04:30 »

hmm mi nie brak lektury rozmawiasz ze studentem biologi który wybrał specjalizację z zakresu ryb więc teraz masz szeroki uśmiech ode mnie Cheesy a jak na rynku nie ma to przecież jest natura - działeczka i robaczki przecież dżdżownic jest dużo wybierasz małe odstawiasz do słoika żeby oczyściły układ pokarmowy z ziemi i kroisz - no chyba że się brzydzisz to jeszcze są wędkarskie - kupic najmniejsze robaki jakie mają w wędkarskim moga byc białe moga byc dżdżownice.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2007, 10:14:39 wysłane przez wiedzmin22 » Zapisane

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 01, 2007, 22:02:42 »

czy ryby w naturze jedzą sztuczny pokarm?... brak słów
za dużo teorii, za mało myślenia. ten prętnik on dzieciństwa je pokarm sztuczny, a co to jest natura to jego najstarszy dziad-pradziad nie pamięta. Wszystkie hodowle paletek jadą na pokarmach sztucznych i sercu wołowym (które tez trudno nazwać naturalnym pokarmem ryb). Dzisiejsze pokarmy sztuczne to nie to co było 20lat temu. Oczywiście nie mówię o tych za 2,50zł, tylko o tych z wyższej półki (czytaj: lepiej zbilansowanych, wyższej jakości...). Ale nie odbiegajmy od tematu.

Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 02, 2007, 07:50:04 »

Bardzo Dziękuje Lukas  Cheesy  ( i Wiedzminie też  Grin )
Jeszcze tylko chciałam się dowiedziec jakie pokarmy stuczne "z wyższej półki" polecasz.  Good !  Good !

Przecierz wiadomo że producenci starają się dawać rybom jaknajbardziej dobrze dobrany pokarm, rozumiem że sztuczny nie zastąpi tych naturalnych z ich dawnego środowiska. Jak się przeczyta skład tych pokarmów to NIE znajdziesz jakiś SYFÓW CHEMICZNYCH-TYLKO SZCZĄTKI RYB, ZBOŻA, JAKIEŚ TAM MIĘCZAKI I SKORUPIAKI, GLONY, MIĘSO, ROŚLINKI (i przeróżne witaminy) WIĘC WSZYSTKO CO MOGĄ SOBIE W NATURALNYM SRODOWISKU "DZIABNĄC" (ZJEŚĆ  Grin
To co akwarysci robią dla ryb to dla nich RAJ... Choćiaż niektórzy (ja) się tylko starają (ale wierzcie BARDZO SIĘ STARAM i prosze o wyrozumiałość lepszych ode mnie )  Embarrassed  Embarrassed 

POzdRAwiAM MAdzIA    papa  papa

Pozdrawiam, Magda.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 02, 2007, 08:10:08 »

Najwyzsza polka, z ktora sie na razie spotkalem, to JBL Premium. Kupilem sotatnio taka puszeczke "TABIS" (10% Krill, 6% spirulina) 160 tabletek na szybe za 20,- PLN (!) w najtanszym sklepie w okolicy.

patrz, aby bylo malo popiolu w pokarmie. im wiecej popiolu, tym wiecej "kupek"

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 02, 2007, 08:16:20 »

heeheh  Grin
 0 popiołu  0 "kupek"  Yeah Beby !!!  Grin (Żart)
Dziękuje za odp.  Kiss
 papa  papa 

PS: Trochę drogie no ale po co ma się kieszonkowe  Grin

PS2" Może otwóżmy nowy wątek o karmieniu a może nowy DZIAŁ Grin

PS3: Czy to ta karma Huh  :  http://www.aquashop.com.pl/catalog/product_info.php?cPath=21_30_69&products_id=321   
lub ta:   http://www.aquashop.com.pl/catalog/product_info.php?cPath=21_30_72&products_id=326 
Jak nie to czy też jest dobra? 
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2007, 09:05:54 wysłane przez Magdallenah » Zapisane

Pozdrawiam, Magda.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 02, 2007, 10:16:09 »

tak dobre pokarmy suche jak najbardziej jednak tutaj tropical odpada (mówię o ichtiowicie bo była o nim mowa) , JBL polecam tak jak oswald mówił - dobre pokarmy są oczyszczane z popiołu tańsze niestety nie jednak jak wiadomo nic nie zastapi naturalnego pokarmu pozdrawiam!

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #28 : Kwiecień 03, 2007, 10:41:51 »

Przepraszam ale jak się pokarm przykleja na szybe/nie rozumiem  Roll Eyes

Pozdrawiam, Magda.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Kwiecień 03, 2007, 10:55:49 »

hmm pewnie masz na myśli tabletki takie - bierzesz tabletkę i przyciskasz do szyby na 10 sek (w miarę mocno) i tabletka się przykleja pozdrawiam!

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: