witam przy porannej kawie
tak 2 zbiorniki to za mało
zawsze chce się mieć o jeden więcej niż się ma
i najlepiej żeby był większy niż poprzedni
to akwa ma już 7 lat- ale tak wyglądało po 2-letniej hibernacji. Od początku było założone żeby było jak najlepsze dla ryb-rośliny były tylko dodatkiem.Chodząc po zoologach przyglądałem się nowym gat. ryb a nie roślinom.(chociaż czytałem o akwariach holenderskich to jakoś nie byłem zainteresowany-polecam 1/90 "akwarium"-starsi będą wiedzieć
) Poza tym tak naprawdę to w tym czasie tj. 7 lat temu nie było za dużego wyboru roślin - ja brałem od hodowcy bo w zoologu to moczarka i 1 żabienica- zresztą teraz tez wcale nie jest lepiej(większość sklepów woli trzymać karmę dla psów i kotów niż bawić się w rośliny-poniekąd zrozumiałe)Ja znalazłem akurat taki sklepik w którym mieli więcej roślin niż ryb
i stąd ta przebudowa akwa.
Kończąc przydługi wywód (sorry ale krócej nie potrafię) -rośliny dobieram do oświetlenia bo takie będzie ale nowe gat. wsadzam w dwa , trzy miejsca żeby zobaczyć gdzie lepiej rosną -stąd też ten bałagan- ale skład się krystalizuje dojdą może 2,3 gat.
Celem jest stworzenie zbiornika ogólnego z ładną kompozycją roślin-nie będzie biotopu,ani roślinnego, ani też "Amanno"-przynajmniej na razie
I jak dojdę do tego to pstryknę parę zdjęć, oprawię w ładne ramki i wstawię na forum
- a potem się zobaczy
pozdr.Torro
P.S.-nic się nie zmieniło -nie leję nawozów, oświetlenie 2x30W,brak CO2-co zrozumiałe przy tym oświetleniu