Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Torro 240 L Ogólne(w przebudowie) / 27 L-techniczne
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6
  Drukuj  
Autor Wątek: Torro 240 L Ogólne(w przebudowie) / 27 L-techniczne  (Przeczytany 19385 razy)
Torro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #60 : Wrzesień 16, 2007, 11:44:45 »

witam

no tylko naświetlam sprawę-tak dla jasności tematu  Grin
te wyjaśnienia powinny być w pierwszym poście ale i tak jest długi więc tylko czekałem na okazję żeby to napisać  Wink

co do Ramirezek - są super ale u mnie nie mają jeszcze  idealnych warunków (niestety Sad-tzn woda ok,ale na dnie za gruby żwir no i za mało korzonków-muszą dzielić się ze zbrojnikami-ale to się zmieni Good !)

wszystko o Ramirezie jest w "nasze Akwarium" 3/2007 i pewnie na forum Apisto.pl (nie zaglądałem  Embarrassed )
w tym artykule owszem pisze że dobraną parę można hodować już w 40-60-litrowym zbiorniku (no ale gdzieś się w te pary muszą dobrać)
a jak wygląda dzisiaj mój ulubieniec masz tutaj:
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=5a9416fe88b99f3e

sorry ale fota na szybko-12:22 Grin (dzisiaj)

pozdr.Torro

P.S.- ta strona to www.apisto.pl  (piękne zdjęcia w galerii  Shocked dużo lepsze niż moje  Embarrassed trzeba będzie trochę popracować Good ! )
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2007, 07:51:11 wysłane przez Torro » Zapisane
Torro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #61 : Październik 24, 2007, 10:12:21 »

Witam

Nowe aktualne zdjęcia zbiornika technicznego 27L.
Po podrośnięciu planowane przełożenie roślin do ogólnego i zmiana aranżacji(w ogólnym) - ponieważ po półrocznym testowaniu jakie rośliny rosną  a które odmawiają współpracy -czas na małe zmiany (jak się uda to może w weekend)

Będzie dużo roślin pierzastych:
-wywłócznik 2 rodzaje
-limnophila 2 rodzaje
-kabomba
+ pozostałe:
-ludwigia repens
-żabienica (amazońska)
-nurzańce
-sagittaria subulata
-heteranthera

wylecą :
-cryptocoryne
-hygrophila polysperma
-rotala indica

to na razie tyle-zapraszam do oglądania (jeżeli macie jakieś pomysły na rośliny które mogą pasować do tych pierzastych i będą ładnie się na ich tle prezentowały to proszę o propozycje  Good !-miała to być rotala indica i ludwigia repens ale cieniutko im idzie  Grin )

pozdr.Torro

P.S.- dla zbrojników przewidziano groty ceramiczne  Grin
P.S.2- przypadkowo post pod postem (sorry)
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2007, 10:14:45 wysłane przez Torro » Zapisane
Patryk.ruda
Stały użytkownik

« Odpowiedz #62 : Październik 24, 2007, 12:26:22 »

siema akwa super Cheesy a 27 brakuje mi jakiejś roślinki o zabarwieniu czerwonej.
pozdrawiam  Wink

Julka10
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #63 : Październik 24, 2007, 13:50:27 »

Witam super aQua widzę ,że onie dbasz. Ja mam owiele mniejsze  Tongue

Pozdrawiam Julka10 papa Afro Good ! Grin
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #64 : Październik 27, 2007, 18:25:31 »

Super akwa! Chciałbym mieć takie ale z roślinami mi nie idzie  Embarrassed no i co mógłbyś powiedzieć o tym kubełku jaka jakość czy się psuje jakie wrażenie prawie każdego kto ma tetre albo fluvala pytam bo mam okropny dylemat.  Cheesy

Torro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #65 : Październik 28, 2007, 10:28:49 »

Witam

Dzięki za pozytywne komentarze  Grin - w 240L właśnie następuje przebudowa (zrobię może jakieś foty) na razie wyrwałem 3 wiadra po 7L roślin i poszedłem kupić 2 dodatkowe  Good !

@Błazenek - tutaj masz różne opinie:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,9712.15.html

od siebie dodam że mój fluval pracuje od 2000r w tym roku z powodu awarii sieci elektrycznej padł trzpień wirnika ( przez ponad miesiąc szukałem aż w końcu się znalazł - trochę dziwna polityka części zamiennych ponieważ kpl. składa się z trzpienia do starego modelu 204 i nowego 204)
Ogólnie jestem zadowolony chodzi cicho, węże dobrze się odpina, dobrze jest założyć gąbkę na koszyk zasysający wodę(prefiltr), najbardziej wnerwiający jest uchwyt do pompki zasysającej wodę na starcie - b.delikatny (łatwo ułamać )
Teraz po awarii szukałbym modelu który ma zabezpieczenie przeciążeniowe  Good !

to tyle pozdr.Torro (o innych filtrach nie piszę ponieważ ich nie miałem )

P.S.-strona Hagena:
http://www.hagen.com/uk/aquatic/sub_category.cfm?CAT=1&SUBCAT=107

P.S.-2- wrzuciłem aktualną fotkę 27-ki (dzisiaj przebudowa  Good ! )

« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2007, 11:37:56 wysłane przez Torro » Zapisane
Torro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #66 : Listopad 03, 2007, 10:11:31 »

Witam

Dodałem zdjęcia z przebudowy.
Sama przebudowa na razie wstrzymana - ze względu na tarło pielęgniczek (niestety nieudane ) a od wczoraj dla odmiany zbrojniki kopią doły tak że nurzańce wyrywają z korzeniami.

Najlepiej do przebudowy byłoby przenieść ryby do innego zbiornika lecz go brak  Wink
Ogólnie stwierdzam że zbrojniki w takim akwa nie pasują (lecz ich przecież nie wyrzucę ) również dwa samce Ramireza do oddania - bo para się dobrała, bez krewetek też mogło by być( i tak ich nie widać )

Cóż gdyby była możliwość to restart bo po 7 latach funkcjonowania takie przebudowy na żywym zbiorniku to kosmetyka  Angry

pozdr.Torro

P.S.- jak macie jakieś pomysły odnośnie takich przeróbek na żywym zbiorniku to proszę  Grin
P.S.2-tylko nie piszcie "kup nowe akwa"- bo najprawdopodobniej będzie 60L tylko dla Ramirezek  więc wystarczy tego szkła  Grin
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #67 : Listopad 10, 2007, 20:14:04 »

Jak zwykle Twoje akwa jest piękne, ja czekam na odpowiedni zestaw zdjęć moich żyjątek i mojego małe królestwa Cheesy Pozdrawiam

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
ganboui
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #68 : Listopad 10, 2007, 22:44:12 »

bardzo ładnie akwarium ale jak dla mnie to chyba troszke przesadziłeś z tymi roślinami  Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes

Maciek Cheesy 50L
Torro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #69 : Listopad 10, 2007, 22:46:44 »

witam

co znaczy
bardzo ładnie akwarium ale jak dla mnie to chyba troszke przesadziłeś z tymi roślinami  Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes

i w którym przesadziłem  Huh

pozdr.Torro
ganboui
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #70 : Listopad 10, 2007, 22:48:19 »

według mnie to w oby dwóch ale tylko moje zdanie wiec nie sugeruj sie tym zbytnio heh  Good !  papa

Maciek Cheesy 50L
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #71 : Listopad 10, 2007, 22:51:39 »

co ty wygadujesz ganboui to akwarium jest bardzo ładne a Torro próbuje przybliżyć swoim rybom jak najbardziej ich środowisko naturalne w tym gęstą roślinność  Good !

[45] [15] [4]
Torro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #72 : Listopad 10, 2007, 22:57:25 »

@ganboui- rozwiń co to znaczy
- bo nie wiadomo o co chodzi  Huh

pozdr.Torro

P.S.- obydwóch piszemy razem
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #73 : Listopad 10, 2007, 23:02:05 »

Piekne akwarium - szczegolnie imponujace przez brak co2 i tylko dwie swietlowki. Szacunek ;]
Chcialbym by mi tak rosliny rosly ;]
Torro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #74 : Listopad 10, 2007, 23:14:47 »

Dzięx - Tadeus (samo rośnie)  Roll Eyes
ale trochę eksperymentowałem w małym 27L i wyhodowałem Ludwigię repens która ma liscie 2 razy większe niż ta w 240L ale o glony też łatwiej  Grin (tam mam trochę więcej światła i CO2)

na razie 240L w przebudowie której nie mogę dokończyć ze względu na tarło Ramirezek, Zbrojnika i wiecznych Miedzików - normalnie szał  Good !

pozdr.Torro
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6
  Drukuj  

Skocz do: