Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: akwa209 72 l  (Przeczytany 14039 razy)
akwa209
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 04, 2007, 11:04:44 »

Juz mysle o wiekszym Smiley
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 04, 2007, 11:50:16 »

No to co stoi na przeszkodzie zrób sobie piękne 200l z większa ilością gurami.
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2007, 11:46:38 wysłane przez Magdallenah » Zapisane

Pozdrawiam, Magda.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 04, 2007, 13:58:07 »

Mój gurami miał towarzysza. Ale nie mógł sie z nim dogadac, wiec go oddałam. Z rybami tego gatunku bywa różnie. Mój akurat jest samotnikiem.

Dodałam nowe zdjęcia.

no to mnie rozsmieszyłaś tą informacją. gurami "samotnik". to coś w stylu: "moja żona nie cierpi jeździć samochodem i uwielbia autobusy bo nigdy nie było nas stać na zakup auta"
poczytaj chociaż trochę o rybach które trzymasz w akwa i nie wypisuj takich dyrdymałów. dokup mu samiczki to zobaczysz jakim jest "samotnikiem" szkoda słów. EOT

akwa209
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 05, 2007, 06:16:03 »

Jest rybą spokojną nadającą się do akwarium towarzyskiego razem z innymi spokojnymi rybami podobnej wielkości. Niestety spokojny charakter nie jest regułą, gdyż czasami trafiają się podobno osobniki o naturze seryjnych morderców.
 To jest charakterystyka gurami. I ja sie pod tym podpisuję.
Przeciez pisalam ze druga rybe musialam oddać ze wzgledu na agresywność samca. Ale widze, ze czytać postów nie potrafisz.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 05, 2007, 08:19:17 »

Jest rybą spokojną nadającą się do akwarium towarzyskiego razem z innymi spokojnymi rybami podobnej wielkości. Niestety spokojny charakter nie jest regułą, gdyż czasami trafiają się podobno osobniki o naturze seryjnych morderców.
 To jest charakterystyka gurami. I ja sie pod tym podpisuję.
Przeciez pisalam ze druga rybe musialam oddać ze wzgledu na agresywność samca. Ale widze, ze czytać postów nie potrafisz.

potrafię jak najbardziej. napisałas ża miał "towarzysza" co dla mnie oznacza że miałas w baniaku 2 samce. a dwa samce wtym litrażu to juz za dużo wiec się nie dziwię że drugiego zdominował. gdybyś wpuściła mu samiczki poznałabys całe spektrum zachowań , których jeszcze nia miałaś okazji poznać. i tyle. a to co ty nazywasz "charakterem' danego osobnika jest uwarunkowane przede wszytkim środowiskiem życia które mu oferujesz. czyli litraż, woda, aranżacja, pozostała obsada itd.

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 05, 2007, 08:26:23 »

Nie ma co gadać  Lips Sealed Lips Sealed Lips Sealed Świetne akwarium, ładne rybki i super roślinki  Good ! Good ! Good !

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

akwa209
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 05, 2007, 08:53:48 »

dwa samce wtym litrażu to juz za dużo wiec się nie dziwię że drugiego zdominował.

Człowieku, to była samiczka. I bylo mi jej tak szkoda ze ja oddałam, ale nie ma co z toba gadac, ty wszystko wiesz lepiej.
A tak przy okazji pytanie: czy kiedykolwiek miałeś gurami???
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2007, 09:03:43 wysłane przez akwa209 » Zapisane
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 05, 2007, 10:10:15 »

nigdy nie miałem gurami Sad ale zawsze labiryntowce: prętniki karłowate, pręgowane i wargacze, buszowce pomarańczowe. bojowników też nie miałem. przedstawiam ci moją opinię na temat warunków które zapewniasz rybom i są to odczucia negatywne patrząc na aranzację twojego baniaka i to co piszesz. daję ci też pewne rady co zrobić by móc podejrzeć pełnie zachowań twoich ryb, a zwłaszcza twojego "ulubieńca". nie chcesz to się nimi nie kieruj. ale wystawiasz baniak "do opiniowania" więc musisz sie też liczyć z opiniami nieprzychylnymi. ja ci w każdym razie nie napiszę "piękny baniak, super rybki i wspaniałe roślinki" bo na razie głównym motywem aranżacji tego baniaka jest tło .

a co do twojej przygody z wpuszczeniem samiczki. to ze samiec goni samiczkę jest zachowaniem naturalnym i nie ma nic wspólnego z jego charakterem. są to typowe dla tych gatunków zachowania związane z "prokreacją". to że gurami, prętniki, bojowniki trzyma sie w haremach (czyli samiec + 2/3 samiczki) ma na celu niejako rozłożenie takich zachowań samca na większą liczbę partnerek. do tego zaaranżowanie baniaka w taki sposób by miały gdzie "zniknąć mu z pola widzenia" też jest niezwykle istotne. rzadko zdarza się by w akwariach gdzie te warunki są spełnione samiczki zostały zagonione przez samca na "śmierć". masz już samca dwa lata jak piszesz więc powinnaś takie rzeczy wiedzieć (=doczytać). także i to że trzymanie tych gatunków w akwarium bez pokrywy naraża je na niebezpieczeństwo przeziębienia labiryntu. nie wychodzę z założenia że wszytko wiem lepiej. z mojego pierwszego postu można to łatwo wywnioskowac. ale akurat jesli chodzi o ryby labiryntowe wiem dość dużo. i nie jest to wiedza tylko "książkowa". podlega ona ciągłej weryfikacji w ramach nabywania własnych doświadczeń. poszukaj sobie na tym forum lub na innych forum info o doświadczeniach miłośników ryb labiryntowych i dadzą ci one o wiele więcej wskazówek niż "spokojna ryba do akwa towarzyskiego .....". możesz sobie poszukać na forum mojego baniaka i zobacz o czym mówię jeśli chodzi o aranżację pod takie gatunki ryb. może ci to uzmysłowi co ma na myśli.

i podsumowując raz jeszcze. wskazówki są po to by pomóc. ale nie są wyrocznią. można je brać pod uwagę lub nie. ale nie mów mi że gurami to "samotnik". bojownik  i prętnik to też nie samotniki. przynajmniej z "natury". najwyżej z konieczności. bez urazy.

Neurochirurg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 05, 2007, 10:21:40 »

Akwa209 - niepotrzebne są emocje z Twojej strony bo szymonw daje Ci merytoryczną poradę o dużej wartości, z którą osobiście mogę sie w dużej mierze zgodzić bo ładnych parę lat temu hodowałem gurami i je rozmnażałem. Opisy szymonaw odnośnie zachowań są trafne i nie należy się obrażać o to, że człowiek ma rację. A druga sprawa, w której przyklasnę to fakt, że przedstawiasz coś (akwarium) do zaopiniowania, więc musisz się liczyć z pojawieniem sie krytycznych uwag. Potraktuj je jako bodziec do zmian i doskonalnia. Jeżeli negatywne opinie potraktujesz jako atak to twoja aranżacja zbiornika pozostanie na poziomie hmmmm "dostatecznym" bo tak ją oceniam. Powodzenia, wytrwałości i otwartości umysłu.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2007, 10:26:06 wysłane przez Neurochirurg » Zapisane

Nic na siłę. Weź większy młotek!
akwa209
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 18, 2007, 13:14:05 »

Nastąpiły małe zmiany. Kolcobrzucha juz nie ma, za to stadko razbor powiększyło sie.
No i pokrywa juz jest gotowa, a w niej zamontowane dwie świetlówki po 18 W.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2007, 13:17:30 wysłane przez akwa209 » Zapisane
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 19, 2007, 13:04:35 »

I bardzo dobrze że go nie ma  Wink

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #26 : Maj 08, 2007, 15:21:09 »

Bardzo fajne i ładne akwa.PS dlaczego jesteś taka nerwowa?.

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #27 : Maj 08, 2007, 21:31:37 »

bardzo ładne akwa. trochę mało roślinek i osobiście nie podobają mi się tła w stylu fototapety
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #28 : Sierpień 19, 2007, 03:50:53 »

fajne akwa zmien tlo na jednolite, dodaj roslinek, akwarium troche male na marmurki ale jak dasz pretniki to bedzie ok

akwa209
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Sierpień 23, 2007, 08:49:20 »

fajne akwa zmien tlo na jednolite, dodaj roslinek, akwarium troche male na marmurki ale jak dasz pretniki to bedzie ok

Akwa jest teraz tak zarośnięte, ze rosliny przycinam i oddaje. O jakich marmurkach mówisz???
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: