Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Chce załozyć akwarium - co mi jest potrzebne???25l Ameryka Płd Prosze o odp
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7
  Drukuj  
Autor Wątek: Chce załozyć akwarium - co mi jest potrzebne???25l Ameryka Płd Prosze o odp  (Przeczytany 34275 razy)
5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #30 : Maj 27, 2007, 20:02:06 »

Byłem dzisiaj w diodon w Łodzi w Tesco sklep zoologiczny w pasażu.I tam takie ceny.Mam.
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2007, 16:20:11 wysłane przez 5blue5 » Zapisane

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
5blue5
Bywalec

« Odpowiedz #31 : Maj 30, 2007, 16:19:26 »

Kilka pytań.
1.Czy można włożyć worek z rybami do akwarium(przeczytałem że lepiej doprowadzić temperaturę wody w worku do temperatury w akwarium)czy to nie przeniesie jakiś bakterii od zewnątrz worka?.
2.woda np w wiaderku ma stać 24 godzin czy więcej ?I czy podać do niej jakiś chemikalia np utleniacz.jakiej najlepiej firmy.
3.Woda z wiaderka ile ma stać w akwarium( ostatni raz sie pytam chyba) 7 dni czy więcej.(po na niektórych stronach piszą że można od razu po dostaniu w akwarium  24 godziny po dodaniu jakiegoś tam płynu).
4 Kiedy podać rybką pokarm po pierwszym wpuszczeniu po godzinie czy na drugi dzień.
5.Jak myślicie czy nowe rybki na jeden dzień dać do np 20l akwarium bo czasami są one ze sklepu zoologicznego np chore bo nie wszystkie sklepy zoologiczne dbają o rybki.żeby mi nie zarazili innych ryb.
Przepraszam z a post pod postem nie zauważyłem naprawdę.

Widzew Łódź
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #32 : Maj 30, 2007, 17:05:28 »

1.Czy można włożyć worek z rybami do akwarium(przeczytałem że lepiej doprowadzić temperaturę wody w worku do temperatury w akwarium)czy to nie przeniesie jakiś bakterii od zewnątrz worka?.

po to masz to akwarum 20 litrowe żeby napierw tam wpuscic rybki i przez tydzień obserwowac czy nie są chore (kwarantanna).

2.woda np w wiaderku ma stać 24 godzin czy więcej ?I czy podać do niej jakiś chemikalia np utleniacz.jakiej najlepiej firmy.

nic nie trzeba dodawac - im mniej chemii tym lepiej. woda najlepiej jak więcej postoi niż dobę.

3.Woda z wiaderka ile ma stać w akwarium( ostatni raz sie pytam chyba) 7 dni czy więcej.(po na niektórych stronach piszą że można od razu po dostaniu w akwarium  24 godziny po dodaniu jakiegoś tam płynu).
najlepiej 2 tygodnie. lepiej poczekac niz dodawac chemię.

4 Kiedy podać rybką pokarm po pierwszym wpuszczeniu po godzinie czy na drugi dzień.

zależy kiedy kupisz rybki. jak kupisz rano to pokarm im daj na wieczór. jeżeli po południu to na nastepny dzien.

5.Jak myślicie czy nowe rybki na jeden dzień dać do np 20l akwarium bo czasami są one ze sklepu zoologicznego np chore bo nie wszystkie sklepy zoologiczne dbają o rybki.żeby mi nie zarazili innych ryb.

nie na jeden dzien tylko na tydzień. podczas jednego dnia nic nie zauważysz jak będą w trakcie choroby lecz jeszcze nieujawnionej czytaj odp do pytania pierwszego. rybki kupuj pojedynczo lub parami jesli kupujesz małe. nie spiesz się z zarybieniem zbiornika.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #33 : Maj 30, 2007, 17:12:01 »

Wiedzmin Ci wszystko napisał jak coś to nas pytaj  Good ! . Bo mnie się post skasował  Cry i wysłało mi bzdury

Ja radze zrobić kwarantanne... nie wiadomo jakie choroby pływają w tych niby akwariach  Good !
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2007, 21:11:30 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam, Magda.
5blue5
Bywalec

« Odpowiedz #34 : Maj 31, 2007, 10:50:52 »

Wielkie dzięki Wiedźmin.A czy jak będę wpuszczał pierwsze ryby do nowego akwa np parkę to wpuścić do tego 100l akwarium czy do 20 l akwarium.Jaki sprzęt do akwarium 20l 9kwarantany).kupić.Czy trzeba w nim rośliny trzymać.  Cheesy
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2007, 10:54:01 wysłane przez 5blue5 » Zapisane

Widzew Łódź
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Maj 31, 2007, 14:52:53 »

czy jak będę wpuszczał pierwsze ryby do nowego akwa np parkę to wpuścić do tego 100l akwarium czy do 20 l akwarium.

na darmo to wszystko pisałem? człowieku masz po to te 20 litrowe akwarium żeby najpierw w nim trzymac ryby przez tydzień i obserwowac i dopiero potem wpuścic do dużego zbiornika. nie kumaty czy co? sprzęt do 20 litrwego zbiornika to 50 watowa grzałka z termostatem i filtr elite mini firmy hagen.żadnych roślin i żadnego podłoża (żwiru) w tym 20 litrowym akwarium. ma nic nie byc oprócz filtra grzałki i wody + ryby.
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2007, 14:55:11 wysłane przez wiedzmin22 » Zapisane

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
5blue5
Bywalec

« Odpowiedz #36 : Maj 31, 2007, 18:03:29 »

Dzięki.może. Smiley.Ale z wielu opowieści słyszałem ze od razu po założeniu akwa pierwsze rybki wpuszczali bez kwarantanny.

Widzew Łódź
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Maj 31, 2007, 18:18:09 »

Dzięki.może. .Ale z wielu opowieści słyszałem ze od razu po założeniu akwa pierwsze rybki wpuszczali bez kwarantanny.

tak robią osoby które nie maja cierpliwosci - powiem ci jedno - jeśli nie masz cierpliwości to akwarystyka nie jest dla ciebie.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
5blue5
Bywalec

« Odpowiedz #38 : Maj 31, 2007, 19:54:34 »

Chyba mam.Bo np sklejam modele,a to podobno tylko dla wytrzymałych.Wiem warto poczekać.Dzięki.

Widzew Łódź
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #39 : Maj 31, 2007, 19:59:28 »

Dzięki.może. Smiley.Ale z wielu opowieści słyszałem ze od razu po założeniu akwa pierwsze rybki wpuszczali bez kwarantanny.

Mysle, ze i tak nie bedziesz czekal az akwa dojzeje i nigdy nie bedziesz robil rybkom kwarantanny, wiec jak zalozysz akwa, to kup NITRIVEC firmy Sera - to jest biostarter. Wlej taka dawke jak jest na opakowaniu napisane i poczekaj przynajmniej tydzien przed wsadzaniem rybek. Jesli nawet tego nie wytrzymasz to przynajmniej 2 dni.

Ja przyznam, ze kwarantanny nigdy nie robilem, ale ja znam sklepy, w ktorych kupuje i na wiele rybek czaje sie tygodniami, takze moge wyjsc z zalozenia, ze jak rybka plywa w sklepie miesiac z  2 innymi, to nic jej nie jest.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
5blue5
Bywalec

« Odpowiedz #40 : Maj 31, 2007, 20:24:29 »

Czy firma Tropical jest zła bo wiele ludzi których znam używają preparatów tej Firmy.A wy o niej ani słowa.Jaka jest najlepsza.
Co do wytrzymania to poczekam tydzień lub 10 dni lub 2 tygodnie.

Widzew Łódź
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #41 : Maj 31, 2007, 20:26:12 »

Czy firma Tropical jest zła bo wiele ludzi których znam używają preparatów tej Firmy.A wy o niej ani słowa.Jaka jest najlepsza.

Pare pokarmow nie jest zlych, ale z reszta bym uwazal. Jesli chodzi o preparaty itp to ja polecam JBL i SERA.
Najgorsze pokarmy robi Nutrafin Max

5blue5
Bywalec

« Odpowiedz #42 : Maj 31, 2007, 20:27:10 »

A na ospę rybną podobno Tropical tej firmy jest najlepszy .

Widzew Łódź
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #43 : Maj 31, 2007, 20:31:53 »

A na ospę rybną podobno Tropical tej firmy jest najlepszy .

A ja bym i tak wziol JBLa. Pojdz na strone JBL#a i zobacz, tam jest cala galeria zdjec z chorobami - tzw Online-Szpital i wszystko opisane. Juz jak sie czyta prospekty, to mozna sie tyle dowiedziec, o czym jeszcze nigdy nie slyszales. Widac ze kolesie maja totalne pojecie o akwarystyce. Tyle ze trzeba znac albo jez angielski albo niemiecki, holendeski itp. W jezyku polskim te informacje sa narazie niedostepne.

5blue5
Bywalec

« Odpowiedz #44 : Maj 31, 2007, 20:42:37 »

Jak będę włączał światło od 9 rano do 21 to będzie dobrze.
Gdzieś wyczytałem że jak ma się dwie świetlówki to powinny być innego koloru.
Czy oświetlenie diodowe na noc to dobry pomysł.

Widzew Łódź
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7
  Drukuj  

Skocz do: