Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Razbory umieraja  (Przeczytany 1947 razy)
PanLodzik
Nowy
*

« : Kwiecień 03, 2007, 22:29:26 »

Akwa 80 litrow, 17 neonkow innesa, 2 male zbrojniki niebieskie, 6 kardynalkow, bylo 10 razborow klinowych od soboty. W niedziele rano padly 3 pierwsze razbory, szybko i nawet nie zdazylem zareagowac. Dzis dwa nastepne. Wyglada to tak ze rybka plywa normalnie i za chwile juz zatacza sie, wywraca i po chwili lezy na dnie. Rybki wygladaja caly czas normalnie, sa dobrze wybarwione, zywe. Ale padaja.
Parametry wody:
pH-6,5
NO2-0
NH3/NH4+-0
NO3-0-2.5
Roslinki nawoze PlantaMin od Tetry, CO2, przy cotygodniowych okolo 25% podmianach wody dodaje Stress Zyme.
Ratunku bo szkoda rybek.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2007, 22:35:11 wysłane przez PanLodzik » Zapisane
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 03, 2007, 23:06:05 »

jak wpuszczałeś ryby do baniaka?. masz dośc niskie pH. jaka ? pytałeś w jakiej wodzie je trzymali w sklepie?

PanLodzik
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 04, 2007, 05:44:20 »

Rybki przed wposzczeniem do akwa spedzily okolo pol godziny w woreczku w akwarium do wyrownania temperatury. Nastepnie uciety rog worka i powoli wyplynely. pH moim zdaniem nie jest zle, w sklepie sie o to nie pytalem. Aha temperatura w baniaku to 25 stopni. Wlasnie przed chwila tj. o 6 rano padl nastepny Cry Co najdziwniejsze to to ze gina TYLKO razbory.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 04, 2007, 06:41:53 »

Echhh.... rybek tak się nie wpuszcza do akwarium. Z wyrównaniem temperatury dobrze zrobiłeś ale potem już klapa. Potem miesza się przez ok godzinę wodę akwariową z wodą z woreczka dolewając do woreczka stopniowo akwariowej, żeby ryby nie doznały szoku przy zmianie parametrów wody w której pływają. Poźniej ryby sie wyławia i przekłada do akwarium. Nigdy nie powinno się wody ze sklepu wlewać do naszego akwarium bo nie wiadomo jakie ryby były w niej trzymane i jakie choroby mogły się tam znajdować!

Twoje ryby przeżyły bardzo silny szok osmotyczny, przez co zostały bardzo osłabione. Jeśli dodatkowo osłabione były już wcześniej w sklepie np transportem to nieszczęście gotowe.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 04, 2007, 08:18:11 »

Parametry są ok, także myślę że należy podążać tropem Emi i szymonw. W sklepach rybki z regóły pływają na odstanej kranówce (ph ok 8-8,5) także spora róznica.

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 04, 2007, 08:50:06 »

tak Emi ma rację zmiana o 1 stopień Ph może byc już dla ryby zabójcza a przy zmianie 0,4 - 0,5 stopnia ryby już czują dyskomfort. zawsze się pytaj o parametry wody w zoologu w jakich rybki były trzymane. i podnoś ph stopniowo około 0,5 stopnia na dzień dolewając wodę małymi porcjami (nawet do 8 - 10 razy dziennie) do worka. z wpuszczeniem ryb niepowinno się pieklic - spokojnie pośpiech nie jest tutaj wskazany. takie prace rozkłada się na minimum 2 - 4 dni jeśli różnica Ph wody twojej i z zoologa jest duża. pozdrawiam!

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Bary
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Maj 19, 2007, 09:18:08 »

Witam mam problem
Wczoraj padła mi nagle Remirezka a druga ma kilka dziwnych biały duże kropkek na głowie. Nie jest to ospa bo cała rubka byłaby w białych drobnych kropkach i inne ryby tez by to miały. Na rzaie ma to tylko pielęgniczka Ramireza. Dodam że nagle byblakła. W sklepie nie umieli mi powiedziec co to za choroba lub co sie zaczyna. Dali mi jedynie sól akwarystyczną z mikro i makroelementami do poprawienia mikroklimatu w zbiorniku. Dodam że te ramirezki byłu juz w akwarium około miesiąca, a ostatnio dokupiłem neonków. Neonki pływaja jak zawsze i nic im jeszcze nie jest.
Doczytuję się po róznych opisach dotyczących chorób ale nic mi jakoś nie pasuje.
Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 19, 2007, 10:22:47 »

jeśli szczególny przypadek to daj zdjęcie raczej wróżkami nie jesteśmy.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: