Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: TESTY na jakość wody.  (Przeczytany 4069 razy)
rysio
Bywalec

:)

« : Kwiecień 05, 2007, 11:36:08 »

Siema,chce kupić zestaw testów na jakość wody przez allegro na :pH,kH,gH,NO2,NO3 i chciałbym was sie zapytać jakiej firmy testy są najdokładniejsze  Huh

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 05, 2007, 11:41:48 »

hmmm... dokładnośc odczytu zależy od nas w dużej mierze - od sprawności oka. drogie testy są dobre np sera ale ja używam testów zooleka i dobrze się sprawują pozdrawiam!

PS mam zoolek aquaset (zestaw) za 70 zł.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
rysio
Bywalec

:)

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 05, 2007, 11:49:37 »

wiedzmin22- mam w domu tez testy firmy zoolek na kH i gH .Ale są na wyczerpaniu.Testy te robiłem kilka lat temu.Problem polega w tym że zgubiłem instrukcje i skalę. Cry  Gdybyś mógł to wez napisz w skrócie jak te testy sie robi (bo do końca nie pamiętam)i przede wszystkim jak wygląda skala... gdybyś mogł to napisz-bede wdzieczny pozdro

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 05, 2007, 12:01:06 »

kup nowe bo jeśli testy robiłeś kilka lat temu to one już się nie nadają do użytku nie mam cyfrówki bo bym ci zrobił zdjęcie skali. jesli ktoś ma to niech zrobi i umieści zdjątko koledze. pozdrawiam!

PS kup cały zestaw nie kupuj osobno testów bo jak kupujesz zestaw to taniej wychodzi niż miałbyś płacic za każdy test osobno.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 05, 2007, 12:50:30 »

Rysio
zdecydowanie unikaj testów rodzimej produkcji
równie dobrze możesz kupić sobie kostkę i losować wyniki testów  Wściekły
z zestawów testów dobre i sensowne cenowo są testy tetry
szpilka
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 10, 2007, 11:59:04 »

Rysio
zdecydowanie unikaj testów rodzimej produkcji
równie dobrze możesz kupić sobie kostkę i losować wyniki testów  Wściekły
z zestawów testów dobre i sensowne cenowo są testy tetry

nie zgadzam się z tą opinią. Sprawdzałam przez porównanie w laboratorium test Zoolek na Ph, ten z podwójną skalą i skala 6-8 daje wyniki wręcz laboratoryjne, skala 4,5-9 jest poglądowa ale dla niektórych hodowli pewnie wystarczająca.
Tetra na ph dawała identyczne wyniki, więc nie rozumiem Twojego zdania na czym się opierasz?
grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 10, 2007, 16:17:29 »

nie zgadzam się z tą opinią. Sprawdzałam przez porównanie w laboratorium test Zoolek na Ph, ten z podwójną skalą i skala 6-8 daje wyniki wręcz laboratoryjne, skala 4,5-9 jest poglądowa ale dla niektórych hodowli pewnie wystarczająca.
Tetra na ph dawała identyczne wyniki, więc nie rozumiem Twojego zdania na czym się opierasz?
Swoją opinię opieram na swoich doświadczeniach i wielu znajomych akwarystów.
Test na PH jest najprostszym testem obok testów na twardość
Test na PH zooleka jest zapewne świetny - pomaga w rozwoju wyobraźni, ponieważ żaden kolor nie pasuje dokładnie do skali i wyniku trzeba się domyślać. Może to tylko w mojej partii zoolek wyprodukował zły wzornik - w końcu to nic dziwnego, wielokrotnie na forach opisywano felerne serie testów zooleka.
O "jakości" bardziej skomplikowanych testów zooleka napisać można całe tomy - podawanie fantastycznych wyników, utrata jakości przed terminem ważności (mi się zdarzyło przy teście PH) etc.
Skoro piszesz o laboratoryjnej jakości zooleka - kup sobie test na PH JBL - będziesz mogła porównać do każdego koloru, a nawet rozróżnić "połówkę" pomiędzy skalą - czyli dokładność do 0,1 stopnia.

Pozdrawiam
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 10, 2007, 19:53:35 »

Tez slyszalem, ze Zoolek zawyzal komus NO3 na tescie.

W Okazie (znany sklep w Gdansku) maja rozne testy w ofercie, ale sami uzywaja Nutrafin'a

Ja tez kupilem Nutrafin na KH/GH; NO3 i PO4 i moge powiedziec jedynie, ze kolory odczynow pasuja do tych na skali. Porownan z innymi testami i z wynikami laboratoryjnymi niestety nie robilem, takze o dokladnosci/prawdziwosci nic nie moge powiedziec.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 10, 2007, 20:45:25 »

Tez slyszalem, ze Zoolek zawyzal komus NO3 na tescie.
Oswald - najlepsze jest to, że kilka partii z kolei... zaniżało NO3
koleś myślał, że ma niedobory i dolewał makro  Wściekły
szpilka
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 13, 2007, 15:21:35 »

grisza76
Kilka podstawowych prawd w chemii:
kolor zawsze porównuj do skali na białym tle, (probówka na białym tle obok skala)
to pozwoli uniknąć wielu błędów.
Pozatym wiele jest również tomów o postrzeganiu barw przez mężczyzn, no cóż może nie rożróżniacie malinowego od bordo ale macie inne zalety Cheesy

Nigdy nie uwierzę w dokładność żadnego testu porównującego barwy z dokładnością do 0,1 stopnia. Brednie producenta!!!!!!!!!! Ale specjalnie dla Ciebie zrobię w poniedziałek porównanie i prześlę Ci wyniki które porównują pomiar wykonany elektronicznie ze wskazanym przez Ciebie testem. Abys nie posądził mnie o stronniczość test i jego skalę barwną dam do odczytu 2 niezależnym osobom z laboratorium. Sama jestem ciekawa efektu. papa
grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 13, 2007, 22:44:30 »

Cóż
oczywiście pominąwszy te brednie o rozróżnianiu kolorów (nie mam daltonizmu w żadnej postaci - badałem) - znajomy sprawdzał test PO4 z JBL-a w laboratorium (zapewne wiesz, że to niełatwe) - wyniki określił jako "wzorcowe"

Kilka podstawowych prawd co do testu JBLa - komparator pozwala nie tylko pozwala porównać próbkę na białym tle - dzięki zastosowaniu drugiej próbówki z czystą wodą z akwa daje Ci możliwość uniknięcia błędu w odczycie spowodowanego zabarwieniem wody.
Ale - jak widać - nie miałaś nawet testu z JBL-a w ręku - dlatego trochę śmieszy mnie pewność, z jaką wypowiadasz swoje sądy  Good !
Nigdy nie uwierzę w dokładność żadnego testu porównującego barwy z dokładnością do 0,1 stopnia. Brednie producenta!!!!!!!!!!
No właśnie - nigdzie nie napisałem, że to twierdzenie producenta - to moja obserwacja, poparta przez kilka osób, które prosiłem o porównanie. No ale cóż - wygodniej jest przekręcić czyjąś wypowiedź tak, by pasowała do z góry założonej tezy  Afro
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2007, 22:51:21 wysłane przez grisza76 » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: