nie zgadzam się z tą opinią. Sprawdzałam przez porównanie w laboratorium test Zoolek na Ph, ten z podwójną skalą i skala 6-8 daje wyniki wręcz laboratoryjne, skala 4,5-9 jest poglądowa ale dla niektórych hodowli pewnie wystarczająca.
Tetra na ph dawała identyczne wyniki, więc nie rozumiem Twojego zdania na czym się opierasz?
Swoją opinię opieram na swoich doświadczeniach i wielu znajomych akwarystów.
Test na PH jest najprostszym testem obok testów na twardość
Test na PH zooleka jest zapewne świetny - pomaga w rozwoju wyobraźni, ponieważ żaden kolor nie pasuje dokładnie do skali i wyniku trzeba się domyślać. Może to tylko w mojej partii zoolek wyprodukował zły wzornik - w końcu to nic dziwnego, wielokrotnie na forach opisywano felerne serie testów zooleka.
O "jakości" bardziej skomplikowanych testów zooleka napisać można całe tomy - podawanie fantastycznych wyników, utrata jakości przed terminem ważności (mi się zdarzyło przy teście PH) etc.
Skoro piszesz o laboratoryjnej jakości zooleka - kup sobie test na PH JBL - będziesz mogła porównać do każdego koloru, a nawet rozróżnić "połówkę" pomiędzy skalą - czyli dokładność do 0,1 stopnia.
Pozdrawiam