Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « już nie daje rady! PROSZE O SZYBKĄ ODPOWIEDZ!
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: już nie daje rady! PROSZE O SZYBKĄ ODPOWIEDZ!  (Przeczytany 7898 razy)
rysio
Bywalec

:)

« : Kwiecień 05, 2007, 16:33:35 »

Kurcze... Angry już nie daje rady!
Mam kilka pytań !I proszę o szybką odpowiedz!
Akwarium 300 litrów
Filtr: CristalProfi 500+deszczownia
Akwarium zalane od ponad dwóch tygodni ale dopiero od tygodnia filtr chodzi w nim!
Pytania:
1)W akwarium pojawiły sie glony na roślinkach są one długie (jagby nitki) zielone .Czemu one się pojawiły?Jak z nimi walczyć?Osadzają się przedewszytkim na dużej żabienicy ale też na innych liściach.Nawet na szybach rosną!!  Angry Ciężko je się zdrapuję  nawet szczątka Angry co mam robić bo już nie daje rady
2)Korzeń....kupiłem go i on przed zakupieniem był już utopiony. Ale na wszelki wypadek jak go kupiłem to się moczył z misce około tygodnia(co dziennie wymieniałem wode w misce).No i w końcu po tygodniu włorzyłem go do akwarium.Po około tygodniu w akwarium zaczeło się na nim osadzać brązowy bród(syf).Mało tego zaczeły też rosnąć glony(nie jestem pewien czy to glony) są one szare i brązowe też takie jagby nitki(a raczej jagby pajęczyny)!!Co mam zrobić ? Dziś go wyjełem z akwarium i wyparzyłem i nadal się moczy w misce!Co to za badziewie osadzało sie na tym korzeniu i czemu? Jak z tym walczycć na wszelki wypadek.!!  Angry  Angry
3)Plaga ślimaków  Angry jest ich mnustwo ! Czy one beda zjadać te glony bo narazie ich nie tkneły?Dziś własnorecznie usuwałem je !Czy mam zastosować chemi ?Mam preparat o nazwie :LIMNACID.Mam też drugie akwarium 25 l. tez byly slimaki  i dalem ten preparat i ani jedno slimaka nie ma.Co myślicie,co mam robić?
4)Chyba zrobiłem błąd a mianowicie: gdy kupiłem roślinki to na drugi dzień dałem nawóz o nazwie: Planta Gainer
a)czy nie za wcześnie?
b)co myślicie o tym nawozie?
5)Na dnie na  kamyczach jest ten osad co mialem na korzeniu! Na pewno nie są to okrzemki!! Można to złatwościa odmulić!I tu najeżdza się pytanie: czy mam robić co 3 dni podmianki wraz z odmulaniem(akwarium jest w czasie dojrzewania - nie ma żadnych ryb)
6)Parametry wody: znam tylko TW0-12 I TWW-8 czy są dobre parametry ?Jak nie to co mam robić?
7)Niechce zabardzo zaśmiecać forum mojimi wątkami wiec wole aby ktoś mogłby sie ze mną "szybko kontaktować" wieć niech ktoś jak by mogł zostawi tu swój nr gg a ja wtedy do was napisze lub niech ktoś mnie zapisze i niech do mnie napisze-nr gg:654089

ps. oświetlenie : 4 świetlówki po 30 wat=120 w ! w przyszłosci pomysle nad 5 świetlowką!

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
adi3641
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 05, 2007, 17:42:15 »

Rysio jak możesz to dodaj foto Smiley a to link o glonach może tam znajdziesz choć część odpowiedzi na zadane pytania Smiley

http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/algae.html

GG 11590574
Pozdrawiam adi.
Mój sklep aqwa: "ZEBRA", ul.Sienkiewicza 7, OPOLE.
Glony: http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/algae.html
Baza roślin: http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/lacinskiwykaz.html#8
jogi_18
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 05, 2007, 20:14:34 »

Ja odpisze!!
Mam ten sam problem z korzeniem i ta pajenczynka!!tyle ze ja mam male 15l akwa i funkcjonuje dopiero od 2 tygodni!!
ja sie tym nie przejmuje poniewarz te glony z korzenai bardzo latwo mozna usunac mechanicznie:D
a co jest tego przyczyna ich wystepowania to nie wiem!! u mnie moze to byc spowodowane brakiem nawozenia do dzisiaj gdzyz dzis zaczolem dawkowac nowoz!!
moze same ustopia a jak nie to wymyje korzen i wloze spowrotem!!

240L-MALAWI
15L-Krewetkarium
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 05, 2007, 21:36:18 »

Jakie masz parametry wody? Znasz NO2 i NO3? PO4? Nawóz jest dobry ale na razie nie masz po co nawozić. No chyba, ze chcesz nawozić glony. Możesz dodać wyciąg z torfu, żeby dodać do wody garbników - glony ich nie cierpią. Wpuść tam też kilka krewetek amano i kosiarek. Jak często robisz podmianki i jaką wodę wlewasz? Dlaczego baniak stał bez filtra? Napowietrzasz porządnie? Ślimaki olej - same znikną po stabilizacji zbiornika. Masz tam dużą ilość szybkorosnących roślin? Zaopatrz się w dużą ilość rogatka i moczarki. Potem możesz je wywalić ale na początek niech rosną.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
rysio
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 06, 2007, 07:19:37 »

Znam tylko tak jak napisalem TWO-12 I TWW-8.
Emi a jak działa ten wyciąg(tzn gdzie sie to montuje,czy kupie w zwykłym zoologiku?Ile kosztuje?)
Akwarim dopiero dojrzewa 2 tydzień ale od tygodnia chodzi filtr bo dopiero od tygodnia sie zaopatrzyłem w niego.Mam tam wrzucić krewetki i kosiarki do niedojrzałego akwarium?
Wody jeszcze nie podmieniam bo  akwarium dojrzewa(mam podmieniać?)w moim akwarium 25l podmieniam co tydzień 25%! Woda jest z kranu która odstaje 24 godz.Tak napowietrzuje przez deszczownię.Mam tam kilka żabienic chyba to są rośliny szybkorosnące ale dziś pojde po rogatki i moczarki o ile znajde w moim zoologu  Angry
Dzieki ze odpisałaś  Good !  papa

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 06, 2007, 09:24:33 »

1)W akwarium pojawiły sie glony na roślinkach są one długie (jagby nitki) zielone .Czemu one się pojawiły?Jak z nimi walczyć?Osadzają się przedewszytkim na dużej żabienicy ale też na innych liściach.Nawet na szybach rosną!!  Angry Ciężko je się zdrapuję  nawet szczątka Angry co mam robić bo już nie daje rady
na 3 dni wyłącz światło w akwarium i codziennie podmiana wody (nawet 50%)- trzeba trochę wyjałowić wodę, za wcześnie podałeś nawóz, teraz tylko glony z niego korzystają. czy podajesz CO2? jak długo oświetlasz?
2)Korzeń....kupiłem go i on przed zakupieniem był już utopiony. Ale na wszelki wypadek jak go kupiłem to się moczył z misce około tygodnia(co dziennie wymieniałem wode w misce).No i w końcu po tygodniu włorzyłem go do akwarium.Po około tygodniu w akwarium zaczeło się na nim osadzać brązowy bród(syf).Mało tego zaczeły też rosnąć glony(nie jestem pewien czy to glony) są one szare i brązowe też takie jagby nitki(a raczej jagby pajęczyny)!!Co mam zrobić ? Dziś go wyjełem z akwarium i wyparzyłem i nadal się moczy w misce!Co to za badziewie osadzało sie na tym korzeniu i czemu? Jak z tym walczycć na wszelki wypadek.!!  Angry  Angry
szare glony? nie jestem ekspertem ale glony chyba nie bywają szare. może to jakiś grzyb albo kożuch bakteryjny - raczej nie jest to groźne. wyszoruj ten korzeń i po ustabilizowaniu się zbiornika to powinno zniknąć. kup testy na no2 i no3 - będziesz wiedział co się dzieje w akwarium, bo teraz to trochę po omacku działamy. niektóre sklepy testują wodę przyniesioną przez klientów.
3)Plaga ślimaków  Angry jest ich mnustwo ! Czy one beda zjadać te glony bo narazie ich nie tkneły?Dziś własnorecznie usuwałem je !Czy mam zastosować chemi ?Mam preparat o nazwie :LIMNACID.Mam też drugie akwarium 25 l. tez byly slimaki  i dalem ten preparat i ani jedno slimaka nie ma.Co myślicie,co mam robić?
jeśłi to znatoczki to raczej nitek nie tkną. nitki zjedzą grubowargi (np. kosiarki), może też amano (ale krewetek do niestabilnego akwarium bym nie wprowadzał - po prostu uciekną). ślimaki nie są na razie problemem, nie wlewaj tam żadnych trutek, poza tym martwe ślimaki jeszcze bardziej popsułyby wodę. jak tank się ustabilizuje to możesz jakieś mniejsze bocje kupić (bocje wspaniałe dziurawią rośliny, dlatego sugeruję inny gatunek), które będą polować na ślimaki.
4)Chyba zrobiłem błąd a mianowicie: gdy kupiłem roślinki to na drugi dzień dałem nawóz o nazwie: Planta Gainer
oczywiście że zrobiłeś błąd. teraz na własne życzenie masz glony.
a)czy nie za wcześnie?
b)co myślicie o tym nawozie?
ad a) oczywiście że za wcześnie !
od b) może być
5)Na dnie na  kamyczach jest ten osad co mialem na korzeniu! Na pewno nie są to okrzemki!! Można to złatwościa odmulić!I tu najeżdza się pytanie: czy mam robić co 3 dni podmianki wraz z odmulaniem(akwarium jest w czasie dojrzewania - nie ma żadnych ryb)
nie zaszkodzi to akwarium
6)Parametry wody: znam tylko TW0-12 I TWW-8 czy są dobre parametry ?Jak nie to co mam robić?
to zależy co chcesz tam trzymać, generalnie to twardość masz ok
ps. oświetlenie : 4 świetlówki po 30 wat=120 w ! w przyszłosci pomysle nad 5 świetlowką!
zanim nie zaczniesz podawać CO2, nie myśl nad 5 swietlówką

pozdrawiam

rysio
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 06, 2007, 14:17:42 »

na 3 dni wyłącz światło w akwarium
OK!

codziennie podmiana wody (nawet 50%)- trzeba trochę wyjałowić wodę, za wcześnie podałeś nawóz, teraz tylko glony z niego korzystają
OK! Bede robił podmiany codziennie 50% odrazu odmule syf.Ale do kiedy mam robić te podmiany?
czy podajesz CO2? jak długo oświetlasz?
Nie podaje CO2/Oświetlenie świeciło od godziny 7:00 do 20:00
szare glony? nie jestem ekspertem ale glony chyba nie bywają szare. może to jakiś grzyb albo kożuch bakteryjny - raczej nie jest to groźne. wyszoruj ten korzeń i po ustabilizowaniu się zbiornika to powinno zniknąć. kup testy na no2 i no3 - będziesz wiedział co się dzieje w akwarium, bo teraz to trochę po omacku działamy. niektóre sklepy testują wodę przyniesioną przez klientów.
Właśnie ten osad na korzeniu wyglądał jagby kożuch.Korzeń wygotowałem i wyszorowałem teraz nadal się topi w misce.
jeśłi to znatoczki to raczej nitek nie tkną.
Taak to zatoczki  Angry
nitki zjedzą grubowargi (np. kosiarki), może też amano (ale krewetek do niestabilnego akwarium bym nie wprowadzał - po prostu uciekną).
Mam kupić kosiarki do niedojrzałego akwarium?Jezeli tak to nawet z 20 bym mogł ich kupić a potem poprostu je oddać .

POZDRO!

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 07, 2007, 14:44:47 »

Ale do kiedy mam robić te podmiany?
od zaraz
Nie podaje CO2/Oświetlenie świeciło od godziny 7:00 do 20:00
na razie skróć czas naświetlania do 11 godzin (po uporaniu się z glonami) i koniecznie zaczni podawać Co2, przy twoim świetle jest to już w zasadzie konieczne. węgiel jest najważniejszym makroelementem dla roślin, a pobierają go one w zasadzie wyłącznie z CO2.
Mam kupić kosiarki do niedojrzałego akwarium? jeżeli tak to nawet z 20 bym mogł ich kupić a potem poprostu je oddać .
sprawdź poziom no2 i no3, jeśli są na rozsądnym poziomie to można by wprowadzić, choć zasadniczo lepiej byłoby jednak odczekać. 20sztuk to przesada, 10 starczy, a i tak z 5 będzie trzeba później oddać.

rysio
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 07, 2007, 14:49:58 »

Kurde niestety nie mam kasy na CO2 .Widziałem ceny tych butli i sie przeraziłem   Shocked   Angry

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 07, 2007, 15:02:50 »

Kurde niestety nie mam kasy na CO2 .Widziałem ceny tych butli i sie przeraziłem   Shocked   Angry
po ile??

[45] [15] [4]
rysio
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 07, 2007, 15:41:23 »

http://plexidas.livenet.pl/catalog/product_info.php/cPath/36_53/products_id/135?osCsid=7159f137036757d2c1b745affcf1c77e   tu jest po 250 zł  Shocked  a mój kolega ma po 320 zł  Shocked

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 07, 2007, 15:42:35 »

łooo... Shocked wolał bym sobie kupić nowe aqwa  Undecided

[45] [15] [4]
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 07, 2007, 17:26:03 »

śledź allegro. ja tam kupiłem swoją butlę (z zaworem i reduktorem) za 90 kilka złotych. z tego co widzę na razie nie ma tam nic w jakiś specjalnie niskich cenach.

na razie możesz założyć bimbrownie (ale to juz po włączeniu światła)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2007, 20:44:46 wysłane przez lukas » Zapisane

rysio
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 07, 2007, 17:34:23 »

tak wiem sledze na bierząco allegro.
Jutro podmieniam 50% wody, w akwarium nie swieci swiatlo jak kazałeś  papa Pozdrowionka

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
rysio
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 07, 2007, 19:09:15 »

Tutaj daje foto moich glonów ... sory za jakość ale  inaczej nie mogłem mam nadzieje ze coś zobaczysz:

W wtorek ide po kosiarki bo nie zastałem ich niestety dziś a w tym okresie raczej sklepy beda pozamykane.
Czy jak bede robił codziennie podmianki 50% to kosiarkom to nie zaszkodzi?
I czy tak w ogóle dadzą one sobie rade z tymi glonami?

PS.Oczywiscie tych glonów jest o wiele wiecej

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
Strony: [1] 2