Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Dziwne wyniki testu na NO3
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dziwne wyniki testu na NO3  (Przeczytany 1845 razy)
mihco
Bywalec

Ziom

« : Kwiecień 07, 2007, 16:57:15 »

Witam robiłem testy wszystkie dzisiaj u mnie w akwaroum, okazało się, że mam aż 60 NO3 jak to jest możliwe jak nie mam glony i są same rośliny szybkorosnące?? Przeczytałem w "Podstawowe właściwości chemiczne wody" napisane przez Sebastiana, że trzeba wymienić aż 40% wody to prawda?? Lecz w drugim akwa mam NO3 20 i rośliny w ogóle nie chcą rosną, a glony są wszędzie nawet po restarcie, błagam pomóżcie mi już nie wiem co robić Sad

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 07, 2007, 17:38:45 »

ważny jest stosunek azotu, potasu i fosforu. to ważniejsze niż ilośc tych substancji. jeśli stosunek się bardzo rozjeżdza to pojawiają się glony i problemy z roślinami. z reguły azotu i fosforu w akwarium nie brakuje (a nawet bywa zbyt dużo) , ale za to często występują niedobory potasu

kafarski
Gość
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 07, 2007, 17:43:55 »

jaką lejesz wodę do podmian? chodzi mi o to czy z kranu czy z filtra ro?
podmiany możesz robić może nie po 40 % ale po 20-25 co dwa dni. najlepiej  na czystą pozbawioną azotanów.
ogólnie nie ma co panikować bo takie stężenie jest jeszcze dopuszczalne.
co do roślin to nie lubią one zbyt dużego stężenia NO3. np. Rotala macrandra -Rotala gęstolistna, przy NO3 powyżej 20ppm kurczy się dosłownie. po obniżeniu poziomu NO3 nawet z gołej łodygi wyrastają piękne liście.
mam nadzieję że nie robisz tych restartów za często. toteż może rozbić ''wodną równowagę'' w akwarium.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2007, 17:46:28 wysłane przez kafarski » Zapisane
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 07, 2007, 18:52:28 »

Nie restart by6ł pierwszy raz od ponad pół roku spowodowany tym iż mi akwa pękło, no własnie, ale tam gdzie NO3 jest 60 to żąbienica się mnoży jak szalona, a gdzie 20 to w ogóle nie chce rosnąć, o co chodzi??

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 07, 2007, 21:38:29 »

wzrost nie zależy od samego poziomu NO3. możesz dawać nawet najwięcej światła a rośliny staną w miejscu gdy będzie im brakować jakiegoś jednego pierwiastka. spróbuj może zrobić samemu pmdd albo dodawaj trochę poszczególnych jego składników. nie wiem czym nawozisz i jak jest z twoim akwarium i nie mogę nic więcej ci powiedzieć.
grisza76
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 07, 2007, 22:21:35 »

jeśli chcesz szybko zbić jakiś parametr to zabawa w podmiany po 25% nic Ci nie da - bo coś, co spowodowało podwyższenie No3 podbije w mięczyczasie znów parametry. A poza tym - do ilu chcesz zbić?
bo jeśli z 60 ppm do 15 ppm to musiałbyś wykonać ze 4 podmiany by do tego dojść
Jeśli masz w miarę dojrzałe akwa (co najmniej 3-4 tygodnie) to podmiana 50% nie zaburzy Ci równowagi
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 07, 2007, 22:43:29 »

Nie akurat tam gdzie mam to 60 to mam z kilkam miesięcy więc luz, no własnie a tam gdzie nie chcą rosną roślinki to kupiłem nawóz i dam dopiero we wtorek i zobaczymy Cheesy ( i tam był restart) Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: