Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Co sądzicie o tym zestawie Filtus Butla CO2 1000ml + dyfuzor ???
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Co sądzicie o tym zestawie Filtus Butla CO2 1000ml + dyfuzor ???  (Przeczytany 9108 razy)
adinml
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 11, 2007, 14:21:56 »

Witam. Może używał ktoś z was tego produktu "Filtus Butla CO2 1000ml + dyfuzor" ??

http://www.akwazoo.com.pl/product_info.php?products_id=13903

Czy jest to dobre rozwiązanie ?? Chodzi oczywiście o to że nie jest to stosunkowo drogie a wiem że roślinki potrzebują CO2. Proszę o wypowiedzi i z góry dziękuję  Wink

112l ; 45l - krewetkarium
GG: 2661217
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 11, 2007, 14:34:43 »

Wygląda to jak spray z dyfuzorem z formie dzwona. Jeśli tak jest to gra nie warta świeczki. Dużo tańszym rozwiązaniem jest bimbrownia - zacier zmieniasz tylko raz w tygodniu a tu musisz jednak codziennie psiknąć. Dodatkowo bardzo szybko się kończy Sad
Ja osobiście z rozwiązania tego typu nie byłam zadowolona. Już lepiej pozbieraj na butlę wysokociśnieniową.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 11, 2007, 14:39:10 »

emi ma racje na początku sam używałem czegoś takiego ale jedna butla wystarczyła na prawie miesiąc a druga na niecałe dwa tygodnie, a co chodzi o dołączony do zestawu dzwon to trzeba go często odpowietrzać a i wydajność jest raczej kiepska, jeżeli masz ochote pobawić sie w co2 to polecam bimbrownie a jeżeli posiadasz jakieś fundusze to zdecydowanie butle wysokociśnieniową
adinml
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 11, 2007, 15:34:05 »

Hmm... Przekonaliście mnie Wink Spróbuję zbudować bimbrownię Smiley Co do funduszy na butlę to może kiedyś się znajdą ale nawet nie wiem ile taka butla kosztuje i skąd ją zdobyć ?? I jeszcze jedno. Po zurzyciu już całej zawartości butli to się gdzieś ją napełnia ?? I na ile taka butla starcza ??

skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 11, 2007, 15:46:27 »

ja używam butli 1,5 kg (koszt 70 pln, to chyba tanio ale tyle kosztowała) do tego reduktor 90 pln, elektrozawór 50pln (można zrobić wersje bez elekrozawora będzie taniej ale trzeba ręcznie kręcić) do tego licznik bąbelków (słyszałem że jakiś element od zestawu do kroplówki pasuje) i dyfuzor (najprostszy jest ze strzykawki i kawałka drewna lipowego wsadzonego w środek) niewiem jeszcze na jak długo taka butla wystarcza ja mam zbiornik 180 litrów i co2 podaje tylko w dzień używam ten zestaw już pół roku i mam jeszcze 4 bary na manometrze (jak była świeżo nabita było 6) koszt napełnienia takiej butli to 12 pln w moim mieście
kivak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 11, 2007, 20:11:26 »

...dzwon trzeba często odpowietrzać...

Dokładnie i jest to bardzo irytujące. Sam kupiłem podobny zestaw i co 2/3 dni muszę odpowietrzać dyfuzor  Angry
Gdy wyczerpie ten zestaw z gazu to na pewno do takiego rozwiązania już nie wrócę!

adinml
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 12, 2007, 22:54:28 »

No więc tak.... Pomyślałem, pomyślałem, przespałem się z tym i wszystkie obliczenia prowadzą do tego, że jednak potłukę świnkę i zakupię butlę do CO2 z całym wyposażeniem. Jest u nas gość który się tym zajmuje i będę jutro z nim rozmawial o sprawach finansowych za to Smiley 

adinml
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 21, 2007, 17:00:37 »

Hmm... gość który się tym u nas zajmuje chce za 1.5 butlę 200 zł, do tego za reduktor następne 200zł za zawór około 100 zł. chyba jest troszkę niepoważny. Zastanawiają mnie jeszcze tabsy Sera CO2

http://www.um-um.pl/product_info.php?products_id=2352

Ciekawe tylko czy koniecznie trzeba kupić ten dyfuzor ? Czy da się wykombinować jakiś inny własnej produkcji ? Bo to w końcu kawałek plastiku a tani to nie jest Wink

skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 21, 2007, 18:46:47 »

ten dyfuzor wygląda ładnie i nie rzuca sie zbytnio w oczy, tak naprawde to nawet niewiem czy do tego rodzaju nawożenia można wykombinować coś innego. jak masz cienko z kasą to spróbuj pobawić sie z bimbrownią, koszt budowy jest niewielki a za 80 pln to bedziesz miał zapas cukru na dwa lata Grin
adinml
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 21, 2007, 19:05:08 »

Nie no z kaską nie jest aż tak źle Wink ale 5 stówek jak za butle z wypasażeniem to troszku przy dużo a znów w bimbrownie to mi się nie chce za bardzo bawić. Chyba wypróbuję tą Sera CO2 Start. Skalar76 miałeś może ztym do czynienia albo może ktoś z was ? Ciekawe czy sie sprawdza ? Firma nie jest zła co ?? Lepsze chyba to niż ten filtus co ??

jogi_18
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 21, 2007, 19:08:02 »

500zl!!
Zdecydowanie za duzo!!
poszukaj na allegro!! zdazaja sie tam czasami naprawde niezle okazje!!
sam szukalem ostatnio takiego zestawu i wyszlo mi cos kolo 300zl!! a mozna wiele taniej!!
wysarczy troche poszukac podzwonic popytac i mozna niezly zestaw zlozyc juz za jakies 250zl albo taniej!!

240L-MALAWI
15L-Krewetkarium
adinml
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 21, 2007, 19:18:19 »

widziałem zestaw na allegro za 185zł butla zawór reduktor ale jakoś nie mam przekonania do allegro a tym bardziej jesli chodzi o jakies wysoko ciśnieniowe butle. kto wie jak to z legalizacją itd. Wink

skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 21, 2007, 19:24:29 »

w te tabletki sery sie nie bawiłem, natomiast ta butelka 1000ml to było moje pierwsze co2 jakie używałem i wszystko byłoby ok gdyby nie druga butla w której było dużo mniej gazu za te same pieniądze i tym sie zniechęciłem no i ten dzwon to jakaś porażka ale w tym wypadku nic innego nieda sie zastosować, a tu masz kilka linków z butlami i reduktorami, jeżeli nie jesteś zarejstrowany na allegro to zrób to szybko i nie zawracaj sobie głowy z tabletkami Cheesy

http://www.allegro.pl/item187713231_zestaw_co2_butla_reduktor.html
http://www.allegro.pl/item186109829_mala_butla_co2_dwutlenek_wegla_.html
http://www.allegro.pl/item187799185_butla_argon_pelna_reduktor_co2_mig_tig_mix_odss_.html
szymczak16
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 23, 2007, 19:29:43 »

A ja się zapytam gdzie takie butle się nabija, bo u mnie w mieście to chyba niema czegoś takiego, tylko gaz moge nabić. Angry
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 23, 2007, 19:34:30 »

ja swoją nabijam u gościa który zajmuje sie rozprowadzaniem gazów i gaśnic koszt napełnienia butli 1,5 kg to 12 pln w moim mieście, jeżeli uważasz że w twoim mieście nikt sie tym nie zajmuje to zajdz do pierwszego lepszego warsztatu samochodowego oni napewno spawają w osłonie co2 i napewno ci powiedzą gdzie nabijają butle lub kto w pobliżu sie tym zajmuje
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: