Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Narybek mieczyków  (Przeczytany 6229 razy)
słoneczko2
Nowy
*

« : Kwiecień 13, 2007, 17:31:09 »

Witam. Mam pytanie jak rozróżnić narybek mieczyka i molinezji . Właśnie któraś mi się okociła i nie wiem która a w dodatku są tylko dwie maleńkie rybki . Czy to normalne że tak mało a może to jeszcze nie koniec , i molinezja i pani mieczykowa dalej są grube Proszę pomóżcie
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 13, 2007, 17:35:28 »

puki nie mają barw nie da się powiedziec które to mieczyki a które to molinezje. To że jest ich mało (piszesz że tylko dwie) jest na 99% pewnie iż rodzice zjadły narybek.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
słoneczko2
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 13, 2007, 17:43:40 »

Gdzieś wyczytałam że potomstwo molinezji jest ciemne , a to co się urodziło przeźroczyste , i tak jakoś wydaje mi się że to dzieci mieczyka . Więc teraz już nie ma sensu żeby przenosić gdzieś mieczyka . To już koniec ?
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 13, 2007, 17:46:10 »

wszystkie rybki żyworodne nowonarodzone są przeźroczyste. Natomiast czytając o tym że potomstwo molinezji jest ciemne - tak jest, ale to zależy od odmiany i czarne są dopiero po 2 tygodniach. normalnie każda nowonarodzona ryba żyworodna jest przeźroczysta. tą dwójkę małych wyłów do innego zbiornika niech sobie podrosną pozdrawiam!

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
paupuk2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 14, 2007, 13:25:35 »

jesli masz molinezje black molly to narybek jest od poczatku czarny wiem bo mi sie juz drugi raz urodzily i zawsze byly czarne. W takim razie to narybek mieczyka. i tak jak poprzednik pisal odlow je bo dlugo nie przezyja wraz z rodzicami Wink
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 14, 2007, 13:31:55 »

paupuk2 ma rację ale tylko w przypadku gdy molki to odmiana black molly, bo przecież srebrne, żółte czy jeszcze tam inne odmiany nie są czarne....

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 14, 2007, 13:44:43 »

to ja miałem chyba jakieś dziwne te rybki... miałem black molly i były na początku przeźroczyste... myslę że to zależy i nie da się jednoznacnzie powiedziec że przy narodzinach zawsze black molly będą czarne każda ryba ma inną pulę genów i barwa może uwidaczniac się wcześnie bądź dopiero później.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2007, 13:50:06 wysłane przez wiedzmin22 » Zapisane

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
mr_ironman
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Maj 02, 2007, 21:56:48 »

Narybek molinezji jest nieco większy od młodych mieczyków. Młode molinezje szybciej zaczynają pływać po akwarium, są bardziej smukłe i rosną w szybszym tempie. Narybek mieczyka rodzi sie mniejszy jest mniej ruchliwy i przez pierwsze dni po porodzie większość czasu spędza na dnie. Młode mieczyki są bardziej "kijankowate" natomiast molinezje bardziej przypominają dorosła rybę.
axepulse
Zainteresowany
**

łukasz jestem:p

« Odpowiedz #8 : Lipiec 23, 2007, 21:25:44 »

barwa u molinezji może być przekazana nawet od dziadków. Wiem bo sam miałem taką sytuację nawet nie raz. Samiec i samica black molly a młode szare, szare w czarne kropki,całkowicie czarne a niektóre nawet liropłetwe:)

i jeszcze jedno. jeśli chodzi o narybek żyworódek. Nie polecam mieszać nawet w tym samym wieku bo może się to źle skończyć. Prawie w 100% przeżyją gupiki,molinezje to około 50% natomiast mieczyki to tylko parę procent. Z 250 sztuk zostało zaledwie 10 mieczyków. Na własne oczy widziałem jak maleńkie gupiki się nad nimi pastwiły.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2007, 21:29:22 wysłane przez axepulse » Zapisane

...ostatnio zamieniłem akwarium towarzyskie na krewetkarium.
gg 1921930 Smiley
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Lipiec 24, 2007, 08:55:35 »

Może masz jakieś agresywne gupiki?  Grin

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Lipiec 24, 2007, 10:29:11 »

Jeśli chodzi o molinezje - małe które posiadam są koloru czarnego jednak są dwie prawie całe białe. A rodzice cali czarni  Grin

Z kolei małe mieczyki (około 12 sztuk) - 8 już nabrało barwy pomarańczowej a pozostałe przeźroczyste. Może jeszcze nabiorą kolorków a może będzie to tzw. forma dzika  Grin

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: