Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « glony w akwarium po leczeniu sera costapur
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: glony w akwarium po leczeniu sera costapur  (Przeczytany 1602 razy)
pabloso22
Nowy
*

« : Kwiecień 16, 2007, 18:12:21 »

Witam. moje akwarium miało 3 tygodnie, wpuscilem do niego neonki , niestety po tygodniu okazalo sie ze razem z rybami przynioslem rybią ospe. Zastosowalem sera costapur, niestety zaczely pojawiac sie glony . Po leczeniu wode czesciowo wymienilem i podalem biostarter bo lekarstwo zabija bakterie. Jest juz tydzien po tym jak skonczylem uzywac lekartw, wode podmienilem czesciowo juz 3 razy i niczym nie nawozilem przez ten tydzien a glony zaczynają sie coraz szybciej rozrastac. Moja akwarium ma 100l swiatlo 2x 18w , obecie pH 7,2 ; KH 6; GH 7 ; NO3 5 mg/l ; NO2 0 mg/l. Wynika ze akwarium chyba jeszcze nie wrocilo do normy po zastosowaniu sera costapur. mimo ze NO2 wynosi 0 świadczy razej o tym ze jeszce bakterie sie nie rozmnozyly bo jest dopiero tydzien po leczeniu a przed podawaniem leku NO2 wynosilo 0,5 mg/l. Plnuje od jutra zakryc akwarium przed dostepem swiatła na 4-5 dni. Glonów co prawda nie jest jeszcze dużo , ale systematycznie ich przybywa i boję się że za nim w akwarium dojdzie do równwagi to bede mial plage wszelakich glonów Pytanie do Was - czy w moim przypadku zakrycie ma sens?
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 16, 2007, 18:35:09 »

Mi nigdy po sera costapur nie wyszły glony, a miałem tak samo jak Ty młode akwarium i juz ospa, ja też myślałem, że zakrycie coś da i nic jajo, zakrywałem chyba tydzień, a światło było tylko ze świetlówek i jajo nic jeszcze gorzej, w moim przypadku pomogło jedynie nawożenie, ale nie wiem czy u Ciebie też da rade. Ja bym jeszcze poczekał, może się ustabilizuje

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
pabloso22
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 16, 2007, 20:03:15 »

Być moż że czegoś brakuje ,bo gdy zaczolem podawac lekarstwo to u Hygrophilia polysperma  liscie zaczely sie robić biale , aprzez ostatni tydzien nie podawalem żadnego nawozu i zauważylem żę liście te największe u  Hygrophilia polysperma   robią sie na krawędziach pofalowanie i podwijają sie pospod ...

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 16, 2007, 20:06:50 »

Możliwe, że jakiegoś pierwiastka brakuje

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: