Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kupiłem rośliny i co dalej??  (Przeczytany 2666 razy)
mihco
Bywalec

Ziom

« : Kwiecień 16, 2007, 18:19:53 »

Kupiłem moczarkę, i taką śmiszną trawkę jest urocza jak coś to mogę dać zdjęcie, i nie wiem jak to zasadzić korzenie tej trawki są całe w gąbce czy przez jakiś czas mogę to trzymać w koszyczku i gąbce, jak zrobić, żeby moczarka zaraz się nie rozwaliła?? Jak ją zasadzić, bo nigdy u niej korzeni nie widziałem. Jutro, albo dziś dam zdjęcie tej trawki Smiley

A oto zdjęcia:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/47bfd19099c5f288.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/da772acca384447d.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8fd590da4fc1fad6.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0087a99a89da3309.html
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2007, 18:39:48 wysłane przez mihco » Zapisane

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
xmateuszxxx
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 16, 2007, 19:01:19 »

bardzo ladna ja bym je powyciagal bo bez koszyczka sie lepiej zozrosna przynajmniej trawka wez go potnij tylko nie zniszcz roslinki moczarce nic sie nie stanie jak ja wyjmniesz wystarczy dobrze wsadzic Smiley

160l
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 16, 2007, 19:19:37 »

A urosną jej korzenie??

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 16, 2007, 19:43:27 »

Rośliny nie powinny rosnąć w gąbce ani koszyczku bo gąbką się mogą rybki zadławić. Należy ją wyciągnąć i przesadzić w podłoże. Możesz też coś takiego zrobić, że kupisz specjalne podłoże z nawozem, wypchasz ten koszyczek tym podłożem i wtedy wsadzisz roślinkę razem z tym podłożem z koszyczkiem pod żwirek. Tak robi się przy rybkach, które lubią coś czasem wykopać albo jak masz większe zbrojniki.

U mnie moczarka rośnie w podłożu ale generalnie nie była chętna fo zapuszczenia korzeni. Kiedyś robiłam tak, że przywiązywałam ją do kamienia i ten kamień wsadzałam w podłoże.

Poza tym nie widzę na tych zdjęciach moczarki tylko kabombę. A kabomba normalnie rośnie w podłożu. Jak ją wsadzisz w podłoże to wypuści korzonki.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2007, 19:46:01 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 16, 2007, 20:05:12 »

A ja przez całe życie myślałem, że to moczarka, czyli spokojnie dostanie korzeni?? a jeszcze jedno czemu tak gubi malutki kępki listków to źle czy normalne jak przy niej się coś robi?? Mam problem z tą trawką, bo nie che wyjść z koszyka  Undecided

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 16, 2007, 20:19:09 »

Gubi listki bo coś jej nie odpowiada.

Pozdrawiam,
Emi

ehro
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 16, 2007, 20:35:47 »

Kabomba gubi lisice jak ma za mało światła.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 16, 2007, 20:44:15 »

No to nie jest tak do końca. Ja miałam ją w 60 l akwarium ze standardową 15 W leuci bez odbłyśników i rosła jak chwast.

Pozdrawiam,
Emi

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 16, 2007, 20:44:54 »

Hm... stosuje nawóz, ale teraz raz zgubiła jakieś 2-3 godziny po zakupie...

wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 16, 2007, 20:55:03 »

może uszkodziły się podczas transportu.... Czasem tak jest

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 16, 2007, 21:04:24 »

Albo przy wyjomwaniu z folii to już bardziej prawdopodobne, a jakie pierwiatki powinna mieć woda pozytywna dla roślin czy są jakieś testy na to??

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 16, 2007, 22:17:37 »

Kabomba moze tracic to i owo po kupieniu. Tym sie nie martw. Jak ja posadzisz i dasz troche nawozu to bedzie rosla i 10cm na dzien. Nie nadazysz z przycinkami. To inne to jest chyba ten maly Eleocharis (acularis albo vivipara) trudno powiedziec, bo zdjecia sa b. nieostre. ten eleocharis (jesi to to) jesli sa to takie cienkie nitki, niemalze bez korzeni to eleocharis. Jesli jest to taki lancuszek trawek polaczony zielonym klaczem, to Lilaepsis. Ale mi wyglada to na eleocharis, a to rosnie troche dziwnie. Jeszcze sam nie wykumalem tej rosliny bo jakos cienko rosnie, ale ogolnie rzecz biorac, to sadzi sie to niemalze pojedynczo pincetka. Cos jak implantacja wlosow.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 17, 2007, 06:25:29 »

No spróbujemy, nie jest ta roślinka połączona, a hm korzenie coś w tym rodzaju ma Tongue, a nawóz to mam Tropicala AquaPlant B + Ferro Activ Cheesy

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: