Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mchy  (Przeczytany 2787 razy)
Agas
Nowy
*

« : Kwiecień 16, 2007, 22:47:28 »

Czy jest jakaś stronka poświęcona mchom.Gatunki,odmiany,wymagania i inne informacje.Obiecałam córce ładne krewetkarium i chciałam zebrać kilka wiadomości o roślinkach,coby ładnie wszystko zaplanować.Może mi ktoś podać link.Jakoś nie interesowałam się tym wcześniej i nic nie wiem.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 17, 2007, 07:16:04 »

U nas w GSA (www.gsa.org.pl) jest kolega Zobek - ma dosyć sporą wiedzę na temat mchów. Podpytaj go u nas na forum ... na pewno cosik ci poradzi Wink

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 17, 2007, 07:16:58 »

http://www.wszim-sochaczew.edu.pl/mchy/default.asp

Jeśli masz jakieś pytania najlepiej pytaj użytkownika zobek, to jest specjalista od mchów i wątrobowców.

Zapraszam również do zadawania pytań zobkowi tu: http://www.gsa.org.pl/forum/viewforum.php?f=20

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Agas
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 17, 2007, 10:13:17 »

O coś takiego mi chodziło.Dzięki.Napewno będe pytać,bo należe do tych co pytają,a nie do tych co udają że wiedzą wszystko.Krewetkarium ma być na zakończenie roku szkolnego.Troche czasu jeszcze mam żeby się podszkolić  Cheesy
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 17, 2007, 22:18:23 »

ey, ludzie, dobrze, ze przez przypadek wszedlem na ten watek. Toz to genialna stronka, a Wy dopiero teraz z tym wychodzicie....

pozostaje pytanie, skad wytrzasnac te wszystkie gatunki. myslalem, ze mam juz prawie wszystkie, a tu sie okazuje, ze nie mam prawie zadnego  Wściekły

Ale stronka totalny szok!  Good ! Good ! Good !

kurde.... obejzalem jeszcze kilka zdjec...

zakladam M E C H A R I U M  !!!!!!!!!!!!!!!!!
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2007, 22:22:56 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 18, 2007, 07:37:06 »

Zobacz to mcharium z polskimi mchami od zobka i tego cube'a z wątrobowcami...widziałam je na żywo, po prostu cudo... zdjęcia nie oddają tego jak to wygląda.

Mcharium: http://www.gsa.org.pl/forum/viewtopic.php?t=94

Wątrobarium: http://www.gsa.org.pl/forum/viewtopic.php?t=136
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2007, 07:38:48 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 18, 2007, 07:38:59 »

kurde.... obejzalem jeszcze kilka zdjec...

zakladam M E C H A R I U M  !!!!!!!!!!!!!!!!!

Hehehe ... pamietaj jednak, żeby taki zbiornik postawić gdzieś gdzie temp wody będzie niska (bodajże najlepiej 20 oC). Kolega zobek akurat swoje mcharia teraz przenosi do piwnicy, bo inaczej temp letnie ubiły by mu wszystko co tam się znajduje Smiley

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 18, 2007, 09:42:51 »

tak, te zdjecia widzialem juz wczoraj - poprostu pojechane. Juz dawno chodzac po lesie zastanawialem sie nad zrobieniem takiego mecharium ladowego - bez wody i moze trzymac w nim jakies egzotyczne modliszki czy cos (widzialem na allegro fajne "zestawy" modliszek)

Teraz musze pracowac, ale wieczorem wejde na te strone i sobie jeszcze poczytam i popatrze.

Mysle, ze sprobuje pierw zrobic cos podwodnego z tymi popularnymi mchami, abym mogl miec typowe dla rybek temperatury. Mam Java, X.mas i Erectus no i troche pelii (ale strasznie wolno rosnie). Moze dokupie cos na allegro. No ale pierw musze sie tam wczytac, bo widac, ze to kopalnia zlota inspiracji. No i strasznie podobaja mi sie te korzenie torfowe...

A tak na marginesie:
Dostalem ostatnio 2 kepki Aquafern... macie moze jakies linki, gdzie mozna sie dowiedziec, co z tym mozna robic (jakies aranzacje itp) bo jak wbije w Googlu to wypada tylko eBay.

Dziex z gory, pozdrowienia

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: