Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ile Korzeni w 112l akwarium  (Przeczytany 1780 razy)
Rafael
Zainteresowany
**

lol

« : Kwiecień 17, 2007, 20:28:44 »

jak myslicie ile mozna miec korzeni w 112 litrowym akwarium. Ja osobiscie mam 3 dwa duze i jeden maly. ale postanowilem jednego wyciagnac poniewarz bardzo spadala mi twardosc weglowa wody czy to moglo byc spowodowane zbyt wielkom iloscia korzeni. i wogole jaki wplyw maja one na wode oprocz tego ze troche ja farbuja.
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 17, 2007, 21:49:46 »

jezeli farbuja to nie sa wystarczajaco spreparowane !! nie maja one praktycznie zadnego wplywu na warunki w akwa, a to ile ich mozesz miec to jest bardzo smieszne pytanie.. odp brzmi: ILE CHCESZ!! zalezy od tego jak ci sie bedzie podobac !!

8317910

czarek
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 17, 2007, 21:53:47 »

ja mam dwa w 50l. ale takie niewielkie, kupione w sklepie i nic się z wodą nie dzieje, wskaźniki są takie same jak były przed ich włożeniem
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 17, 2007, 21:59:24 »

W wiekszosci korzeni przebiegaja pewne procesy rozkladowe czy jakies tam. Dzialaja one podobnie jak torf, czyli obnizaja stopniowo TWO, potem TWW i troche pH. Wydzielaja kwasy humusowe i hebaciano-brazowe kwasy fulwenowe. Uwalniaja nieocenione pierwiastki sladowe i inne skladniki naturalne.

Kwasy humusowe pomagaja w przyswajaniu zelaza a herbaciane zabarwienie wody neutralizuje korzystne dla glonow promienie UV juz na malych glebokosciach.
 papa

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 18, 2007, 07:54:38 »

Kwasy humusowe pomagaja w przyswajaniu zelaza...

Przyswajaniu przez co? Z tego co kojarzę to związki humusowe mają silne właściwości wiązania się z metalami a najsilniej wiążą się właśnie z żelazem, więc de facto wyłapują żelazo zawarte w wodzie.
Jest w tym natomiast duży plus: związki humusowe wiążą metale ciężkie, zakwaszają wodę oraz zmiękczają. Poza tym korzenie to świetne kryjówki dla ryb i krewetek i im więcej korzeni w akwarium tym lepiej.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 18, 2007, 11:24:54 »

Przyswajaniu przez co? Z tego co kojarzę to związki humusowe mają silne właściwości wiązania się z metalami a najsilniej wiążą się właśnie z żelazem, więc de facto wyłapują żelazo zawarte w wodzie.

cos niedawno czytalem, ze humusy dzialaja korzystnie na "rozpuszczanie" Fe w wodzie, czy tworza z Fe przyswajalne dla roslin (i ryb ?) formy. Ale reki nie dam. Szukalem tawet tego textu ponownie ale juz nie znalazlem  Undecided

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: