powiedz mi czy:
- ten czerwony obszar jest wypukły względem skóry czy jest to nadżerka (wklęsły)
wypukły
- powiedz mi czy brzegi tego czerwonego obszaru są okrągłe czy mają delikatny zarys postrzępiony
w pierwszym okresie po zaobserwowaniu "narośl" była koloru różowo/czerwonego. teraz po kilku tygodniach wyblakła i kolor jest bardziej biały niz czerwony. nie jest to narośl typowo okrągła. można powiedzieć że lekko postrzepiona. to zamieszczone zdjęcie to zdjęcie samiczki - pierwsze objawy wystapiły około tygodnia temu. widać nieregularne zaczerwienienie. u samca po kilku tygodniach narośl jest mniejsza, zbliżona do bieli i ma bardziej regularny okrągły kształt
- czy w tym obszarze widzisz jakieś białe bądź ciemne przebarwienia (plamki, żyłki itp itd) lub czy ma ten obszar jednolity kolor
jak wyżej. przebarwień ciemnych nie zaobserwowałem
- czy wokół tego obszaru ryba wydziela większą ilośc śluzu (żeby to sprawdzic musisz wyłowic rybę i się przyjżec w dobrym świetle padającym na ukos)
- i czy obszar jest opuchnięty ( spójż na rybę od dołu albo od strony głowy i porównaj obydwa boki ryby czy są symetryczne czy nie
te dwie kwestie zweryfikuję a zwłaszcza kwestię śluzu zweryfikuję jeszcze dzisiaj po południu. ale dodatkowa opuchlizna boku raczej nie występuje
P.S. postaram się jeszcze dzisiaj wieczorem pstryknąć aktualną fotkę samca bys mógł porównać obraz narosli z fazy początkowej( fotka samiczki już dodana) i fazy po kilku tygodniach (nowe zdjęcie)
dodam jeszcze że po konsultacjach na innym forum raczej opinie skłaniają się ku bakteriom a nie pasożytom. i myślę nad krótkotrwałą kuracją w silnym roztworze z bactopur direct i dodatkowo kilkudniową (3 dni) kuracje w akwa ogólnym bo jak widać przenosi sie z ryby na rybę. ale poczekam jeszcze na Twoją diagnozę.