Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Przewodnosc - ogromne rozbieznosci...
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Przewodnosc - ogromne rozbieznosci...  (Przeczytany 1252 razy)
lucas71
Nowy
*

« : Kwiecień 18, 2007, 16:19:17 »

Witajcie.

Dzis mialem mozliwosc pozyczyc konduktometr wiec dlugo sie nie zastanawialem...
Od razu wzialem sie do sprawdzania parametrow. Co sie okazalo? Otoz:
- w wodzie, do podmian (kranowka tydzien odstana)  = 360uS/cm
- w akwarium 72l (ph=7,8, TwO=11, TwW=10, temp=26st, 6x Brzanka rozowa+4xKirysek+5xAmano) = 370uS/cm
- w akwarium 22l (ph=8, TwO=11, TwW=10, temp=26st, 1+2 Gupik, 1xOtosek) = 1570uS/cm(!!) (slownie tysiac piecset siedemdziesiat)
NATYCHMIAST podmienilem okolo 30% wody i po ponownym pomiarze urzadzenie wskazalo 1200uS/cm.

Czy ten parametr przy pozostalych wartosciach moze miec zly wplyw na ryby i rosliny?
Gdzies na forum czytalem, ze przewodnosc przeklada sie na twardosc ale w moim wypadku to nie ma miejsca... Powtarzalem pomiar kilkakrotnie i przed i po podmianie i za kazdym razem moj pomiar okazywal sie prawidlowy...

Uczymy się języków obcych a po polsku piszemy i mówimy niepoprawnie - starajmy się to zmienić...
=============================================================
Pozdrawiam.
Jacek
GG: 3673121
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 18, 2007, 22:02:56 »

a ja slyszalem/czytalem ze przewodnosc to glownie zasolenie. (co by bylo logiczne bo pamietam jeszcze z podtawowki, jak pani mowila na chemii, ze bez soli woda nie przewodzi pradu, czy jakos tam minimalnie)

moze masz w tym malym akwa jakis kamien ktory puszcza sol do wody...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2007, 22:05:56 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: