jog
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #105 : Styczeń 03, 2005, 19:41:50 » |
|
te "jajeczka" to ikra... ryby żyworodne to nie bez ikry lecz ikra wykluwa sie w ciele matki...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kruczyslaw
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #106 : Styczeń 03, 2005, 19:50:57 » |
|
ja jakos ikry niewidzialem nigdy jedynie widzialem jak rybka po urodzeniu wypada w takiej jagby kuleczki z ktorej sie wykluwa hihihi ikra inaczej wyglada :]
|
|
|
|
|
|
pozdrowienia z Sanoka 
|
|
|
Plex
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #107 : Styczeń 03, 2005, 21:10:59 » |
|
Gupiki, mieczyki i molinezje to sa ryby JAJOZYWORODNE czyli ikra wykluwa sie w ciele matki. Nie maja one nic wspolnego z rybami zyworodnymi gdzie ciaza przebiega jak np u ssakow. Te kuleczki z ktorych one wypadaly to byly wlasnie jajeczka ikry. U mnie kilka wypadlo jeszcze nie wyklutych ale nie moglem ich potem znalezc na zwirze wiec nie powiem co z nimi sie stalo. Tylko sie tu nie pobijcie :wink:
|
|
|
|
|
|
Setka po starcie
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #108 : Styczeń 03, 2005, 23:09:30 » |
|
hmmm a ja myślę że to się dzieli tak : Żyworodne - a)jajożyworodne b) żyworodne właściwe Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Plex
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #109 : Styczeń 03, 2005, 23:49:32 » |
|
Ryby jajozyworodne: -Garbatka (Poecilia nigrofasciata) -Gupik (Poecilia reticulata) -Molinezja ostropyska (Poecilia sphenops) -Molinezja zaglopletwa (Poecilia velifera) -Mieczyk Hellera (Xiphophorus helleri)
Ryby zyworodne to np: -Xenotoca eiseni (wiecej nie znalazlem :wink: )
|
|
|
|
|
|
Setka po starcie
|
|
|
Kruczyslaw
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #110 : Styczeń 04, 2005, 11:57:00 » |
|
nio i wszystklo jest jasne dodam tylko ze ja np nie widzialem u gupika ikry(w postaci ikry takiej np jak glonojad) o to mi chodziło :] jedyne co widzialem to ze mlode gupiki np nieraz powydostaniu sie z brzucha sa ulozone w kuleczki :] pozatym plex oczywiscie nie wymieniles wszystkich jajozyworodnych oczywisice nie ma potrzeby jak ktos chce poszuka sobie strony nie wiem czy na tym forum widzialem adres do fajnej strony z samymi tymi rybkami niektore sa naprawde ciekawe niestety u mnie ich niedostane. a moje pytanko do kogos kto chodowal inne niz takie pospolite w sklepach zoologicznych gatunki rybkow typu gupik mieczyk czy wszystkie zyworudki tak strasznie masowo sie rozmnazaja ?? bardzo mnie to ciekawi :]
|
|
|
|
|
|
pozdrowienia z Sanoka 
|
|
|
Plex
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #111 : Styczeń 04, 2005, 15:57:53 » |
|
Zgadza sie nie wszystkie wypisalem. Tylko te najpopularniejsze jako przyklady. Zainteresowanych odsylam do strony: http://www.zyworodki.akwarysta.pl/A ja i tak najbardziej lubie molinezje :wink:
|
|
|
|
|
|
Setka po starcie
|
|
|
Kruczyslaw
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #112 : Styczeń 04, 2005, 17:06:14 » |
|
mi sie natomiast najbardziej podoba Phallichthys amates czyli wesoła wdówka niestety ja jej nigdy u mnie nie widzialem i mam szanse rowne zero na pozyskanie tej rybki a u was w waszych miejscowosciach mozna dostac ja ? dokladnie Plex o tą stronke mi chodziło dzięki
|
|
|
|
|
|
pozdrowienia z Sanoka 
|
|
|
Jaro_szcz
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #113 : Luty 11, 2005, 16:58:28 » |
|
Mam 2 samice molinezji "Black Molly" i jednego samca 4 dni temu urodziły sie i mam 54 małe moli i nie odłowiłem z ogólnego :-) tak tak tyle ich jest super:-)  i nadal sa wszystkie po 4 dniach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Darp
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #114 : Luty 25, 2005, 19:27:11 » |
|
Jaro...a jak to liczysz.....bo ja mam problemy aby 15 policzyć...a 54... :-) Pozdrawiam Darp
|
|
|
|
|
|
Sprzedam Piasek Kwarcowy
112 l; 2x molinezja Black Molly, 1x milinezja żółta, 2x gupik, 7x zbrojnik niebieski, 3x naskalnik + maluszki, 4x kosiarka, 4x mieczyk, 4x otosek, 1x kiryśnik, 3x bocja wspaniała
|
|
|
Plex
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #115 : Luty 25, 2005, 23:44:46 » |
|
jak ja liczylem pierwszy miot gupikow to kilka osob liczylo po kilka razy i najwiecej wyszlo odpowiedzi 39. innego sposobu nie znam chyba zeby je odlawiac po sztuce :wink:
|
|
|
|
|
|
Setka po starcie
|
|
|
Jaro_szcz
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #116 : Luty 27, 2005, 12:17:12 » |
|
odławiałem po kilka sztuk do małego akwa w ten sposób udało mi sie policzyć , nastepnie wszystkie wróciły do ogólnego akwa .Wczoraj odławiałem częśc z nich bo był za duży tłok  rozdałem znajomym miały ok.1,5cm zostawiłem tylko 10szt. Tym razem udało sie rozdac  Dodam ze molinezje rodziły sie w nocy przy zgaszonym świetle moze to jest pozytywnym czynnikiem ze uratowoało sie tak dużo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #117 : Luty 28, 2005, 15:46:31 » |
|
Z tym oszczędzaniem molly's to nie ma co przesadzać ja z akwarium 112l jestem w stanie sprostać zamówieniom dwóch sklepów zoologicznych i ciągle mam problem co zrobić z resztą rybek... Już nawet zrezygnowałem z odławiania młodych na jakiś czas podobnie zreszta sprawa ma się z glonojadami ale te mam zamiar sprzedać odrazu w większej liczbie - pozatym ich liczebnoiść daje się kontrolować... Niestety ceny jakioe dostaje na moje molly's yakie około 3cm nie są najlepsze - 1,- do 1,50 to nie za dużo ... ale przynajmniej akwa się samo utrzymuje 
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
fafel
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #118 : Marzec 03, 2005, 15:23:22 » |
|
ale ta biala plama to dotyczy wszystkich molinezji czy tylko black molly bo ja mam na przyklad pomaranczowa i ma biala plame
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Neon czerwony
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #119 : Marzec 04, 2005, 15:19:54 » |
|
Wszystkie molinezje(a przynajmniej większośc) z jakimi się spotkałem miały białą plamę przed rozmnażaniem. Jeśli twoja molinezja pomarańczowa ją ma to niedługo możesz się przygotować na rybi atak 
|
|
|
|
|
|
Akwa 60l (dopiero początek obsady): 4 bojki (1 samiec, 3 samiczki) -12 Neonów Innesa HABEMUS PAPAM!
|
|
|
|