Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 33
  Drukuj  
Autor Wątek: Molinezje  (Przeczytany 156048 razy)
jog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #105 : Styczeń 03, 2005, 19:41:50 »

te "jajeczka" to ikra...
ryby żyworodne to nie bez ikry lecz ikra wykluwa sie w ciele matki...
Kruczyslaw
Stały użytkownik

« Odpowiedz #106 : Styczeń 03, 2005, 19:50:57 »

ja jakos ikry niewidzialem nigdy jedynie widzialem jak rybka po urodzeniu wypada w takiej jagby kuleczki z ktorej sie wykluwa hihihi ikra inaczej wyglada :]

pozdrowienia z Sanoka Tongue
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #107 : Styczeń 03, 2005, 21:10:59 »

Gupiki, mieczyki i molinezje to sa ryby JAJOZYWORODNE czyli ikra wykluwa sie w ciele matki. Nie maja one nic wspolnego z rybami zyworodnymi gdzie ciaza przebiega jak np u ssakow. Te kuleczki z ktorych one wypadaly to byly wlasnie jajeczka ikry. U mnie kilka wypadlo jeszcze nie wyklutych ale nie moglem ich potem znalezc na zwirze wiec nie powiem co z nimi sie stalo. Tylko sie tu nie pobijcie  :wink:

Setka po starcie
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #108 : Styczeń 03, 2005, 23:09:30 »

hmmm a ja myślę że to się dzieli tak : Żyworodne - a)jajożyworodne b) żyworodne właściwe
Pozdrawiam

112,25
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #109 : Styczeń 03, 2005, 23:49:32 »

Ryby jajozyworodne:
-Garbatka (Poecilia nigrofasciata)
-Gupik (Poecilia reticulata)
-Molinezja ostropyska (Poecilia sphenops)
-Molinezja zaglopletwa (Poecilia velifera)
-Mieczyk Hellera (Xiphophorus helleri)

Ryby zyworodne to np:
-Xenotoca eiseni
(wiecej nie znalazlem :wink: )

Setka po starcie
Kruczyslaw
Stały użytkownik

« Odpowiedz #110 : Styczeń 04, 2005, 11:57:00 »

nio i wszystklo jest jasne dodam tylko ze ja np nie widzialem u gupika ikry(w postaci ikry takiej np jak glonojad) o to mi chodziło :] jedyne co widzialem to ze mlode gupiki np nieraz powydostaniu sie z brzucha sa ulozone w kuleczki :] pozatym plex oczywiscie nie wymieniles wszystkich jajozyworodnych  oczywisice nie ma potrzeby jak ktos chce poszuka sobie strony nie wiem czy na tym forum widzialem adres do fajnej strony  z samymi tymi rybkami niektore sa naprawde ciekawe niestety u mnie ich niedostane. a moje pytanko do kogos kto chodowal inne niz takie pospolite w sklepach zoologicznych gatunki rybkow typu gupik mieczyk czy wszystkie zyworudki tak strasznie masowo sie rozmnazaja ?? bardzo mnie to ciekawi :]

Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #111 : Styczeń 04, 2005, 15:57:53 »

Zgadza sie nie wszystkie wypisalem. Tylko te najpopularniejsze jako przyklady. Zainteresowanych odsylam do strony:
http://www.zyworodki.akwarysta.pl/
A ja i tak najbardziej lubie molinezje :wink:

Setka po starcie
Kruczyslaw
Stały użytkownik

« Odpowiedz #112 : Styczeń 04, 2005, 17:06:14 »

mi sie  natomiast  najbardziej  podoba Phallichthys amates czyli wesoła wdówka niestety ja jej nigdy u mnie nie widzialem i mam szanse rowne zero na pozyskanie tej rybki a u was w waszych miejscowosciach mozna dostac ja ?   dokladnie Plex o tą stronke mi chodziło dzięki

Jaro_szcz
Nowy
*

« Odpowiedz #113 : Luty 11, 2005, 16:58:28 »

Mam 2 samice molinezji "Black Molly" i jednego samca 4 dni temu urodziły sie i mam 54 małe moli  i nie odłowiłem z ogólnego  :-) tak tak tyle ich jest super:-) Smiley  i nadal sa wszystkie po 4 dniach Smiley
Darp
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #114 : Luty 25, 2005, 19:27:11 »

Jaro...a jak to liczysz.....bo ja mam problemy aby 15 policzyć...a 54...
:-)
Pozdrawiam
Darp

Sprzedam Piasek Kwarcowy

112 l; 2x molinezja Black Molly, 1x milinezja żółta, 2x gupik, 7x zbrojnik niebieski,
3x naskalnik + maluszki, 4x kosiarka, 4x mieczyk, 4x otosek, 1x kiryśnik, 3x bocja wspaniała
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #115 : Luty 25, 2005, 23:44:46 »

jak ja liczylem pierwszy miot gupikow to kilka osob liczylo po kilka razy i najwiecej wyszlo odpowiedzi 39. innego sposobu nie znam chyba zeby je odlawiac po sztuce  :wink:

Setka po starcie
Jaro_szcz
Nowy
*

« Odpowiedz #116 : Luty 27, 2005, 12:17:12 »

odławiałem po kilka sztuk do małego akwa w ten sposób udało mi sie policzyć , nastepnie wszystkie wróciły do ogólnego akwa .Wczoraj odławiałem częśc z nich bo był za duży tłok Smiley rozdałem znajomym miały ok.1,5cm zostawiłem tylko 10szt. Tym razem udało sie rozdac Smiley Dodam ze molinezje rodziły sie w nocy przy zgaszonym świetle moze to jest pozytywnym czynnikiem ze uratowoało sie tak dużo.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #117 : Luty 28, 2005, 15:46:31 »

Z tym oszczędzaniem molly's to nie ma co przesadzać ja z akwarium 112l jestem w stanie sprostać zamówieniom dwóch sklepów zoologicznych i ciągle mam problem co zrobić z resztą rybek... Już nawet zrezygnowałem z odławiania młodych na jakiś czas podobnie zreszta sprawa ma się z glonojadami ale te mam zamiar sprzedać odrazu w większej liczbie - pozatym ich liczebnoiść daje się kontrolować...
Niestety ceny jakioe dostaje na moje molly's yakie około 3cm nie są najlepsze - 1,-  do 1,50 to nie za dużo ... ale przynajmniej akwa się samo utrzymuje Wink

112,25
fafel
Nowy
*

« Odpowiedz #118 : Marzec 03, 2005, 15:23:22 »

ale ta biala plama to dotyczy wszystkich molinezji czy tylko black molly bo ja mam na przyklad pomaranczowa i ma biala plame
Neon czerwony
Nowy
*

« Odpowiedz #119 : Marzec 04, 2005, 15:19:54 »

Wszystkie molinezje(a przynajmniej większośc) z jakimi się spotkałem miały białą plamę przed rozmnażaniem. Jeśli twoja molinezja pomarańczowa ją ma to niedługo możesz się przygotować na rybi atak Cool

Akwa 60l (dopiero początek obsady):
 4 bojki (1 samiec, 3 samiczki)
-12 Neonów Innesa
HABEMUS PAPAM!
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 33
  Drukuj  

Skocz do: