W weekend może uda się znaleźć chwile na foty, ale w sumie teraz rośliny rosną 10 razy wolniej więc aktualizacje będę robił rzadko, ale skoro baniakmaniak chcesz to opiszę po krótce jak to wygląda.
Ale może zacznę od początku,.... jak już wiesz zmieniłem w baniaku oświetlenie z 216W T5 (do sprzedania cały zestaw) na 6 tub LED z czego 4 tuby po około 40-50 diod każda w kolorze ciepłym i 2 tuby też po około 40-50 LED w kolorze zimnym, moc pobierana łącznie około 24W, ilości lumenów nie znam, ale jest jasno w akwarium i fajnie się na to patrzy (ani za ciemno ani za jasno).
Czas świecenia uległ zmianie rozjaśnienie następuje około 10:00 i świecą z pełną mocą do 21:00 a potem ściemniają i tak co dzień. CO2 podaję jak wcześniej w automacie, ale PH uległo zmianie z 6.82-6.95 na 7.30-7.50 - i zasadniczo utrzymuje się w granicach 7,40; CO2 rzadko jest załączane. Nawozów minimum raz po podmianie wody jakieś 10ml mikro i tyle. Temperatura około 23-24 stC, praktycznie bez grzałki.
RYBY
W takich warunkach brzanki czują się WYŚMIENICIE, zdechła tylko jedna z 58-59szt na samym początku i nie za bardzo wiem czemu chyba aklimatyzacja, choć w sklepie były ponad 2 tygodnie więc co miało zdechnąć to już w sklepie poszło.
Brzanki na samym początku wpieprzyły wszystkie fireredki teraz nawet nie wiem czy w ogóle mam je w akwa, pozostały amano i filtrująca, natomiast z moich obserwacji brzanki zagłodziły mi kiryski które zaczęły zdychać z głodu. Brzanka jest niesamowita jak zobaczy żarcie to nie ma mocnych nie uronią na dno ani jednej tysięcznej grama
po prostu małe piranie, które wpieprzą wszystko dosłownie, skutek jest taki że mam super czyste idealnie bez glonów akwarium z czego jestem podwójnie zadowolony - 1. super żywe nie bojące się rybki którym nie muszę podawać pod pysk jedzenia; 2. pięknie czyste lśniące podłoże już od miesiąca, o tym że wszystko leci na automacie (sterownik, karmik) i rzadko zaglądam już nawet nie piszę
ROŚLINY
ok, co do roślin, w tych warunkach jak pisałem wcześniej rzecz ma się następująco:
1. hygrophila corymbosa - rosła, rośnie i będzie rosnąć - polecam wszystkim tę roślinkę
2. Hydrocotyle leucocephala - rośnie zdrowe i silne ale wolno
3. ludwigia repens - marnieje na pniu widać niedobory, światła, potasu, makro i mikro kolor zielony z lekkim odcieniem brązowego liście małe i słabe - będzie robić wyjazd z akwa
4. sagittaria subulata - stoi w miejscu na razie nie rośnie, ale też nie gnije, mam nadzieje że to okres przejściowy i że da radę się przyjąć
5. moczarka kanadyjska - rośnie ładnie zdrowa mocna ciut mniejsza rozeta niż wcześniej ale za to gęstsza
6. rotala rotundifolia - marnieje najbardziej - gnije, listki małe, prawie zdziczała, słaba kolor liści zielony z odcieniem brązowego, miałem już ją wyrzucać ale dałem jej szansę gdyż miałem pięknie wyrośniętą ze wcześniejszego akwa i po prostu szkoda było wyrzucać, ale w weekend chyba wyjedzie z piskiem z akwa
7. Limnophila aquatica - nagłe zahamowanie wzrostu, zamiast pięknych nowych koronek wypuszcza dzikie proste listki, żółknie, jest 3 razy mniejsza w sensie średnicy aniżeli wcześniej, może gdzieś na tyle jeszcze ją pozostawię jakiś czas
8. bacopa - wzrost prawie zerowy, nowych listków brak na razie ciężko powiedzieć co będzie ale widać że chyba też będziemy musieli się rozstać
Reszta roślin wyjechała z akwa wraz z paletami
poluję na Cryptocoryne pontederiifolia, może ktoś ma chociaż sadzonkę chętnie zamienię za coś!!!
ta roślinka u mnie rosła nawet bez CO2 i zawsze miała się dobrze dlatego bardzo bym ją widział w moim akwa
pozdrawiam