Ostatnio trochę się zaszyłem, w tym czasie intensywnie walczyłem nad poprawą wizerunku akwarium. Przemyślałem to co mi bardziej doświadczeni forumowicze podpowiedzieli i starałem się do tych rad stosować. Poniżej zamieszczam listę najważniejszych zmian jakie zaszły i aktualne zdjęcie zbiornika.
Liczę na dalsze wskazówki i opinie - zwłaszcza te krytyczne
Najważniejsze zmiany:
1.
Napiszę tak. Straszny mix masz. Zweryfikuj koniecznie obsadę.
Pełna obsada widoczna w pierwszym poście, poniżej podaję te osobniki, których się pozbyłem:
- Brzanka sumatrzańska - Puntius tetrazona
- Duch amazoński (brazylijski) - Apteronotus albifrons
- Gurami marmurkowy - Trichogaster trichopterus (ilość: 2)
- Sumik szklisty - Kryptopterus bicirrhis (ilość: 2)
- Otosek - Otocinclus affinis
- Neon czerwony - Paracheirodon axelordi (ilość: 7)
- Minor (Bystrzyk barwny) - Hyphessobrycon eques (ilość: 2)
- Mieczyk Hellera - Xiphophorus helleri (ilość: 2)
- Długonos ciernisty - Macrognathus aculeatus
- Piskorek Kuhla - Pangio kuhlii
2.
Ja bym wywalił ten kawałek zaginionych ruin koloseum.
Nie jest tak źle, no może poza tym łukiem tryumfalnym z przodu, ceramiką z tyłu[..]
Pozbyłem się wszystkich ceramicznych elementów. "Zaginione ruiny koloseum" zastąpiłem korzeniem (trochę słabo go widać, więc nie wykluczam czegoś większego)
3.
-te wielkie żabienice australijskie pomniejszające optycznie zbiornik bym wywalił, albo zostawił jedną gdzieś na 3 planie z boku, a na ich miejsce wrzucił jakieś łodygowce-rotala indica dodałaby tu trochę koloru
Zostawiłem tylko jedną dużą żabienicę. W powstałem wolne miejsce wrzuciłem trochę rotali (rośnie dość powolnie, ale stopniowo się rozrasta). Pozostałe rośliny dostały dzięki temu więcej światła i nieco odżyły.
4. Tło akwarium - fototapetę - zastąpiłem granatowym brystolem.
I jeszcze parę innych, drobnych zmian, które mam nadzieję poprawiły nieco wygląd akwarium. Prawa strona zbiornika jeszcze do modyfikacji.
Zdjęcie w pełnych rozmiarach:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/edfd4e5fd7c66a85.html