Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Reno 200L Dorzecze Amazonki - NOWE FOTKI Z 14.07.2010
Ankieta
Pytanie: Jak oceniacie aranżacje (flora i fauna) akwarium?
bardzo dobrze
dobrze
średnio
źle

Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  
Autor Wątek: Reno 200L Dorzecze Amazonki - NOWE FOTKI Z 14.07.2010  (Przeczytany 22338 razy)
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« : Lipiec 19, 2009, 19:36:37 »

Po zamknięciu starego akwa (160L) i jego sprzedaży wraz osprzętem, fauna i florą założyłem nowy zbiornik, który prezentuję już poniżej.
Ostatnio zaszły w nim duże zmiany stąd poniższa aktualizacja.

AKWARIUM 200L PROSTE

wymiary: 100x40x50 cm

Urządzenia techniczne:

- oświetlenie aktualne:
WROMAK przerobiony (ale obecnie używam tylko 2 gniazda 2x30W T8)  : świetlówka 3x30W T8 (patrząc od przodu): 1xAquarelle TL-D 10000K PHILIPS + 1xTL-D 30W/865MASTER 6500K PHILIPS  oraz odbłyśniki aluminiowe na każdą ze świetlówek. Oświetlanie akwarium przez 12h/dziennie (od 11.00-23.00).

- filtracja aktualna:
filtr zewnętrzny Tetra EX700 z deszczownią z wypełnionymi koszyczkami(od dołu): bioceramika+gąbka, bioceramika, 2xgąbka, gąbka + podwójna warstwa waty akwarystycznej Sera

-napowietrzanie aktualne:
brak kostki, ruch tafli wody jedynie poprzez deszczownię

- nawożenie aktualne:
MhK Filtus w kulkach

- CO2:
 obecnie nie podaję

- woda :
"przygotowana" z użyciem Planta Gainer Safewater                                                                                                                                                                                                                               
Parametry wody aktualne z dnia 28.03.2010 mierzone testem paskowym 5in1 JBL
temp. 27oC (upały + ciepło od oświetlenia)                                                                                         
NO3<10
NO2=0
pH=7,2
GH >7od
KH=6od   
PO4=0,4mg/l 

- podłoże aktualne:
wielobarwny żwir kwarcowy rzeczny o granulacji 0,8-2mm w ilości 50kg

- dekoracje aktualne:
9xkorzeń + 2 mały leżące (prosty i gruby)
2xlignity
2xpołówka łupiny orzecha koskoswego z pojedynczym otworem
tło z płachty czarnego bristolu

Flora aktualna:
Echinodorus Amazonicus
Echinodorus Narrow Rubin Leaf
Echinodorus Regina Hildenbrandt
Sagittaria Platyphylla
Sagittaria Subulata
Vallisneria Spiralis /wyjątek do Amazonki, szukałem Heterenthera Dubia ale nie do dostania)

Fauna aktualna:                                                                   
- pielęgniczka Kakadu  -  4 (1+3) szt.
- akarka kratkowana -  2(1+1) szt.
- neon Innesa -  12 szt.           
- drobnoustek obrzeżony  – 9szt.
- otosek - 8szt.                                                                                                                               
- zbrojnik niebieski  - 2 (1+1) szt. + 1 młodziak z własnego chowu
- drewniak - 1szt. 

Stan na 8.08.2009 (20 dzień od zalania akwarium)

Stan z dnia 2.04.2010

Stan aktualny z dnia z dnia 14.07.2010

Wybrani mieszkańcy akwarium - stan z 14.07.2010

Akarka paskowana - piękny samczyk

Pielęgniczki Kakadu - on i ona

Spotkanie pośród toni...

Zaloty akarek... i kakadu

Proszę o  sugestie, uwagi jak i słowa konstruktywnej krytyki.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2010, 22:33:33 wysłane przez Reno » Zapisane

Moje akwarium: 200L Dorzecze Amazonki
Moje GG: 911966
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Lipiec 19, 2009, 19:40:50 »

no wiesz jak już robisz amazonkę to ten żwir mi tu nie pasuje, zmień na piasek albo ciemny żwir i mógłbyś zabarwić trochę wodę

Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Lipiec 19, 2009, 20:19:58 »

Efekt wizualny całkiem fajny, ale popieram powyższą wypowiedź-żwir do wymiany i wodę trochę zabarw.
Co do nawożenia żabienic-kulki są dobre,no i możesz dolewac potasu i żelaza.
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #3 : Lipiec 19, 2009, 20:22:51 »

OK z tym podłożemto fakt ale jakoś zostałem przy żwirku - jak widać. Choć może tzreba było iśc w inne podłoże...
Kulki już są pod żabienicami... Ale kiedy dodawac ewentualne inne nawozy?

Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Lipiec 19, 2009, 20:33:54 »

Potas możesz od zaraz a z innymi nawozami poczekaj aż akwarium się trochę ustabilizuje

zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #5 : Lipiec 19, 2009, 20:44:02 »

według mnie trochę za dużo roślin jak na zamierzoną Amazonkę.
Powinieneś  dodać jeszcze korzenie małe i jakieś szyszki które zabarwią Ci ładnie wodę.
W tej chwili daje 5/10

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #6 : Lipiec 19, 2009, 20:54:30 »

Uciekałem od rośłinnego ale...staree nawyki. Żona mówi że znów wyszedł zielniak. Cheesy Dlatego wpisałem ostrożnie dorzecze a nie biotop. ;)Co do szyszek - mam i nie zawaham sie ich użyć. Pytanie tylko czy je po prostu wrzucić czy jakoś przygotować (nie chodzi mi o robienie wywar z szyszek ale o same szyszki)?

macciek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Lipiec 19, 2009, 21:11:40 »

witam szyszki opucz zimna woda i do akwa niektore tona odrazu inne troche plywaja ilosc szyszek zalezy od Ciebie jak chcesz zabarwic wode , akwarium bardzo ladne pozdrowienia papa papa papa
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Lipiec 19, 2009, 21:17:33 »

Nawet po dwie kulki pod każdą większą żabienicę i rosną jak na drożdżach. Do wody nie polecam już lać niczego.

Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #9 : Lipiec 19, 2009, 21:22:42 »

Czyli tylko kulki? Pytam bo mam Planta Ferra+ i zastanawiałem sie czy nei dolać za jkieś 2 tyg. Dodatkowo mam pytanko - brakuje mi czegos na prawą strone (poniżej nurzanców)by zamknąc tamta stronę. Może ktoś zna jakąs ciekawą roślinkę z Amazonki którą warto tam dosadzić?

zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #10 : Lipiec 19, 2009, 21:57:26 »

Nawet po dwie kulki pod każdą większą żabienicę i rosną jak na drożdżach. Do wody nie polecam już lać niczego.

a dlaczego ma nie lać? Jeżeli będzie robił to z głową to czemu by nie? Wystarczy, że będzie dawał minimalną dawkę raz na 2 tyg i nie zaszkodzi napewno  Wink
Ja polecam kupić Aqua Plant. Sam używam i skutki piorunujące.
Po prawej stronie dodaj  ,Lileopsis brazylijski:

lub Hydrocotyle leucocephala:

a na wierzch wrzuć pistie bo to przecież Amazonka Wink

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Lipiec 19, 2009, 23:09:42 »

a dlaczego ma nie lać? Jeżeli będzie robił to z głową to czemu by nie? Wystarczy, że będzie dawał minimalną dawkę raz na 2 tyg i nie zaszkodzi napewno  Wink
Ja polecam kupić Aqua Plant. Sam używam i skutki piorunujące.

No cóż, to już trzeba sobie samodzielnie ustalić eksperymentalnie. U mnie mimo sporej ilości pojawiają się glony nawet po dodaniu paru kropel PlantaMin czy Mulrtiminerala. Pewnie dałoby się nad tym zapanować, ale trzeba by robić testy na wszystko, mierzyć parametry przez dłuższy czas i precyzyjnie dolewać różne nawozy. Do tego nie mieszać w obsadzie i mieć stałą ilość roślin. Jak dla mnie to po prostu zbyt dużo zachodu. Pakuję kulki ze wszystkimi niezbędnymi składnikami (mają nawet 'wyciąg z dżdżownicy kalifornijskiej'  Roll Eyes Grin) i mam święty spokój. Żadnych nadmiarów w słupie wody, żadnych glonów, a rośliny mają wszystko czego im potrzeba i świetnie rosną.

Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #12 : Lipiec 20, 2009, 04:59:26 »

W ostatnim moim akwa lałem imierzyłem i kontrolowałem a glony przyszły NAGLE...niczym burza Wink Walka była ciężka stąd się pytac czy lać czy nie oraz co lać. Co do trawki brazyl. - posadziłem parę małych kępek i czekam na rozrost. Chyba że dodac jeszcze?

A co myślicie o planowanej obsadzie?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2009, 11:38:18 wysłane przez Reno » Zapisane

Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #13 : Lipiec 23, 2009, 21:04:28 »

Wiem że nie piszed się posta pod psotem ale mam pytanie o zakwaszanie wody w akwa - wlałem wywar z szyszek czarnej olchy Filtusa i obecnie mam mętną wodfę . Moje pytanie - kiedy minie to zmętnienie i czy w ogóle minie? Proszę o info.

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Lipiec 23, 2009, 22:17:20 »

Reno - akwarium jak dla mnie fajne. Aranż zrobiony ze smaczkiem.
Co do zmiękczania wody - czy nie lepiej pomyśleć nad wodą RO (destylowaną)? Po co lać jakieś wywary? Zbić kh i gh można dolewając demineralki przy podmianach a ph podając CO2.

Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  

Skocz do: