Witam
Chciałem Wam pokazać jedyny dużu zbiornik , na który mogę sobie w obecnej chwili pozwolić . Poprzednie zbiorniki zostały zlikwidowane przed remontem domu a 70l w którym przechowywałem rośliny zakończył kariere tydzień temu .
Na początku planowałem założyć biotop polskich jezior ale klilka czynników zadecydowało o tym że zrezygnowałem . Najważniejszy to mail od kolegi że w końcu są moje wymarzone ( jedne z wielu
) ryby .
Akwa ma wymiary 175x58x50h z frontową szybą optiwhite
Podstawa DIY z suporexu + blat 2x22mm OSB obudowanie płytą meblową
Tło miało być z pianki i Cx5 ale po przymiarkach zrezygnowałem bo zabierało za dużo miejsca . Zastąpił go czarny , niezawodny brystol
Oświetlenie to 2x70w hqi plus 2 x 11w nocne
Filtracja JBL e1500 wypchany na maksa ceramiką pororing MKH
Mechaniczna to aquael fan3 ale zostanie zmieniony na kubeł Unimaxa 250 który zasysać będzie wodę z dna na samym środku akwa
Ogrzewanie to Jager 250w
Rośliny to :
-echinodorus ocelot
-echinodorus amazonicus
-echinodorus uruguayensis
-echinodorus ?
-sagitaria subulata
Wszystko rośnie na ziemi do kwiatów wymieszanej z kulkami nawozowymi i ziemią z kretowisk .
Z uwagi na dwumiesięczny pobyt roślin w 70l przy oświetleniu 18w ich kondycja jest słaba ale nie tragiczna .
Ryby :
-obecnie akwa dojrzewa przyspieszane Sera nitrivec i całą gromadą gupików które odłowię chyba że zasmakują nowym domownikom .
Docelowo w akwa będzie 3+4 Aeqiudens metae ( Akara żółta ) które już czekają na odbiór
, plus ekipa czyszcząca czyli kirysy + zbrojniki i jakieś stadko "śmigaczy" ( może jakieś propozycje ?)
Pzdr
Miiłosz