Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Chloroza i nekroza starszych liści  (Przeczytany 8495 razy)
GP
Stały użytkownik

« : Styczeń 06, 2006, 10:56:09 »

Witam
Po długim i dobrym wzroście roślin przyzwyczaiłem się do spokoju i samych sukcesów, ale pojawiły się pewne problemy. Sad  Konkretnie mam problem ze starymi liści Hygrophilii i Ludwigii. Pojawiają się początkowo drobne brązowe plamki w środku starszej blaszki liściowej, później przechodzące w nekrozę i liście opadają. Góra rośliny jest w porządku, ich przyrost jest zadawalający. Jeszcze jeden plus to prawie całkowity brak glonów i z tego powodu jestem  Cheesy
Wychodzi na to, że to problem z pierwiastkami mobilnymi (starsze liście), mogę podejrzewać magnez, potas i azot, wszystkie je podaję ale pewnie są złe proporcje. Z opisu braków i niedoborów objawy pasują mi do wszystkich wymienionych pierwiastków. Dodatkowo kabomba i rotala płożą się, puszczają wiele korzeni z międzywęźli, więc to kolejny fakt, że to coś z makro :idea: , ale ich poziomy wg testów są OK., nie znam tylko Potasu, pomiar fosforu tez jest niewiadomą bo mam marny test.
Niestety nie posiadam fotki  :x (może kiedyś), mam nadzieję że opis wystarczy i ktoś wpadnie na pomysł .
Przypomnę że nawożę p.TMG (Silver coś o tym wie :wink: ) + KNO3 + KH2PO4.
NO3 5-8 ppm
PO4 ok. 0,5-1
kH-8
pH 7,2
Pozdrawiam i czekam na sugestie
Grzegorz
Jeszcze coś sobie przpomniałem, może się przyda: dziurki w Ludwigii mają czerwone otoczenie, może to normalka bo Ludwigia jest z reguły czerwona.

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
jabol
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 06, 2006, 12:36:45 »

Cytat: GP

Przypomnę że nawożę p.TMG (Silver coś o tym wie :wink: ) + KNO3 + KH2PO4.
NO3 5-8 ppm
PO4 ok. 0,5-1
kH-8
pH 7,2

1)to TMG to oryginal czy DIY??
2)byc moze masz za duzo potasu: jest i w TMG i w KNO3 i w KH2PO4-nadmiar pierwiastka moze powodowac podobne objawy jak niedobor
3)niestabilnosc makro moze moze byc spowodowana nie za duza wartoscia NO3. (czy mierzysz codziennie i o jakiej porze, czy nawoz podajesz w dawkach dziennych)

jabol-radek jablonski
GG: 1949249
Tlen: radekjab
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 06, 2006, 14:35:46 »

1)to TMG to oryginal czy DIY??

DIY, 9 ml Symfonii, 11 ml MGSO4, 2 ml K2SO4, 2,25 ml Fe (12%), 0,75 ml Mn. Całość stanowi 250 ml destylatu. Dawka 5 ml na 170 l netto akwa

2)byc moze masz za duzo potasu: jest i w TMG i w KNO3 i w KH2PO4-nadmiar pierwiastka moze powodowac podobne objawy jak niedobor

Też mam takie przemyślenia, tygodniowo wpada ok. 10 ppm potasu, ale z drugiej strony równoważę sporą ilościa Mg (jednak jak się policzy ten Mg to nie jest juz tak dużo). Ostatnio dodałem do podmienianej wody nawet dodatkową dawkę K2SO4 (stwierdzając, że to takie braki) i nic nie polepszyłem, a nawet pogorszyło się, więc Twoja rada może być słuszna.
Co więc mi radzisz, bo podawać KNO3 i KH2PO4 muszę, może zwiększyć jeszcze dawkę MGSO4, a może wyrzucić całkiem K2SO4 z TMG, bo jak piszemy jest go już dużo. Tygodniowo podaję 10 ppm NO3 i 1,5 ppm PO4, no i razem z tym potas wychodzi 7 ppm + to w TMG. Razem jak wyżej pisałem wyjdzie 10 ppm.
Mogę też podać do podmienianej wody np. większą dawkę Mg i wtedy oberwować. Nie wiem niestety jaki jest stosunek Ca:Mg, myślę że jest pewnie z 12:1 (większość ujęć tak podaje, ale u mnie nie mierzą), stosuję czystą kranówę.

3)niestabilnosc makro moze moze byc spowodowana nie za duza wartoscia NO3. (czy mierzysz codziennie i o jakiej porze, czy nawoz podajesz w dawkach dziennych)

Rzeczywiście NO3 nie jest za duże i pewnie zwiększę, ale wpadnie dodatkowo potas.
Poziom NO3 mierzę jeden dzień przed podmianą (50 l/tydzień), oczywiście przed podaniem nawozów, nawozy podaję codziennie, zarówno mikro jak i makro.

Czekam na odpowiedź :wink:

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
jabol
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 06, 2006, 14:40:17 »

Czekam na odpowiedź :wink:

to jeszcze 3 pytania:

1) jak dlugo masz akwa
2) od jakiego czasu nawozisz tym TMG DIY
3)jakie paramtery ma twoja kranowa i czy jakos ja preparujesz do akwa

jabol-radek jablonski
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 06, 2006, 15:26:46 »

to jeszcze 3 pytania:

1) jak dlugo masz akwa
2) od jakiego czasu nawozisz tym TMG DIY
3)jakie paramtery ma twoja kranowa i czy jakos ja preparujesz do akwa

Ad 1. Akwa ma ponad 2 lata, ale 4 miesiące temu robiłem restart, wymieniałem żwir, bo był trefny.
Ad.2. Ten TMG jest też od 4 miesięcy.
Ad.3. Kranówa kH-8, gH-11 (tylko tyle znam), wody nie preparuję, (kiedyś dawałem tylko K2SO4, ale może do tego wrócić tylko z MgSO4), codzienne nawożenie tak jak pisałem wyżej

jabol
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 06, 2006, 17:50:04 »

j

..tak wiec imho...:

1)poziom azotanow badasz tylko raz na tydzien wiec w sumie nie wiadomo jak jest z nim na biezaco codziennie-jesli sa silne wahniecia to juz jest to maly problem. bezpiecznie jest utrzymywac poziom azotanow na : 10-15 mg codzinnie a PO4 powinno sie ustalic na poziimie okolo 0,5. wtedy bedzie OK

2)nie wiem jak czyste odczynniki podajesz w formier jw. kazde inne niz "da" (czyli do analiz) sa zanieczyszczone. najgorsze to oczywiscie nawozy ogrodnicze albo polowe.
3)nie wiadomo jaki jest poziom "K" w kranie ale imho dajesz go juz bardzo duzo w nawozach
3)przygoda z symfonia zlota rzadko kiedy nie konczy sie porazka..jest dobra moze na prae tygodni/miesiecy..ale po pewnym czasie robi sie kicha..miedzy innymi z ww opisanych powodow. jesli chesz miec dobrze zbilansowane nawozy to albo zainwestuj w nawozy :
www.supraflora.pl
albo w holender-H1 z allegro

jabol-radek jablonski
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Styczeń 06, 2006, 20:36:48 »

Na pewno podniosę poziom azotanów (raczej jest stabilny w ciągu tygodnia). Kiedyś mierzyłem codziennie. Właśnie dlatego badam teraz tylko raz w tygodniu, bo doszedłem doświadczalnie do dawki 1,5 ppm/dzień (KNO3), będę teraz podawał 2 ppm.
Czekam na test PO4 Sery, bo mam czeski Rataja i nadaje się tylko do kosza.
Odczynniki są od Pana ASKO2 z Allegro i wiem od wielu kupujących, że są pewne. Ogrodnicze faktycznie są do niczego. Mam porównanie bo kiedyś kupowałem KNO3 i K2SO4 w ogrodniczym i nawet nie dało się tego rozpuścić całkowicie. Teraz jest OK.
Jeśli chodzi o Symfonię to podaję jej niewiele, bo jak widać w składzie nawozu, który podaję jest dość mocno "rozcieńczona" innymi pierwistkami. Właściwie Symfonia dostarcza mi mikroelementy: Cynk, Miedź, Bor, Molibden, pozostałe mogę mieć pod kontrolą, bo sam je dodaję.
Rzeczywiście czysta Symfonia jest nic nie warta na dłuższą metę, ale ja nie nawoże tylko Symfonią.  Sam się przekonałem przez dwa lata nawożenia czysta Symfonia, stąd nowy nawóz wzbogacony innymi chelatami i siarczanami, no i makro (N, P), zgodnie z zaleceniami innych kolegów.
Powód stosowania chelatów wraz z Symfonią jest oczywisty, chcę mieć tani nawóz, a czy dobry? No właśnie, trzeba nad tym długo pracować, żeby dojść do dobrych wyników, droga jest naprawdę daleka. Owszem można kupić "sprawdzone" nawozy, ale.. cena.
Powiem tylko, że nawozy kosztuję mnie rocznie, ... żeby nie skłamać ok. 10 PLN - to chyba nie dużo, a roślinki przycinam co dwa tygodnie i oddaję do sklepu.
Żeby mnie źle nie zrozumiano, wzrost roślin jest naprawdę dobry, nigdy nie miałem tak dobrych rezultatów w chodowli roślin, podaję tylko mały (albo duży) problem z tymi brązowymi kropkami na starszych liściach.
Osobiście nie wierzę, że przy dłuższym stosowaniu firmowych nawozów nie pojawią się nawet drobne problemy i nie trzeba będzie korygować nawożenia.
Zgadzam się, że mój problem może leżeć po stronie nadmiaru Potasu i/lub niedoboru azotu, ale teraz co zrobic, ograniczyc K2SO4, czy zwiekszyc MgSO4 :?: Jestem otwarty na rozne sugestie.

Pozdrawiam
Grzegorz

GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Styczeń 09, 2006, 08:01:08 »

Przy podmienie dodałem MgSO4, tak aby zwiększych poziom Mg w podmienianej wodzie o 10 ppm, tak samo dodałem więcej azotu, fosforu i potasu. Dawka dzienna będzie już normalna.
Myślę że nie będzie teraz dużych skoków po podmianie.

GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 16, 2006, 08:31:27 »

Z tym magnezem to był strzał w dziesiątkę. :idea:  
Literatura podaje o problemach widocznych na starszych liściach przy niedoborze magnezu.
Ja poprawę zauważyłem od razu na małych liściach, nie są poskręcane i są większych rozmiarów, przyrosty też sa większe, zobaczymy co będzie z kropkami na starszych liściach.
Polecam dodanie magnezu, jeśli stosunek Ca:Mg jest wysoki (np.10-1 i więcej), powinien być maxymalnie 1:3-4 na korzyść wapnia. Potas dodaję teraz wyłącznie w postaci KNO3, przy okazji podnoszenia NO3, oraz mała ilość w p.TMG.
Niestety moje wodociągi nie podają Ca, Mg i K i muszę się wszystkiego domyślać.
Może ma ktoś pomysł, skąd mogę zdobyć skład wody lub może gdzie przebadać :?:
Jeśli nie zdobęde danych odnośnie Ca:Mg:K pozostaje zakup filtra RO, ale to spory wydatek i ostateczność, tym bardziej że moja kranówa nie jest najgorsza:
kH-8, gH-11, NO3 i PO4- niemierzalne.
Są przypadki, że NO3 jest na poziomie 50 i więcej, a kH-25 - wtedy tylko RO. Znowu się za dużo rozpisałem Cheesy
Pozdrawiam
Grzegorz

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: