Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Zwykła 865 lepsza od Grolux i Aquastar? Pytanie.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zwykła 865 lepsza od Grolux i Aquastar? Pytanie.  (Przeczytany 5192 razy)
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« : Wrzesień 27, 2009, 21:20:25 »

Mam zagwozdkę. Akwarium 102L. W pokrywie dwie duże świetlówki 28W: Grolux (tył) i Aquastar (środek). Na przodzie doświetlająca, zwykła "daylight" 865 24W. Gdy palą się tylko dwie podstawowe długie (0,5W/L) rośliny ledwie co bąbelkują. Gdy włączam jeszcze tą doświetlającą z przodu (z przodu nie ma jeszcze roślin) rośliny umiejscowione w tylnej i środkowej partii akwarium zaczynają dużo mocniej bąbelkować. Dziwne...
... Czy to znaczy że Grolux i Aquastar nie są właściwe dla roślin i zwykła 865 daje im więcej światła?

robgr85
Zainteresowany
**

Fotograf, (Robert)

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 28, 2009, 08:40:53 »

Mam zagwozdkę. Akwarium 102L. W pokrywie dwie duże świetlówki 28W: Grolux (tył) i Aquastar (środek). Na przodzie doświetlająca, zwykła "daylight" 865 24W. Gdy palą się tylko dwie podstawowe długie (0,5W/L) rośliny ledwie co bąbelkują. Gdy włączam jeszcze tą doświetlającą z przodu (z przodu nie ma jeszcze roślin) rośliny umiejscowione w tylnej i środkowej partii akwarium zaczynają dużo mocniej bąbelkować. Dziwne...
... Czy to znaczy że Grolux i Aquastar nie są właściwe dla roślin i zwykła 865 daje im więcej światła?

nic dziwnego w tym, że trzy świetlówki dają więcej światła. Aby porównać do grolux i aquastar, na czas włączenia 865 powinieneś wyłączać 'badaną' świetlówkę...

pozdr.

Mój FotoBlog - regularnie aktualizowany - proszę o komentowanie wpisów
http://96litrow.blogspot.com -  mój blog akwarystyczny UPDATE: 29.10.2009 - zakładamy akwarium na bazie ziemi ogrodowej - fotorelacja
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 28, 2009, 08:44:53 »

Jednej nie wyłączę ponieważ obie są na tym samym stateczniku. Chodzi o to że obie dają te mityczne 0,5W/L więc światło wystarczające dla roślin. Tę 865 dołożyłem dla świętego spokoju a wychodzi na to że odgrywa znaczącą rolę...
Myślę że dla eksperymentu zakupię długą 865 i wymienię tylnego Groluxa na właśnie taką zwyczajną daylight. I sprawdzę efekty..

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 28, 2009, 11:23:11 »

gdy włączyłeś 3 świetlówkę zaoferowałeś roslinom więcej fotonów i nic w tym dziwnego ze zaczęły szybciej bąbelkować.. gdyby 3 świetlówka była rowniez specjalistyczna typu grolux to efekt babelkowania teoretycznie mógłby byc wiekszy.
Chodzi o to ze w specjalistycznych jest wiecej przydatnego swiatła dla roslin ( widmo niebieskie i czerwone) natomiast nie oznacza to ze w tych innych biurowych odpowiedniego swiatła nie ma. Jest, tylko zwykle w mniejszej ilosci.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 28, 2009, 11:42:12 »

Dlaczego zapytałem - paradoksalnie ta najmniejsza 865 daje najwięcej "widzialnego" światła. Grolux świeci czerwonawym, stłumionym światłem. Aquastar trochę lepiej ale najbardziej krótsza od nich zwyczajna świetlówka.

robgr85
Zainteresowany
**

Fotograf, (Robert)

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 28, 2009, 16:35:07 »

Dlaczego zapytałem - paradoksalnie ta najmniejsza 865 daje najwięcej "widzialnego" światła. Grolux świeci czerwonawym, stłumionym światłem. Aquastar trochę lepiej ale najbardziej krótsza od nich zwyczajna świetlówka.

a ile już swiecą aquastar i grolux?

http://96litrow.blogspot.com -  mój blog akwarystyczny UPDATE: 29.10.2009 - zakładamy akwarium na bazie ziemi ogrodowej - fotorelacja
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 28, 2009, 17:00:34 »

Wiem co masz na myśli ale one wszystkie trzy zostały kupione w jednym czasie (z dwutygodniowym poślizgiem) a świecą juz jakieś 7 miesięcy.. może 8.

robgr85
Zainteresowany
**

Fotograf, (Robert)

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 28, 2009, 20:36:05 »

Wiem co masz na myśli ale one wszystkie trzy zostały kupione w jednym czasie (z dwutygodniowym poślizgiem) a świecą juz jakieś 7 miesięcy.. może 8.

Nie miałem tych świetlówek, więc nie wypowiem się co do kwestii ich jasności, jedyna myśl jaka przychodzi mi na myśl to gorsza elektronika przy aquastar i grolux... ale to tylko gdybanie.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 30, 2009, 10:20:45 »

chodzi ci o jasność jaką odbiera twoje oko?
jeśli tak to rozwiązaniem tego pytania jest to że ludzkie oko najlepiej widzi widmo zielone a słabiej czerwone i niebieskie. Więc jeśli zaświecimy 3 lampy ( zieloną czerwoną i niebieską) o tej samej mocy i ilości fotonów wysyłanych na sekundę to będzie nam się wydawało że ta zielona świeci najmocniej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: