Co do ilości Paletek, to chyba jednaka nie wezmę więcej jak 6. W książce Sieniawskiego o paletkach Pan Andrzej wyliczył, że dla jednego dorosłego osobnika powinno przypadać około 60 litrów wody, także ta ilość ryb jest aż nadto wystarczająca, zwłaszcza, że inne ryby w zbiorniku to oczywista oczywistość
6x60 =360L jak chcesz.
Powiedzmy że biorę te 6 paletek, co z resztą obsady?
Przydałyby się jakieś otoski czy inne glonożerne gnidy, na środek pewnie neony lub bystrzyki, a na górę szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Najlepiej takie, które nie będą podgryzały korzeni pistiom i takie, żeby korzenie wystające ponad taflę wody nie przeszkadzały im zbytnio w pływaniu (niezbyt ruchliwe)
A czy musisz miec jakies ryby na wszystkie partie + paletki. Ryby na bank w pewnym stopniu sie beda mieszac i wyjdzie taka zupa rybna. Nie lepiej paletki i otoski i w porywach mała ławica neonków?
Czy sam kubełek sprawy nie załatwi? Jeżeli nie, to nie będę marudził tylko kupię także wewnętrzny. No i jaka firma? Z tego co widzę na forum często polecaną marką jest EHEIM ale to cholernie drogie rozwiązanie. Może jakieś tańsze, a niekoniecznie dużo gorsze?
Dobrym pomysłem byłoby wbudowane miejsce na lampę UV.
Paletki to straszne swintuchy. Zamiast Eheima mozesz kupic tetry lub JBl a. Ja mam jbla od chyba 4 lat, 3 napewno chodzi do tej pory i nic z nim sie nie dzieje.
Mozesz kupić wewnętrzny firm jest dużo z UV.
Co do filtra RO - czy metali ciężkich można się pozbyć w zwykłych filtrach za pomocą specjalnych wkładów filtrujących?
Tutaj Ci nie odpowiem.
Bo nigdy nie mialem stycznosci z takim filtrem.
Grzałka- czy 300W to nie za mało? Jeśli nie - kala firma ma najlepszy stosunek jakości do ceny?
Dla pewnosci mozesz kupić 300 i 150W. U mnie 300W dawała rade
Co do OptiWhite - może się na takie rozwiązanie skuszę, ale jeżeli odcień wody docelowo będzie lekko brązowy, to czy będzie zauważalna różnica pomiędzy OW a zwykłym szkłem?
Poszukaj w necie opti z BW. Bo szczerze to nigdy nie widzialem.
I dlaczego na OW nie może leżeć pokrywa? I tak to nie ma dla mnie znaczenia, zamierzam pokrywę wesprzeć na ozdobnych drewnianych kątownikach.
Jak znajde to pokaże Ci roznice.