Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 450l i Paletki  (Przeczytany 7954 razy)
Kagami
Nowy
*

« : Grudzień 14, 2011, 19:19:35 »

Na początku tematu chciałbym pozdrowić wszystkich użytkowników forum

Po kilkuletniej przerwie postanowiłem wrócić do mojej przygody z akwarystyką i postanowiłem założyć akwarium z paletkami.
Zdaję sobie sprawę że są to ryby stadne i całkiem spore, toteż myślałem nad baniakiem rozmiarów 150x50x60 cm.
Kiedyś już hodowałem 2 sztuki nie z mojego wyboru w akwarium 96l., trzymały się dobrze, lecz gdy urosły po prostu się męczyły, toteż oddałem je znajomemu.

Chodzi mi głównie o koszt osprzętu akwarystycznego, ponieważ gdy kilka lat temu był mały wybór, człowiek się nie zastanawiał tylko kupował to co było w asortymencie sklepu. Także co poradzilibyście do takiego zbiornika? Pokrywę i szafkę wykonam sam, także tutaj koszty po części odpadają. Ale jaki filtr? Grzałka?1-2 (słabsze ale bardziej jednolita temperatura) sztuki? Nie orientuję się co może być w chwili obecnej najlepszym rozwiązaniem.
Przydałby się również filtr RO -woda jest miękka i kwaśna (p.h ok.6) pochodzi ze studni na torfowisku, jednak zanieczyszczenie metalami jest wręcz do wyczucia smakiem - wody z kranu nie da się pić. Także czy taki filtr byłby konieczny?
Dalej - ile paletek mógłbym trzymać w takim zbiorniku? z 6? I jakie małe ryby i ile ich do zapełnienia środkowej i dolnej części toni wodnej.
Czy paletkom nie będzie przeszkadzać przytłumione oświetlenie? Światłą będzie sporo (około 250W) ale konar korzenia wystającego nad taflą wody będzie sporo go tłumił.
Jakie podłoże? Żwir, kwarc, czy piasek?
Z roślinami myślałem tak - na korzeń wgłębka, na górę pistia (dodatkowe tłumienie światła), nurzańce po na tyle, coś na bok i ew. jakaś trawa - będzie zielono, ale z dużą przestrzenią do pływania.

Ostatnia sprawa - co ze szkłem - wybrać dużo tańsze standardowe, czy kosztujące sporo więcej OptiWhite - czy droższe to tylko strata pieniędzy.

Do wszystkich zagadnień mile widoczne linki

Dziękuję wszystkim którzy byli w stanie przebrnąć przez moje wypociny. Good !
Proszę o jak najwięcej fachowych odpowiedzi Cheesy
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Grudzień 14, 2011, 19:26:59 »

Ale jaki filtr?
Zewnętrzny duzy kubełek min 1500l/h i wewętrzny koniecznie.

Grzałka?
Mi jedna 300W starczała oczywiscie z termostatem.

ile paletek mógłbym trzymać w takim zbiorniku? z 6?
Max 10 jak mowisz ze będą miały miejsce.

Ostatnia sprawa - co ze szkłem - wybrać dużo tańsze standardowe, czy kosztujące sporo więcej OptiWhite - czy droższe to tylko strata pieniędzy.
Jeśli Cie stać to bierz OW. Ja niedawno kupiłem i róznice widać gołym okiem.
Tylko znowu jak OW to nie pokrywa leżąca na akwarium.

Czy paletkom nie będzie przeszkadzać przytłumione oświetlenie?
nie

Odpowiedzialem co wiedziałem.  Wink

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
Kagami
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 14, 2011, 22:43:14 »

Co do ilości Paletek, to chyba jednaka nie wezmę więcej jak 6. W książce Sieniawskiego o paletkach Pan Andrzej wyliczył, że dla jednego dorosłego osobnika powinno przypadać około 60 litrów wody, także ta ilość ryb jest aż nadto wystarczająca, zwłaszcza, że inne ryby w zbiorniku to oczywista oczywistość Cheesy

Powiedzmy że biorę te 6 paletek, co z resztą obsady?
Przydałyby się jakieś otoski czy inne glonożerne gnidy, na środek pewnie neony lub bystrzyki, a na górę szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Najlepiej takie, które nie będą podgryzały korzeni pistiom i takie, żeby korzenie wystające ponad taflę wody nie przeszkadzały im zbytnio w pływaniu (niezbyt ruchliwe)

Czy sam kubełek sprawy nie załatwi? Jeżeli nie, to nie będę marudził tylko kupię także wewnętrzny. No i jaka firma? Z tego co widzę na forum często polecaną marką jest EHEIM ale to cholernie drogie rozwiązanie. Może jakieś tańsze, a niekoniecznie dużo gorsze?
Dobrym pomysłem byłoby wbudowane miejsce na lampę UV.

Co do filtra RO - czy metali ciężkich można się pozbyć w zwykłych filtrach za pomocą specjalnych wkładów filtrujących?

Grzałka- czy 300W to nie za mało? Jeśli nie - kala firma ma najlepszy stosunek jakości do ceny?

Co do OptiWhite - może się na takie rozwiązanie skuszę, ale jeżeli odcień wody docelowo będzie lekko brązowy, to czy będzie zauważalna różnica pomiędzy OW a zwykłym szkłem? I dlaczego na OW nie może leżeć pokrywa? I tak to nie ma dla mnie znaczenia, zamierzam pokrywę wesprzeć na ozdobnych drewnianych kątownikach.

Dzięki wielkie za odpowiedź, ale rodzi ona w mojej głowie jeszcze więcej pytań, niż było na początku. Nie obrażę się za ponowne udzielenie odpowiedzi Cheesy

chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Grudzień 14, 2011, 23:56:12 »

Co do ilości Paletek, to chyba jednaka nie wezmę więcej jak 6. W książce Sieniawskiego o paletkach Pan Andrzej wyliczył, że dla jednego dorosłego osobnika powinno przypadać około 60 litrów wody, także ta ilość ryb jest aż nadto wystarczająca, zwłaszcza, że inne ryby w zbiorniku to oczywista oczywistość

6x60 =360L jak chcesz.

Powiedzmy że biorę te 6 paletek, co z resztą obsady?
Przydałyby się jakieś otoski czy inne glonożerne gnidy, na środek pewnie neony lub bystrzyki, a na górę szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Najlepiej takie, które nie będą podgryzały korzeni pistiom i takie, żeby korzenie wystające ponad taflę wody nie przeszkadzały im zbytnio w pływaniu (niezbyt ruchliwe)
A czy musisz miec jakies ryby na wszystkie partie + paletki. Ryby na bank w pewnym stopniu sie beda mieszac i wyjdzie taka zupa rybna. Nie lepiej paletki i otoski i w porywach mała ławica neonków?

Czy sam kubełek sprawy nie załatwi? Jeżeli nie, to nie będę marudził tylko kupię także wewnętrzny. No i jaka firma? Z tego co widzę na forum często polecaną marką jest EHEIM ale to cholernie drogie rozwiązanie. Może jakieś tańsze, a niekoniecznie dużo gorsze?
Dobrym pomysłem byłoby wbudowane miejsce na lampę UV.
Paletki to straszne swintuchy. Zamiast Eheima mozesz kupic tetry lub JBl a. Ja mam jbla od chyba 4 lat, 3 napewno chodzi do tej pory i nic z nim sie nie dzieje.
Mozesz kupić wewnętrzny firm jest dużo z UV.

Co do filtra RO - czy metali ciężkich można się pozbyć w zwykłych filtrach za pomocą specjalnych wkładów filtrujących?
Tutaj Ci nie odpowiem.
Bo nigdy nie mialem stycznosci z takim filtrem.
Grzałka- czy 300W to nie za mało? Jeśli nie - kala firma ma najlepszy stosunek jakości do ceny?
Dla pewnosci mozesz kupić 300 i 150W. U mnie 300W dawała rade

Co do OptiWhite - może się na takie rozwiązanie skuszę, ale jeżeli odcień wody docelowo będzie lekko brązowy, to czy będzie zauważalna różnica pomiędzy OW a zwykłym szkłem?
Poszukaj w necie opti z BW. Bo szczerze to nigdy nie widzialem.
I dlaczego na OW nie może leżeć pokrywa? I tak to nie ma dla mnie znaczenia, zamierzam pokrywę wesprzeć na ozdobnych drewnianych kątownikach.
Jak znajde to pokaże Ci roznice.

« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2012, 07:24:59 wysłane przez A-smi » Zapisane

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
koczis
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 13, 2012, 23:53:35 »

Witam. mam akwa 150x50x60 ostatnio zastanawiałem sie tez nad tym jaki filtr kupić czytałem sporo głównie na zagranicznych forach i wybrałem filtr firmy sunsun w kazdyn kraju sprzedawany jest on pod inna nazwa ale jest to NAPRAWDĘ solidna propozycja (jakość a cena) . mam ten filtr od miesiąca i jestem bardzo zadowolony wcześniej miałem fluval i eheim i powiem ze nie widzę żadnego powodu by przepłacać. ja moj kupilem na ebay w anglii ale na allegro tez sá dostepne.

http://allegro.pl/filtr-zewnetrzny-hw-304a-2000l-h-wklady-robizoo-i2099645863.html

i maly opis

http://forum.practicalfishkeeping.co.uk/showthread.php?t=70475
pozdro
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: