gopiet
Nowy

|
 |
« : Październik 17, 2005, 18:40:20 » |
|
Może ktoś wie co jest przyczyną dziwnego zachowania mojego glonojada.od kilku dni rozpędza się z dna i wali o pokrywę tak głośno że mam wrażenie że to jego ostatnie udeżenie.Nigdy przedtem tego nie robił i martwię się że kiedyś się rozbije na amen.Inne rybki zachowują się normalnie.Mam akwa 60l.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 17, 2005, 19:03:39 » |
|
one tak robią kiedy maja mało tlenu w wodzie , ale czasem tez tak robią po prostu chyba z nudów :wink: kiedyś mi sie jeden zabił o poprzeczkę szklaną w akwarium.daj mu więcej powietrza albo podnieś najlepiej pokrywę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eBonifacy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 17, 2005, 20:57:39 » |
|
Podnieś pokrywę, a napewno nie udeży o nią, tylko wyskoczy.  Tak jak napisał poprzednik, ryby te zachowują się tak, jak mają mało tlenu. Potrfią wtedy przyswajać tlen z powietrza. Może wystarczy więcej bombelków z napowietrzacza i powinno być ok. Może zmieniło się ostatnimi czasy w akwarium? I to jest przyczyna jego zachowania?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 17, 2005, 22:00:35 » |
|
są takie profile z przezroczystego plastiku z przestrzenią w środku (pleksi?) do pokrywania np. werand itp , są różnej grubości . można dobrać do grubości szkła i wycinając naokoło akwa odpowiednie długości otrzymamy taki kołnierz o wysokości jaka nam sie spodoba. trzeba to oczywiście skleić w rogach. jeśli okleimy to czarnym plastikiem to nie będzie nas razić światło. koszt do akwarium 150/ 50 wynosi około 50 zł. w hurtowniach można okazyjnie znaleźć ścinki takiej pleksi, może będzie jeszcze taniej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gopiet
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 18, 2005, 21:35:03 » |
|
Dzięki za odpowiedzi.Poczytałam w necie że woda zbyt dotleniona też nie jest dobra i ryby właśnie tak się wtedy zachowują jakby chciały wyskoczyć.Woda jest wtedy biała i z widocznymi bąbelkami jakby ktoś nasypał mąki.Ja właśnie tak miałam,myślę że z powodu filtra dużo większego niż powinien być.Zlikwidowałam napowietrzanie z filtra (filtruje oczywiście dalej)a włączyłam napowietrzacz z kamieniem.Po jednym dniu woda jest jak kryształ i  nie słychać łomotu glonka.Może to zbieg okoliczności a może o to właśnie chodziło.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 19, 2005, 10:47:03 » |
|
zbyt dotleniona woda ? hmmm ciekawe... niestety net to miejsce zdobywania informacji które częto pozostawia wiele do życzenia. Jeśli chodzi o wyskakiwanie ryb to próbuja to robić najczęściej wtedy gd: a) jest za ciepła woda dla danego gatunku b) stan chemiczny wody jest nieodpowiedni np zatrucie związkami azotu itp.
Jeśli było by faktycznie za mało tleny w wodzie to glonojady nie wyskakuja tylko "windują" jak kiryski pod powierzchnię. Poza tym małą ilość tlenu można poznać : A) Ślimaki - zwłaszcza zatoczki masowo lezą pod powierzchnię B) inne ryby pływają pod piowierzchnią (najlepiej to widać u żyworódek i karpiowatych) i szybko poruszają pokrywami skrzelowymi.
Na Twoim miejscu na zasadzie eliminacji zaczął bym od sprawdzenia temperatury a potem przeszedł na sprawdzenie chemii lub bezpośrednio do podmiany wody... Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
eBonifacy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 19, 2005, 11:06:44 » |
|
Dozując CO2 woda często jest maksykmalnie nasycona tlenem, którego rośliny sporo produkują, występuje wtedy boblowanie roslin. Mam taką sytyuację w swoim zbiorniku i nie widziałem, aby którejś rybie to przeszkadzało. Nadwyżksza tlenu nie jest szkodliwa dla ryb.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gopiet
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 19, 2005, 17:41:33 » |
|
Jak więc wytłumaczyć mętną białą wodę?Nie było widać roślin z końca akwa.Nic nie dawały podmiany wody więc wyłączyłam napowietrzanie z filtra ,a puszczał niezłe bąbelki widać je było dosłownie wszędzie.Puściłam tylko napowietrzacz i jak pisałam wcześniej woda jest idealnie czysta.Temperaturę mam 27-28 stopni.Teraz dopiero cieszą mnię moje piękne roślinki bo w końcu je widzę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 19, 2005, 18:53:10 » |
|
hmmm trochę ciepło masz jak dla glonojada.... ( o ile w ogóle mówimy o zbrojniku niebieskim...) stąd mogą być skoki... Co do zmętniałej wody to zawsze kiedys mija  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 19, 2005, 19:08:10 » |
|
Nadwyżksza tlenu nie jest szkodliwa dla ryb. Nadwyżka tlenu potrafi być zabójcza... Taki wolny tlen błyskawicznie potrafi wiązać, poprzez spalanie, różne szkodliwe świństwa. Nie wiem czy wiesz, ale to tlenowi zawdzięczamy np. starzenie się organizmów. Z drugiej strony w akwarium w warunkach domowych raczej trudno o wielki stopień utlenienia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 19, 2005, 20:44:25 » |
|
mdramski masz jakąś nową teorię co do prze-tlenienia akwarium przez rośliny mordercy? gopiet woda była prawdopodobnie mało filtrowana bo filtr rozpylał powietrze co powodowało z kolei mniejszą wydajność, nie wiem jaki masz filtr i jak tam działa napowietrzanie. czasem tez brudzą różne pokarmy dla ryb wodę.a więc za ciepła woda-mało tlenu-siwa,brudna woda i glonojad chciał odetchnąć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|